27 juni 2016 
3 min. leestijd

Fit Dutchie goes Paris: “If you can make it here, you can make it anywhere?!’’

Fit Dutchie goes Paris: “If you can make it here, you can make it anywhere?!’’
Dit wereldbekende motto kent iedereen en heeft elke New Yorker in zijn achterhoofd. De kans van slagen in deze miljoenenstad is namelijk klein en iedereen werkt ontzettend hard om te kunnen bereiken wat ze het liefst zouden willen. Deze doelstelling was bij mij misschien iets minder aanwezig toen ik naar New York verhuisde, maar ik wilde vooral uitzoeken wat de toekomst voor mij in petto zou hebben. Nadat ik in de zomer van 2011 afgestudeerd was als orthopedagoog wilde ik als eerste graag aan de slag als begeleider op een groep of afdeling binnen de gehandicaptenzorg of GGZ. Ik vond het namelijk belangrijk om eerst het praktijdveld zo goed mogelijk te leren kennen, praktijkervaring op te doen en te werken met verschillende behandelmethodes. Ik ben aan de slag gegaan bij een GGZ instelling op een afdeling voor (jong) volwassenen met Autisme. Na een tijdje merkte ik dat ik klaar was om aan de slag te gaan als orthopedagoog, ik had een grote dosis praktijkervaring opgedaan en wilde graag mijn eigen inzicht en kennis toepassen in het contact met cliënten.

Van enthousiaste afgestudeerd naar het eindeloos sturen van sollicitatiebrieven

Maar na misschien wel honderd sollicitatiebrieven, verschillende sollicitatiegesprekken, kreeg ik steeds hetzelfde te horen. Ze zagen grote potentie maar omdat ik nog niet werkzaam was als of ervaring had als, werd ik toch uiteindelijk afgewezen. Uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan als orthopedagoog in een werkervaringsplek om op deze manier de gevraagde werkervaring op te doen. Doordat de toekomstige baan zich steeds langer op zich liet wachten werd de teleurstelling, maar ook de onzekerheid steeds groter. Ik ging steeds meer twijfelen aan mijzelf omdat het nog niet gelukt was om aan de slag te gaan als orthopedagoog. Ik merkte aan mijzelf dat ik niet lekker in mijn vel zat en dat het tijd was voor verandering. Deze verandering kwam in de vorm van gesprekken met een loopbaan coach Sita, zij liet mij inzien dat ik mijzelf moest afvragen wat vind ik zelf leuk en belangrijk in het leven? En wat maakt mij gelukkig? En wat vind ik zelf leuk in een baan? In plaats van te moeten voldoen aan de verwachtingen die ik mijzelf had opgelegd en dacht dat iedereen deze verwachtingen ook van mij had. Ik zag bij wijze van spreken ‘spoken’, en dacht dat iedereen dacht, ‘zie je wel ze is nog geen orthopedagoog’. Nadat we een aantal gesprekken hebben gehad en het in mijn hoofd al een stuk rustiger was geworden, kwam de kans om naar New York te verhuizen. Ik hoefde er niet lang over na te denken, we gingen het grote avontuur in New York aan. Het zou volgens Sita mijn kans zijn om uit te zoeken wat ik zelf wil. Dit was dus een ultieme mogelijkheid.

New York als nieuwe hoofdstuk in carrière

New York als In twee jaar in New York te hebben gewoond, heb ik aantal grote uitdagingen overwonnen die mij sterker hebben gemaakt. Ik ben vrijwel direct toen we net in New York woonde aan de slag gegaan als barista bij een drukke hippe bakery in Chelsea. Mijn Engels was slecht en kon mijzelf soms niet verstaanbaar maken en het werktempo lag ontzettend hoog. Ik dacht soms, waarom stop ik niet en blijf ik niet gewoon lekker thuis, je voelt je toch soms behoorlijk een vreemde eend in het Amerikaanse leven hier. Maar opgeven doe ik niet zo snel en op karakter en het snel oppikken van het Engels ging het werken mij zeer goed af. Ik had hierin ook goed en fijn contact met de Amerikaanse collega’s. Uiteindelijk om meer ervaring op te doen in de healty food sector ben ik aan de slag gegaan als barista bij een plantbased koffietentje in Tribeca. Ook hier was het in het begin aanpassen, hard werken, maar ik had al snel door mijn vorige werkervaring mijn draai gevonden en heb ik binnen vijf maanden promotie gemaakt tot supervisor van 'Sun in Bloom Tribeca'. Ik was stiekem dus best trots toen mij gevraagd werd om deze rol op mijn te nemen. Ook heb ik veel nagedacht wat ik ontzettend leuk en uitdagend zou vinden in een baan. new york fitgirls.nl

Van New York naar Parijs

Op dit moment zijn we nog twee weken in New York en heb ik de grote kans gekregen om naar Parijs te mogen verhuizen. In Parijs ga ik mij richten op het leren spreken van Frans, zeer belangrijk vrees ik, maar ik hoop dat ik ook een opleiding kan volgen tot chefkok of patisserie. Ooit zou ik namelijk een koffie/lunchtentje willen openen en daarbij zou dit qua opleiding ontzettend goed kunnen helpen. Ik zou graag als het lukt om een eigen zaak te openen, baan mogelijkheden willen creëren voor mensen die door hun beperking niet aan een baan kunnen komen. In mijn vorige baan ben ik namelijk talentvolle jongeren tegen gekomen waarbij ik ze graag zou willen helpen dit talent in de horeca te kunnen uitvoeren. Ik zou daarmee voor mijzelf de ultieme combinatie kunnen maken met mijn liefde voor koffie, healthy food en de zorg in Nederland. Ik hoop snel jullie mee te kunnen nemen in mijn nieuwe avonturen in Parijs. Tot snel! XOXO Dominique   IMG_0482 Dominique is voor het grote avontuur naar New York verhuisd. Als echte New York girl gaat ze alle hippe healthy food tentjes ontdekken en nieuwe sporten uitproberen. In haar blog neemt ze jullie mee op avontuur!
Reactie plaatsen