11 januari 2018 
2 min. leestijd

 Feit of fabel: sporten met een blessure is een no go

 Feit of fabel: sporten met een blessure is een no go
Dit is absoluut een fabel! Je kent het wel: je bent net lekker op weg met je nieuwe trainingsschema, je begint eindelijk resultaat te zien, en dan gebeurt het onverwachte. Je raakt geblesseerd. Eerst probeer je nog door te trainen, maar het gaat van kwaad tot erger. Shit! Wat nu? Al het resultaat dat je geboekt hebt en waar je zo hard voor gewerkt hebt, is allemaal voor niks geweest… Je hebt er schijt aan en je laat je helemaal gaan. Is dat nou de oplossing? Je weet het eigenlijk zelf wel. Nee dus, maar kun je dan helemaal niks meer doen met een blessure? Bullshit! Er zijn genoeg andere dingen die je kunt doen. Het is natuurlijk een ander verhaal als jij je been of beide armen hebt gebroken, maar laten we daar maar even niet vanuit gaan.

Wat kun je dan wel doen?

Ga niet bij de pakken neerzitten. Laat je niet uit het veld slaan door je blessure. Het is even balen, maar ga nadenken over oplossingen en wees creatief! Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor je eigen herstel, je herstel staat op nummer één. Doe er zoveel mogelijk aan om je herstel te bevorderen, zodat je weer snel in de gym kunt staan. Ga eerst uitgebreid testen wat je allemaal WEL kunt doen. Ga dus zoveel mogelijk oefeningen doen met een relatief licht gewicht. Schrijf alle oefeningen op die je kunt doen zonder dat je pijn voelt. Als je bijvoorbeeld een blessure hebt aan de voorkant van je schouders, dan zullen waarschijnlijk duwoefeningen zoals een bench press of shoulder press pijn doen. Waarschijnlijk lukt het je wel om een dumbbell row of pulldown te doen. Het is dus belangrijk om goed te testen wat wel gaat en wat niet gaat.

Bekijk het positief

Wanneer je geblesseerd bent aan je bovenlichaam, kun je er vanuit gaan dat je bijna niks kunt doen. Je kunt natuurlijk wel je benen trainen of cardio gaan doen (als je dat al niet deed). Cardio zorgt er voor dat je conditie beter wordt. Des te beter je conditie is, des te sneller je herstel zal zijn. Wanneer je geblesseerd bent aan je onderlichaam, kun je natuurlijk je bovenlichaam gaan trainen. Wanneer je geblesseerd bent aan je onderrug, kun je beter de halters en dumbbells even tijdelijk met rust laten. Kijk welke oefeningen je op de machines kunt uitvoeren. De onderrug wordt op deze manier minder belast. Zorg er wel voor dat je de machines goed instelt.

Last but not least

Doe echt geen dingen die 'een beetje pijn' doen, want 'een beetje pijn' betekent dat er weinig tot geen sprake is van herstel. Je kunt daarnaast in de periode van je herstel meer aandacht gaan besteden aan je mobiliteit en/of flexibiliteit. Je kunt gaan werken aan bepaalde spiergroepen die nog minder ontwikkeld zijn. Last but not least: zorg er voor dat je voeding in orde is. Hoe beter en 'schoner' je voeding, hoe sneller je herstel zal verlopen. Hetzelfde geldt voor slaap. Een goede nachtrust helpt je bij je herstel. Kom je er nog niet helemaal uit? Schakel dan een expert in! Jorden  
Reactie plaatsen