13 november 2015 
2 min. leestijd

Je fitness resultaten behouden in de feestmaanden

Je fitness resultaten behouden in de feestmaanden
De koude maanden breken weer aan. De maanden waarin warme chocolademelk met slagroom aantrekkelijker is dan een koud glas water. De maanden waarin stampotten en rookworsten meer voldoening bieden dan een verfrissende zomerse salade. De maanden waarin veel mensen vrezen voor de resultaten die ze gedurende de voorgaande maanden behaald hebben. Hoe voorkom je dat je je fysieke progressie teniet doet tijdens de koude en donkere (feest)maanden?

Plan

Plan je voeding, denk er over na. De wintermaanden zijn niet anders dan de zomermaanden als het gaat om de werking van je lichaam. Als je wilt voorkomen dat je aankomt tijdens de wintermaanden, houd dan rekening met je voedingsbehoeftes. Wanneer je in de avond een calorie-rijkere maaltijd wilt eten, bijvoorbeeld een stamppot met jus en vet vlees erbij, houd er dan overdag rekening mee door daar minder calorieën binnen te krijgen. Wanneer je tijdens de koude maanden regelmatiger warme chocolademelk drinkt, kijk dan wat je op een ander moment van de dag weg kunt laten om het recht te trekken. Door je voeding te plannen en rekening te houden met de extra’s die je eet gedurende deze maanden, kun je voorkomen dat je onnodig veel eet en zo aan komt.

Beperk je tot de feestdagen

Met sinterklaas en kerst in het vooruitzicht, komen er maanden aan waar de pepernoten je om de oren vliegen, kerstbroden niet weg te denken zijn uit de schappen en grote feestelijke maaltijden in het middelpunt van de belangstelling staan. Besef je echter dat de feestdagen zich beperken tot één sinterklaasavond, twee kerstdagen en één oudejaarsavond, ofwel in totaal vier dagen waarop grote maaltijden en het vele lekkers ‘erbij horen’. Dat de pepernoten al vanaf augustus te koop zijn, betekent niet dat je ze ook dan al moet eten.

Blijf sporten

Ondanks dat het minder lekker is om buiten te zijn als het heel koud is, is het verstandig om je dagelijkse beweging op pijl te houden. Wanneer je in de warmere maanden veel hardloopt maar hier tijdens de koude maanden niets van moet hebben, kun je op zoek gaan naar iets dat je binnen kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor thuis workouts, kun je groepslessen uitproberen in de sportschool, als dat je leuk lijkt, of je kun je gewoon dik aankleden en in 'Rocky stijl' de kou trotseren. Blijf in beweging en zorg ervoor dat je fit blijft. Door dagelijks aandacht te besteden aan je conditie, spierkracht en algehele fitheid, krijg je net die extra mentale push om ook je voeding op orde te houden.

Conclusie

Dat het kouder en sneller donker is buiten en de feestmaanden eraan komen, betekent niet dat je tijdens deze periode je voeding hoeft te laten versloffen of je sport on hold hoeft te zetten. Net zoals in de zomer, kun je ook in de winter op je voeding letten, gezonde keuzes maken, veel bewegen en je fysieke progressie doorzetten. Wellicht moet je hier en daar wat aanpassen, compenseren of kleine veranderingen doorvoeren. Dat is prima! Maar dat het rondom de feestmaanden knusser en knuffeliger wordt, betekent niet dat je je fysiek daarop moet afstemmen met een extra laagje vet omdat je jezelf een kwart jaar toestemming geeft om ‘losser’ te zijn. Alles wat je nu kunt bedekken onder een wollen wintertrui, wil je er waarschijnlijk rondom de zomer weer af hebben. Dus plan je voeding, blijf sporten en geef jezelf geen vrijbrief om volledig los te gaan tijdens de feestmaanden. Want zoals een wijs gezegde je vertelt: ''Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af!''
Reactie plaatsen