23 januari 2017 
4 min. leestijd

Fuck perfect! Stop met onzeker zijn, niemand is perfect

Fuck perfect! Stop met onzeker zijn, niemand is perfect
Als iemand je zou vragen wat je aan je lichaam zou willen veranderen, dan heb je vast je antwoord al klaar liggen. Dunnere benen, strakkere buik, grotere borsten, kleinere neus, dikkere lippen en de lijst lijkt maar langer en langer te worden. Is het dan ook nooit goed? We lijken van alles te willen veranderen en zijn eigenlijk nooit tevreden met hoe we eruit zien. Stel deze vraag eens aan kinderen, dan krijg je hele andere antwoorden. Zij willen vleugels of haaientanden. Verder zijn zij gewoon tevreden met hun lichaam en hoe ze eruit zien. Daar kunnen wij als volwassen heel wat van leren! "Fifty people, one question" is een project waar vijftig verschillende mensen worden ondervraagd. Dit is een sociaal experiment waar mensen met elkaar verbonden worden en aan het denken worden gezet. Met deze video willen ze mensen inspireren en laten beseffen dat je blij moet zijn met je eigen lichaam. Schoonheid is dat je jezelf bent en je comfortabel voelt in je eigen lichaam. Wanneer er aan volwassen wordt gevraagd wat ze aan hun eigen lichaam zouden willen veranderen weten ze meteen wel iets op te noemen. Wanneer deze vraag aan de kinderen gesteld wordt lijken ze eerst niet meteen een antwoord te weten. Vervolgens komen ze met de meest gekke dingen. Haaientanden, vleugels of een zeemeerminnenstaart. In tegenstellingen tot volwassenen vinden kinderen niet dat er iets mis is met hun lichaam. Volwassenen zijn een stuk onzekerder over hun lichaam en willen datgene waar ze zo onzeker over zijn veranderen. Bijvoorbeeld omdat ze in het verleden gepest zijn vanwege een groot voorhoofd, kleine ogen of x-benen. Zij zijn in dit negatieve oordeel gaan geloven. Wanneer je onzeker over iets bent en iemand anders dit bevestigt, wordt dit gevoel alleen maar versterkt. Dit is zo herkenbaar en gebeurt helaas te vaak.
Je onzeker voelen over een bepaald lichaamsdeel gebeurt snel en heel veel vrouwen hebben hier last van. Je kijkt te kritisch naar je eigen lichaam en dit schaadt je eigen lichaamsbeeld. Ik denk dat dit ook komt omdat er een bepaald beeld wordt gevormd door de media. Maar er bestaat geen ‘normaal’ lichaam. Iedereen is anders, iedereen ziet er anders uit en iedereen heeft wel iets waar hij of zij onzeker over is. Hoe de maatschappij in elkaar zit valt helaas niet zo veel aan te veranderen. Wel kunnen we ons eigen lichaamsbeeld veranderen. En daarmee bedoel ik absoluut niet je lichaam veranderen, maar je mindset. Er is toch niks fijner dan gewoon je imperfecties te accepteren? Dat je gewoon heerlijk in je vel zit en blij bent zoals je nu bent? Dit is gewoon mogelijk! Met deze tips zal jij straks een beter lichaamsbeeld hebben, je imperfecties omarmen en zelfvertrouwen rocken.
 1. Focus je op het positieve

Wanneer je in de spiegel kijkt ben je snel geneigd om te kijken naar dat deel waar je onzeker over bent. Hoe ziet het eruit en valt het niet te veel op? Je bent al snel geneigd om dit deel te vergelijken met anderen. Zo kijken we bijvoorbeeld veel te snel naar hoe iemand anders eruitziet. ‘Hebben zij dezelfde benen als ik? Nee, hun benen zijn dunner, shit, die van mij zijn dus te dik’. Hier moet je mee stoppen! Schrijf eens op waar je wél tevreden over bent, datgene waar je onzeker over bent zal in het niet vallen.
 1. Stop met kritisch zijn en jezelf vergelijken

Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en iedereen heeft een andere lichaamsbouw en -vorm. Je kunt dit niet met elkaar vergelijken. Misschien zit dunne(re) benen hebben wel gewoon in de lichaamsbouw van diegene. Misschien horen die brede heupen wel gewoon bij jouw bouw. Waarom zou je daar iets aan willen veranderen? Op onder andere Instagram worden we constant overspoeld met 'perfecte' modellen en gefotoshopte foto’s. Er bestaan tegenwoordig zelfs tal van apps waarmee je je tanden bleker kan maken, je huid mooier kan maken, je lichaam kan vervormen en nog veel meer. Maar niemand is perfect! De foto's in de media moet je met een korreltje zout nemen, 9 van de 10 keer zijn deze gewoon bewerkt.
 1. Embrace your imperfections

Die onzekerheden hebben we zelf verzonnen en in sommige gevallen heeft iemand er eens een opmerking over gemaakt. Waarom zouden we dit aan moeten nemen? Wat heeft die persoon nu over JOUW lichaam te zeggen? Precies. Helemaal niks. Laten we gewoon eens stoppen met het ‘imperfecties’ te noemen. Waarom noemen we het geen ‘kwaliteiten’? Het is iets unieks aan je lichaam. Zo werd ik vroeger bijvoorbeeld belachelijk gemaakt omdat ik dikke wenkbrauwen had. Tegenwoordig doen velen een moord voor dikke wenkbrauwen en tekenen zelfs bijna alle vrouwen hun wenkbrauwen bij. Bekijk het vanuit een ander perspectief. Wees er niet onzeker over maar beschouw het als iets dat jou uniek maakt. Wanneer je het zo kunt zien zal je zelfbeeld enorm groeien. En er is niks mooiers dan een zelfverzekerde vrouw.

Dingen die ik liever zou doen dan het streven naar 'perfectie'

 • Pizza eten;
 • Dansen (ook al kan ik niet heel goed dansen);
 • Naar Drake luisteren (voor mijn inner gangsta);
 • Feestjes, ik hou van feestjes;
 • Met mijn hondjes knuffelen alsof het mijn kinderen zijn (lucky bastards);
 • Heel veel wijn drinken (ja, soms heb je gewoon even zo’n avondje nodig met je vriendinnen);
 • Een hele dag in bed liggen en Netflix kijken;
 • Gezonde recepten uitproberen die eigenlijk bijna altijd mislukken (of ik vind het gewoon niet lekker dat kan ook);
 • Met mijn roomies voor de tv eten en dan voor de rest van de avond als een couch potato daar blijven zitten;
 • Urenlang online shoppen;
 • Fantaseren over de perfecte outfit die ik vervolgens nergens kan vinden;
 • Bakken en daarna alles alleen opeten (ik hou niet van delen);
 • Dear John voor de honderdste keer kijken;
 • Yoga (ik probeer wat leniger te worden en wat rust in mijn hoofd te creëren);
 • Koekjes bakken;
 • Koekjes eten;
 • Praten over koekjes;
 • Koekjes uitdelen;
 • Dagdromen over koekjes (misschien is het je nog niet opgevallen maar koekjes zijn mijn favourite).
Dit is een lijst met dingen die ik dagelijks doe of wil doen, die mij zo veel meer voldoening geven dan de druk om een 'perfect' lichaam of een 'perfect' leven te hebben. Dus hoe zit het met jullie? Wat zijn alle mooie, zinvolle en gekke dingen die jullie liever doen in plaats van te stressen dat je niet succesvol genoeg bent, niet mooi genoeg bent, niet sterk genoeg bent of wat dan ook? Wat ik vooral wil zeggen is: let it go! Ik denk dat jullie allemaal ook wel zo'n lijstje kunnen maken :).
Anne
Door

Anne

op 26 Feb 2018

Hi, Wat een leuk artikel, super leuk geschreven en je lijst met wat je liever doet spreekt me ook wel aan :) Bedankt voor het delen, ik heb hier momenteel veel aan !

Reactie plaatsen