21 oktober 2015 
4 min. leestijd

Fotoreport boekpresentatie ‘Less is more’

Fotoreport boekpresentatie ‘Less is more’
Maandagmiddag was Fitgirls’ Merel aanwezig bij de lancering van het nieuwe kookboek Less is more van driesterrenchef Jacob-Jan Boerma en fotograaf Sacha de Boer. In het NH Grand Hotel Krasnapolsky werd het boek door Rick Nieman aan het duo overhandigd. Na de successen Down to earth en Back to basics kon een derde culinaire samenwerking niet uitblijven. En mét resultaat! Het boek doet zijn naam eer aan: lekkere ‘simpele’ gerechten met minder dan 8 ingrediënten te bereiden. Wij zijn super enthousiast over dit prachtig vormgegeven kookboek met culinaire hoogstandjes, die voor iedere Fitgirl thuis te maken zijn!

Over de auteurs

Sacha de Boer Sacha is bekend geworden als nieuwslezeres van het NOS journaal. In 2013 nam ze afscheid om zich volledig toe te leggen op haar passie fotografie. Sacha fotografeert al sinds haar zevende. Ze weet sfeer en lichtinval op een bijzondere manier in beeld te combineren. Naast fotograaf is Sacha ook hobbykok. Jacob-Jan Boerma Jacob-Jan is een van Nederlands meest succesvolle topkoks. Hij opende in 2002 samen met zijn vrouw restaurant De Leest in Vaassen. Het restaurant is internationaal bekend door het gebruik van biologische ingrediënten. Jacob-Jan gebruikt onder andere groenten uit eigen tuin en producten uit de regio. In november 2013 ontving hij een derde Michelinster.

Less is More

Jacob-Jan heeft zijn kennis over ingrediënten en smaakcombinaties omgezet tot vijftig gerechten, die door Sacha zijn gefotografeerd. De passie voor koken en fotografie spat van de bladzijden af. Jacob-Jan: "Het was best een uitdaging om recepten met maximaal 8 ingrediënten te maken. Maar het werd steeds leuker en steeds beter. Hierdoor zijn de recepten in het boek heel puur geworden. Elke thuiskok kan hiermee aan de slag." En wat een prachtige foto’s staan er in het boek! Het draait bij de foto’s om de puurheid van de ingrediënten: less is more. Door de simplistische, frisse foto’s zien de gerechten eruit om door een ringetje te halen. Sacha: “de allerbelangrijkste tip voor iedereen die eten fotografeert is dat het licht goed moet zijn. Natuurlijk licht is het mooiste maar fotografeer je binnen, zorg er dan voor dat je de juiste lichtinval hebt en dat je gerecht niet recht onder een spotje staat. Het is een uitdaging om het zo te fotograferen dat je meteen je vork wilt pakken om het op te eten.” Wanneer we de benodigde ingrediënten zien, worden we nog vrolijker: niet meer dan 8 ingrediënten per gerecht, de kracht ligt in de beperking. Ja girls, dit kunnen wij ook! Inspiratie voor de gerechten haalde Jacob-Jan uit het koken voor zijn team. Voordat de gasten het restaurant binnenkomen moeten de koks even snel iets eten waar ze de hele avond mee door kunnen. Snel en gezond maar niet te zwaar op de maag. Het boek past goed in deze tijdsgeest: drukke weekschema’s waarin we het liefst ook nog elke dag een gezond en snel gerecht op tafel zetten. Sacha: “Als ik een recept zie met twintig of meer ingrediënten, schrikt dat mij af. Dan denk ik: dat is vast heel lastig om te maken en het kost me veel tijd. ” Vanaf nu kunnen we dus koken op sterrenniveau in onze eigen keuken: een carpaccio van dungesneden veggies, aardappel bietenpuree met geitenkaas of rabarbercompote met aardbeien. In no time zet je een drie gangenmenu op tafel! Het boek is vanaf nu in de winkel en online te verkrijgen voor €29,99.

Fotobijschriften

sacha+de_boer_fitgirls

Rick Nieman overhandigt het kookboek Less is more aan Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer.

merel_sascha_de_boer_fitgirls

Fitgirls’ Merel met fotograaf Sacha de Boer.

sacha_de_boer_fitgirls.nl

Culinair duo Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer.

sachadeboer_eten_lessismore

We werden goed verwend met culinaire hoogstandjes!

IMG_8805

De lancering vond plaats in de ‘Wintertuin’ van het Krasnapolsky. De foto’s van Sacha de Boer zijn om te watertanden.

less_is_more_kookboek

IMG_8808

Sacha heeft prachtige ‘pure’ foto’s gemaakt van de gerechten.

less_is_more_kookboek_fitgirls.nl

Fitgirls’ Merel creatief op de foto met fotograaf Sacha de Boer. Want volgens de fotograaf van deze foto zijn de meeste ‘blogfoto’s’ veel te statig en gewoontjes ;)

Reactie plaatsen