05 december 2017 
3 min. leestijd

Must know! De foodtrends die jij kan verwachten in 2018

Must know! De foodtrends die jij kan verwachten in 2018
Het is bijna zover, 2018 is om de hoek. We kunnen de foodtrends van 2017 als poke bowls, buns en acai bowls vergeten en plaats maken voor de trends van het komend jaar. Als jij ook graag de nieuwste foodtrends bijhoudt en wel houdt van het uitproberen van nieuwe dingen, moet je dit zeker lezen! Hierna ben je helemaal up to date.

Vegan 2.0

Volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan is de Vegan food trend tegenwoordig echt van belang door de volgende drie redenen: Dierenactivisme, belang voor gezondheid en voor het milieu. “Biologisch eten bestond bijvoorbeeld al 100 jaar geleden, alleen nú zijn we er pas echt mee bezig.” , verteld Anneke. Vlees wordt weer echt een luxe binnen de de vegan trend. Vlees zal zal dan nog niet volledig verbannen worden, maar de verhoudingen van de maaltijden binnen deze trend staan ongeveer op 80% groenten en 20% vlees. Je hoeft niet niet ineens vlees volledig te bannen. Kies vooral wat je zelf fijn vindt als het gaat om deze trend. Bewust kiezen is al goed genoeg.

Eetbare bloemen

Bloemen zijn gewoon mooi en kleurrijk, dus voor de presentatie kunnen we ons voorstellen dat we ze ook in onze gerechten willen verwerken. Het maakt jouw gerechten wel gelijk insta-waardig! Je kan natuurlijk niet zomaar bloemen uit je tuin plukken en op je yoghurt gooien. Er zijn een aantal bloemen die eetbaar zijn zoals, viooltjes en goudsbloem. Naast het feit dat ze leuk op je bord staan zijn er ook heel wat gezondheidsvoordelen. Veel bloemen bevatten bijvoorbeeld vitamine A en C. Daarnaast zitten de groene onderdelen van de eetbare bloemen boordevol calcium. Maar of het echt smaakvol is?

Super powders

Geelwortel, matcha, cacao, acai, you name it, 2018 staat helemaal in het teken van de super voordelige super powders. De lijst van gezondheidsvoordelen met deze poeders gaat maar door en ze zijn ook nog eens makkelijk in gebruik; gooi het in je smoothies, gebruik het tijdens het bakken of koken. Zo vertelt voedingsdeskundige Tamara Duker Freuman dat één eetlepel cacao meer vezels bevat dan een halve cup bruine rijst en acai erg goed is voor het herstellen van de spieren na een goede krachttraining. Voor het gebruik is het belangrijk dat je ze natuurlijk kan uitproberen, maar uiteindelijk wel kiest voor datgene wat goed voelt en niet omdat het trend is.

Biologische vleesvervangers

Veganisme en vegetarisme komt steeds vaker voor. Door de opkomst hiervan is het steeds essentiëler om goede vleesvervangers op de markt uit te brengen, er is namelijk steeds meer vraag naar. Denk hierbij aan groenteburgers van bijvoorbeeld bietjes of burgers van quinoa. Deze trend sluit dan ook weer mooi aan bij de vegan food trend.

Taco’s

Dan hebben we het niet over de traditionele Mexicaanse taco, die natuurlijk nog steeds heerlijk blijft, maar allerlei variaties zoals zonder shell. Denk hierbij aan taco bowls, taco salades, taco soepen, echt van alles! Daarnaast is er ook een andere super variant van de taco uitgekomen namelijk de sushi taco. Bij deze variant wordt er zeewier gebruikt als shell en de vulling is dan vaak vis met sticky rijst, awesome right?

Transparantie

Het wordt voor de consument steeds belangrijker om te weten wat er precies in hun voeding zit en hoe het gemaakt wordt. In 2018 zal dat voor veel producenten op het gebied van wholefood dan ook een stuk belangrijker zijn. Voorbeelden van betere transparantie zijn uitgebreide en eerlijke labels, traceability en fair traid.

Bubbles

Nee, daar bedoelen we helaas geen champagne mee. Je zal in 2018 veel meer sparkling drinken tegenkomen, maar dan ook echt van alles. Denk hierbij aan koffie, water, thee, sparking everything! Heb jij al zin in een fizzy kopje koffie? Heb jij ook al helemaal zin om deze foodtrends uit te proberen in het nieuwe jaar? Wij in in ieder geval wel!
Bronnen:
Cotton and cream, Interview trendwatcher Anneke: De foodtrends voor 2017-2018, van http://cottonandcream.nl/foodtrends-voor-2018/
Mix, L. (z.d.).Daisies for Lunch: An Edible Flowers List, van http://www.sustainablebabysteps.com/edible-flowers-list.html
Young, A. (2016,16 februari). 6 powders with serious superfood benefits, van https://www.womenshealthmag.com/food/powdered-superfoods-supplements
         
Jaitske
Door

Jaitske

op 06 Dec 2017

Transpiratie is toch echt wat anders dan transparantie ;)

Reactie plaatsen