Redactie
05/13/2018
2 min
0

#fuckperfect: 3 gouden tips om lief te zijn voor je lijf

05/13/2018
2 min
0
In mijn vorige blog heb ik het gehad over dat als je altijd hetzelfde doet, ook hetzelfde resultaat mag verwachten. Dus als je nu weer hetzelfde gaat doen als vorig jaar om ‘summerproof’ te worden, heb je volgend jaar weer dezelfde situatie. Even een side note: Ik erger me helemaal dood aan termen als summerproof en bikinibody. Vorig jaar heb ik je in een blog verteld dat je sowieso altijd summerproof bent. Er zijn dus verschillende dingen die je anders kunt doen. Het overkoepelende thema en wat ik één van de belangrijkste dingen vind, is met starten om lief te zijn voor jezelf. Gigantisch streng zijn voor jezelf met een één of ander dieet met weinig eten, jezelf dingen ontzeggen, altijd stuk willen gaan met sporten, geen rust pakken, etc. zijn geen dingen die lief zijn voor je lijf. Ik wil je nu 3 tips geven die ik de laatste tijd aan klanten heb meegegeven om te laten zien hoe jij lief kunt zijn voor je lijf.

Tip 1: Andere focus en geniet!

Van de week had ik weer een gesprek met iemand die aangaf dat het moeilijk is om af te vallen. En uit frustratie ging ze weer snaaien. Zelf snapte ze ook wel dat dit niet ging helpen met afvallen. Wat ik toen heb geadviseerd, is sowieso even de focus van het afvallen halen. Als je daar constant mee bezig bent, is dat echt wel een behoorlijke stressfactor. In plaats hiervan had ik geadviseerd om de focus te verplaatsen naar goed voor haarzelf zorgen. Dus toen kwam gelijk de opmerking dat ze dan niet meer moet snaaien. Tja, dat moet je niet tegen mij zeggen. Ik vind namelijk mijn ijsje, chocolaatje, etc. ook veel te lekker. Dit kun je ook echt wel nemen, alleen maar één stuk. En dan ga je daar ook enorm van genieten! En dat is een stuk liever voor je lijf dan het niet eten of er teveel van eten.

Tip 2: Luister naar je gevoel

Door het vele diëten is het voor veel mensen nog lastig om te kunnen voelen wanneer je vol zit en wanneer niet. Daarom vertrouwt men dan hun eigen lijf niet meer. Alleen je lijf kan heel goed aangeven wanneer iets genoeg is of niet. Zo had ik een coachingsgesprek waarbij de dame aangaf dat ze niet goed kon voelen wanneer ze genoeg gegeten had. Dit heeft ermee te maken dat gevoel geblokkeerd wordt. Wat ik haar als opdracht heb meegegeven is om gebruik te gaan maken van een hongerschaal. Daarbij kan ze bepalen voor een eetmoment waar ze zit op deze schaal en ook halverwege en aan het einde van het eetmoment. Zo ga je met de tijd steeds meer leren vertrouwen op de signalen die je lijf geeft. En zoiets vergelijkbaars kun je ook doen met sporten.

Tip 3: Kies bewust

Als ik naar mezelf kijk, vind ik ijs bijvoorbeeld erg lekker. En dat ga ik mijzelf ook echt niet ontzeggen. Alleen ik heb wel de keuze gemaakt om de ijsjes te eten die ik écht lekker vindt. Zo heb ik wel eens de ‘fout’ gemaakt om van die cornetto’s in huis te halen van het eigen merk van de supermarkt. Ze zijn lekker, maar ik heb gemerkt dat ik er niet extreem van geniet. En daarom heb ik op de één of andere manier de neiging om er meer van te eten. En dat is dan weer niet lief voor mijn lijf. In de plaats waar ik woon is een ijstent met echt enorm lekker ijs. Dus als ik wil genieten van een ijsje ga ik nu daarheen. Je betaalt er wel meer voor, maar ik geniet er meer van en ik heb genoeg aan 1 à 2 bolletjes. En als ik thuis zin heb ik een ijsje neem ik een waterijsje. Die vind ik ook echt lekker. En daar heb ik er van eentje ook echt genoeg. P.S. Hierboven heb ik het woord fout tussen aanhalingstekens gezet, omdat het niet echt een fout is in de negatieve zin van het woord. Ik vind namelijk dat je blij mag zijn als je fouten maakt. Hier kun je namelijk van leren. Je kunt gaan achterhalen wat bepaalde triggers waren en bepalen hoe je het een volgende keer anders gaat doen.

Dus wat ga jij nu anders doen? En hoe ga jij lief zijn voor je lijf?

Reacties
Categorieën