Feit of fabel: is het slecht om laat in de avond te eten?

Je hebt het vast wel eens gehoord: de bewering dat het slecht is om 's avonds laat nog te eten. Het eten komt op een later tijdstip het lichaam binnen, daarom is er geen tijd meer om het eten te verteren. Het eten wordt daardoor automatisch omgezet in vet, zeggen ze... Maar klopt dit wel? Is dit een feit of een fabel? Wij gingen er achteraan!

Slaapstand

Vanaf NU kun je die laatste avondsnack niet meer de schuld geven. Het lichaam heeft een beperkt aantal calorieën dat het kan verteren. Of deze calorieën in de ochtend, middag of avond binnenkomen, maakt niet uit. Het gaat om het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Kies je er voor om meer calorieën te eten dan eigenlijk nodig is, dan kan het zo zijn dat het niet wordt verteerd. Dit is natuurlijk geen probleem. Als het aantal calorieën dat je lichaam kan verteren is binnengekomen, kun je er zelf voor kiezen om die laatste avondsnack te laten liggen of niet. Het heeft dus niets met het tijdstip te maken. Je lichaam gaat namelijk ook in de avond door met het verbranden van energie, zelfs tijdens het slapen. Er zit natuurlijk nog wel een addertje onder het gras. Als je laat in de avond eet, wordt je herstelvermogen in de nacht aangetast. Tijdens het slapen zorgt je lichaam er namelijk voor dat jij de volgende dag weer helemaal gereset bent, zodat je er weer tegenaan kunt. Als je laat in de avond eet, moet je lichaam het eten eerst verteren voordat het aan de herstelprocessen kan beginnen.

Calorieën

Calorieën heb je nodig om te kunnen functioneren. Sommige mensen vinden het belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid calorieën dat ze per dag binnenkrijgen. Zo kun je precies bijhouden hoeveel calorieën je binnenkrijgt, en hoeveel je moet verbranden om bijvoorbeeld te kunnen afvallen. Daarnaast moet je niet de voedingswaarde van voedsel vergeten. Een sultana bevat bijvoorbeeld veel minder calorieën dan een handje ongezouten nootjes. De sultana bevat alleen lege calorieën, waar je lichaam niks aan heeft, en de ongezouten nootjes bevatten allerlei goede voedingsstoffen. Het is dus je eigen keuze of je gaat voor weinig calorieën of goede voedingsstoffen. Vergeet dat verschil niet! Haal je wel genoeg energie uit je voedsel? Dit heet de energiebalans. Eet je veel of weinig? Beweeg je genoeg? Wij gaan je niet vertellen hoeveel je wel en niet moet consumeren maar voor een vrouw is het algemeen bekend dat zij ongeveer genoeg heeft aan 2.000 kilocalorieën per dag. Ieder persoon is uniek en het ene lichaam pakt het natuurlijk iets anders aan dan het andere, maar je kunt voor jezelf een balans zoeken.

Avondsnacks

's Avonds hebben we vaak meer trek dan s’ochtends. Eten in de avond heeft vaak verschillende redenen, maar is meestal geen honger. Nog even gezellig een bonbonnetje bij de koffie, een zelfgemaakt toetje uitproberen of een zak chips bij je favoriete televisieserie. We eten dit met alle plezier. Trek in de avond hangt af van wat er wordt gegeten tijdens het avondeten. Snelle koolhydraten zorgen namelijk voor verlangen naar zoetigheden, en dit is minder het geval bij langzame of geen koolhydraten. Je kunt er voor kiezen om lekkere vette snacks te nemen, maar daarnaast zijn er genoeg andere heerlijke gezonde snacks. Kortom, laat in de avond eten zorgt er niet gelijk voor dat je aankomt. Wat wel zo is, is dat laat eten er voor zorgt dat je herstelprocessen worden vertraagd. Het is dus je eigen keuze of je die laatste snack wel of niet neemt. Onze expert, personal trainer en orthomoleculair gewichtsconsulent Roos, beaamt dit volledig.