27 november 2016 
2 min. leestijd

Fitgirls Journal #3

Fitgirls Journal #3

Er gebeurt nogal wat in een week tijd! Om jullie (én onszelf) een beetje up-to-date te houden, vind je hier wekelijks de highlights van leuke, merkwaardige, grappige en sportieve gebeurtenissen in het nieuws!

'Emma Wil Leven' maakt veel los

Afgelopen week werd het op BNN uitgezonden en het kan je bijna niet ontgaan zijn: de documentaire over Emma, een meisje dat op haar 12e gediagnosticeerd was met anorexia en op haar 18e is 'uitbehandeld'. In haar allerlaatste poging om beter te worden gaat ze naar een kliniek in Portugal, waar de film ook opgenomen is. Iedereen steunt haar, helpt haar, vecht met haar mee, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk overlijdt ze in de kliniek. Ik schreef er vrijdag ook al een artikel over, omdat ik even niet wist wat ik met alle heftige emoties aanmoest die ik voelde toen de docu was afgelopen. Jeetje, wat een verhaal! Nog niet gezien? Kijk 'm dan zeker terug. Al je vooroordelen over eetstoornissen zullen nooit meer hetzelfde zijn...

23_93_emma

Boeklancering Lisa Goes Vegan

Jaaaa, zo leuk! Lisa van de inmiddels bekende vegan website Lisagoesvegan.com heeft haar eerste boek uitgebracht. Vergeet al die geitenwollensokken verhalen en hup hup, genieten maar van die heerlijke recepten. Het is een schitterend, dik boek geworden waar niet alleen lekkere gerechten in staan, maar ook tips als je net begint met plantaardige voeding, gaat eten bij vrienden of familie en wat je allemaal in de supermarkt nog wél kunt kopen! Wij waren uiteraard bij de lancering aanwezig en wat was het gezellig! Via haar website kun je haar boek bestellen.

[caption id="attachment_23059" align="aligncenter" width="1000"]lisa1 Onze FG expert Lotta, Daphne, Lisa zelf en ik :)[/caption]

Hoe populairder, hoe gezonder?

Op NU.nl stond deze week het opmerkelijke nieuws dat de mate van hoe populair je bent van invloed is op je gezondheid. Een hogere sociale status lijkt een positieve invloed te hebben op je gestel. Dit concluderen onderzoekers van Duke University uit North Carolina na het bestuderen van groepen resusaapjes.

Apen met een lagere sociale status in de groep hadden meer te kampen met stress en ontstekingen. Volgens de wetenschappers kunnen de resultaten mogelijk worden vertaald naar mensen, aangezien resusapen genetisch gezien dicht bij mensen staan. Het onderzoek draagt bij aan de groeiende overtuiging dat er een sterk verband is tussen sociaal-economische status en gezondheid.

Werken dus, aan die oh zo, popular you :)

Resusapen aan het vlooien.

Lightproducten werken averechts!

Dat lightproducten niet heel gezond zijn, weten we al langer. Maar wetenschappers hebben daar nu mogelijk ook een verklaring voor gevonden, staat in diverse media deze week.

Eerdere onderzoeken wezen al uit dat lightproducten vaak niet effectief zijn, en sterker nog, zorgen dat we niét afvallen. Volgens onderzoekers van het Amerikaanse ziekenhuis Massachusetts General Hospital blokkeert de zoetstof aspartaam waarschijnlijk de werking van een belangrijk enzym, genaamd IAP. Hiervan is eerder aangetoond dat het obesitas, diabetes en metaboolsyndroom helpt voorkomen. "We denken dat aspartaam niet werkt, ondanks dat het suiker vervangt, omdat het de gunstige werkingen van IAP blokkeert", aldus Richard Hodin, hoofdauteur van de studie.

Met andere woorden? Skippen die troep!

cola-light-1170x731

Reactie plaatsen