Geen geld voor het welzijn van de vrouw?
Nee, dit is geen feministische post over deuren die opengehouden moeten worden en drankjes die op een eerste date door de man betaald moeten worden. De oorsprong van deze medische discriminatie gaat nog verder terug dan de achttiende-eeuwse etiquetteboeken. De gezondheidszorg is nog steeds gebaseerd op het lichaam van de man, wat grote gevolgen kan hebben voor het welzijn van de vrouw.
Mannenwereld
Sinds we ons bezighouden met het menselijk lichaam, wordt er vooral onderzoek gedaan naar de mannelijke variant. In de tijd van de Grieken en Romeinen, maar ook nog in de twintigste eeuw werd het als onrein, beschamend of oneervol beschouwd om lichamelijk onderzoek te doen op een vrouw. Dit lijkt allemaal redelijk onschuldig, maar deze ouderwetse manier van doen, heeft zelfs nu nog grote gevolgen voor de gezondheid van de vrouw. Doordat er altijd onderzoek is gedaan op het mannelijk lichaam, zijn ook veel medicijnen gebaseerd op de lichamelijke werking van het andere geslacht. Hierdoor heeft zestig procent van de vrouwen meer last van de bijwerkingen van medicijnen. Soms zijn deze bijwerkingen zo erg, dat ze in het ziekenhuis terecht komen. Ook worden symptomen die alleen bij vrouwen voorkomen als ‘afwijkend’ gezien of wordt er een verkeerde diagnose gesteld. Behandel me als een dame
De reden waarom er op de dag van vandaag nog steeds maar weinig onderzoek op vrouwen wordt gedaan, is opzienbarend. Doordat bij vrouwen de hormoonspiegel meer schommelt dan bij de man en omdat een vrouw de mogelijkheid heeft om zwanger te raken, kosten betrouwbare testresultaten veel tijd en daardoor ook veel geld. Dit is natuurlijk onzin. Ik ben geen dokter, maar ik kan me niet voorstellen dat meer onderzoek naar vrouwelijke symptomen en het vrouwelijk lichaam meer geld kosten dan de vrouwen die in het ziekenhuis belanden door de man-gerichte gezondheidszorg. WOMEN INC strijdt daarom voor onderzoek naar het lichaam van de vrouw. Vrouwen mogen niet meer uitgesloten worden van medisch onderzoek. Er moet meer aandacht komen voor de 'vrouwenziektes' en symptomen die nu neerbuigend als ‘afwijkend’ worden beschreven. Ook qua medicatie moet er rekening gehouden worden met speciale doseringen voor vrouwen, in plaats van enkel verschil te maken tussen volwassenen en kinderen. We zijn al ver gekomen in het medisch onderzoek. Maar het wordt tijd dat we nu ook loskomen van 'gender denken' uit de vorige eeuw.