26 augustus 2017 
2 min. leestijd

Gaat het jou enkel om afvallen of wil je je figuur verbeteren?

Gaat het jou enkel om afvallen of wil je je figuur verbeteren?
Als jij naakt voor de spiegel staat, wil je er goed uitzien, toch? Dan wil je met een tevreden gevoel kijken naar wat je ziet. Oké, een paar centimeter langer zou leuk zijn, maar is niet realistisch. Figuursverbetering daarentegen is heel realistisch en haalbaar.

Dat getalletje op de weegschaal

Als je in de spiegel kijkt zie je verbetering. Vol goede moed ga je aan de slag en je besluit iets strikter te letten op je voeding. Je drinkt nog maar één wijntje op de zaterdagavond en gaat iets regelmatiger bewegen. Na een week sta je vol verwachting op de weegschaal, en wat denk je… Geen resultaat, niet eens een halve kilo. Zwaar teleurgesteld ben je, want je had zo goed je best gedaan. Is het gewicht altijd belangrijk als we er beter uit willen zien in de spiegel? Nee, het is zeer zeker niet het belangrijkste. Belangrijker is het verlagen van het vetpercentage en opbouwen van spiermassa. Dit bereik je door middel van krachttraining en de juiste voeding. Het resultaat hiervan is een sterk, gezond en fit lichaam.

Waarom krachttraining?

Krachttraining heeft onder andere als doel spieropbouw en ‘shaping’ van het lichaam. Daarnaast word je sterker, en welke vrouw wil dat nou niet? Je zelfvertrouwen krijgt een boost. Met krachttraining bereik je het snelst je gewenste figuur. Dit natuurlijk in samenwerking met een goed voedingspatroon. Door krachttraining zul je meer vet verbranden. Dit komt doordat je meer spiermassa opbouwt. Spieren verbruiken meer energie, waardoor je gedurende de dag meer calorieën verbrandt. Je moet begrijpen wat je moet doen qua krachttraining. Zorg dus voor een GOED krachttrainingsprogramma. Snap hoe de oefeningen uitgevoerd moeten worden, weet hoe je schema werkt qua tempo, aantal herhalingen en sets, rustpauzes etcetera. Zorg daarnaast voor afwisseling, zodat je lichaam regelmatig uitgedaagd wordt. Vergeet ook je voeding niet. Welke keuzes moet ik maken qua voeding? Hoeveel calorieën heb je nodig? Wat zijn de juiste macronutriënten?

Go for it and pump some iron!

Ready, set, go? Let even op en laat je trainingsschema afstemmen op de doelen van een vrouw. Over het algemeen zijn dat toch een paar goeie billen, strakke benen en een mooie schouders. Hanteer dus niet hetzelfde schema als dat de mannen in de gym doen, maar een schema dat bestaat uit met name compound lifts. Dit zijn grote oefeningen zoals Deadlift, Squat, Glute Bridges, Shoulder Press (alle vier inclusief variaties daarop) en oefeningen die zich richten op het strekken van de heupen en het samenknijpen van de billen. Zorg dat je niet te laag in het aantal herhalingen gaat per set, probeer zo tussen de 6 en 12 herhalingen te blijven.

Maar van krachttraining word ik toch groot?

De meiden van Holland’s Next Top Model waarschuwden mij al toen ik ze ging begeleiden: "Ik wil echt geen bodybuildster worden, hoor. Mijn benen moeten wel slank en strak blijven en ik wil niet de schouders krijgen van een judoka.” Net als voor modellen is dit voor veel vrouwen een veelvoorkomende angst. Echter maken vrouwen bepaalde hormonen minder aan in vergelijking met mannen; hormonen die ervoor zorgen dat mannen makkelijker spiermassa opbouwen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je spiermassa opbouwt om tot het gewenste resultaat te komen. Hoe zie ik dan wel resultaat? Die weegschaal is dus niet de heilge graadmeter voor je progressie. Resultaat meet je op andere manieren:
  1. Hoe voel je je?;
  2. Kijk naar hoe je kleding zit;
  3. Meet om de 4 weken de omvang van schouders, borst, taille en heupen;
  4. Maak progressiefoto’s. Er gebeurt vaak meer dan je denkt.

Hulp nodig?

Zoek een goede personal trainer/professional die zijn sporen verdiend heeft met goede resultaten, en iemand die weet waar hij het over heeft. Ga niet te overhaast in zee met een personal trainer. Vraag anderen over hun ervaringen met de persoon in kwestie. Daarnaast vind ik het belangrijk dat zij zelf ook ondergaan wat ze verkondigen. “Practice what you preach!”
Reactie plaatsen