FIT.nl deed een onderzoek naar doping- en supplementengebruik onder hun volgers. Wij delen de resultaten met je. Gaan we te ver in ons streven naar het 'perfecte' lichaam?
FIT.nl is een Nederlands fitnessblog. Hun redactie bestaat uit verschillende professionals, wetenschappers en experts op het gebied van fitness. Ze delen nieuws en informatie op het gebied van voeding, gezondheid en fitness met wetenschappelijke onderbouwing. Kortgeleden publiceerde FIT.nl een onderzoek wat afgenomen is onder 1036 van hun lezers. In een online vragenlijst, verspreid via hun sociale media en
mailinglist, werden verschillende vragen gesteld over sportgedrag, supplementen- en dopinggebruik. 66 procent van de respondenten bestond uit mannen, de overige 34 procent uit vrouwen. De gemiddelde leeftijd was 33 jaar.
Supplementen
85 procent van de respondenten geeft aan supplementen te gebruiken. Het gaat dan vooral om eiwitten (33 procent), gevolgd door creatine (17,9 procent), BCAA's (14,5 procent) en pre-workouts (11,7 procent). Hierbij moet wel vermeld worden dat deze antwoordopties vooraf opgesteld waren. Er was ook een optie 'Anders, namelijk ...' in de vragenlijst, maar de resultaten kunnen een vertekend beeld weergeven, doordat respondenten zelf niet dachten aan bepaalde andere supplementen (bijvoorbeeld multi-vitaminen o.i.d.). Het overgrote deel van de respondenten, 85 procent, gebruikt in ieder geval een vorm van supplementen. Dit doen zij vooral om meer energie, meer spiermassa en/of meer spierkracht te krijgen.
Doping
Sommigen gaan echter nog een stap verder. 6,3 procent van alle respondenten heeft wel eens doping gebruikt! Dit percentage bestaat uit 7,8 procent van de mannen en 3,3 procent van de vrouwen. Denk hierbij aan de anabole steroïden, testosteron, winstrol of DECA. Een opvallend hoog percentage voor een onderzoek gehouden onder recreatieve krachtsporters. Stel je dus even voor: wanneer je met zestien personen in de sportschool staat heeft, statistisch gezien, één van die mensen waarschijnlijk doping gebruikt! Wanneer je in een
men only sportschool staat, heeft zelfs één op de dertien doping gebruikt en één op de acht mannen overweegt het in de toekomst te gaan doen! Wat ook opmerkelijk is aan de resultaten is dat 9,7 procent overweegt anabolen te gebruiken en dat er een relatie is tussen supplement gebruik en doping gebruik. Als 85 procent van alle respondenten aangeeft supplementen te gebruiken en dopinggebruik hieraan gerelateerd is, wat betekent dit dan voor de toekomst? Zal het dopinggebruik toeneme
n? Bijna tien procent van de respondenten, die waarschijnlijk niet bezig zijn met professionele, betaalde fitness, overweegt groeihormonen te gebruiken. Gaan wij het gebruik van doping normaal vinden in onze reis naar een fit leven en lichaam? Ik hoop het niet!
Waar eindigt dit?
Doping kan gevaarlijke gezondheidsgevolgen hebben, wat sowieso al een reden is om het niet te doen. Daarnaast moet je je afvragen of de focus in het geval van dopinggebruik niet te veel op het lichamelijke, je uiterlijk ligt. Je doet ontzettend je best en traint hard, maar je ziet geen verandering (meer) in je fysiek, omdat dit gewoon niet in jouw bouw of genen zit. Is dit een reden om hormonen in jezelf te stoppen, die de boel daarbinnen overnemen, enkel om meer spieren te krijgen? Voor mij klinkt dit een beetje als een belediging voor je lichaam. Jouw eigen lichaam dat jou elke dag helpt. Door doping te gebruiken, zeg je eigenlijk tegen je lichaam: ik accepteer jou niet, ik ben niet tevreden met je.
Obsessie?
We zijn bereid onszelf in allerlei gevaarlijke situaties te brengen, om een bepaald ideaalbeeld na te streven. In deze wereld heiligt het doel van het perfecte lichaam alle middelen. En waarvoor? Omdat je je dan gelukkiger zal voelen? Ik denk het niet. Geluk begint bij acceptatie. Wanneer je begint met dopinggebruikt, vrees ik voor de volgende stap... Als je geluk zo afhankelijk is van je uiterlijk, ga je dan ooit wel tevreden zijn? Wanneer je zo obsessief bezig bent met je fysiek, loop je de kans jezelf te verliezen. Ik denk dat je tevreden mag zijn wanneer jij er alles uithaalt wat er voor jóú in zit. Accepteer en respecteer je lichaam zoals het is, je hebt er immers maar één.
Ilka
op 30 Jan 2018