20 december 2017 
2 min. leestijd

Feestdagenstress: zo krijg en voorkom je het

Feestdagenstress: zo krijg en voorkom je het
To-do list: cadeautjes halen, outfit scoren, champagne halen, boodschappen doen, voorbereidingen maken voor het kerstdiner en ga zo maar door. Waarschijnlijk staat dit ook op jouw lijste en schiet je al in de stress als je dit leest, wat helemaal begrijpelijk is. December is nu eenmaal een drukke maand vol gezelligheid, maar ook vol met stress. Wij gaan je helpen. Adem in, adem uit. Er moet vaak nog veel gebeuren voordat jij rustig op je stoel kunt zitten tijdens de feestdagen. Voor alle regeltantes onder ons: het kan ook zonder stress! Door deze vier punten krijg jij mogelijk stress tijdens de feestdagen en dit kun je er tegen doen:

1. Te hoge verwachtingen

Waarschijnlijk zie jij het perfecte plaatje al voor je: een mooi gedekte tafel, een heerlijk stukje goudbruin vlees en een prachtige verlichte boom op de achtergrond. STOP! Laat die torenhoge verwachtingen een keer thuis en ga mee met de flow. Er gaat vast wel iets fout op zo'n avond en dat geeft niet. Lach er om en ga door. Uiteindelijk draait het om de gezelligheid en moet je genieten van de momenten. Het maakt niet uit dat je stoofpeertjes wat harder zijn dan verwacht, meer dan je best kun je niet doen.

2. Geen budget

Je moet nog cadeautjes halen voor je vriend, vriendin, zus, moeder, oma, buurman en zo staan er nog tien mensen op je lijstje. Dat kost natuurlijk niet niks. Je kunt het jezelf wat makkelijker maken door een budget vast te stellen. Kies een eindbedrag en ga er niet over heen (er onder blijven is natuurlijk niet erg ;)). Zet voor jezelf een grens, je moet ook kunnen accepteren dat je niet alles kunt kopen wat je hartje maar begeerd. Houdt het bijvoorbeeld bij één cadeautje per persoon. Zij blij, jij blij.

3. Ja zeggen

Jij zegt o-ver-al 'ja' tegen. Hartstikke goed natuurlijk dat je open staat voor nieuwe dingen en uitdagingen, maar je moet ook grenzen kunnen stellen. Soms past het niet in je planning om overal heen te gaan en moet je dus ook 'nee' kunnen zeggen tegen bepaalde feestjes en familiebijeenkomsten. Hierdoor kun jij wat meer relaxed door de feestdagen heen en kun je van elk moment meer genieten. Zo heb je geen haast en hoef je niet de hele avond op je horloge te kijken. “Sorry, dat staat mijn planning niet toe.” Naast feestjes en andere gezellige afspraken, is het ook slim om 'nee' te zeggen tegen eten. Hiermee bedoelen we niet dat je honger moet lijden tijdens de feestdagen, nee helemaal niet, maar in plaats van een gebraden kip, een kalkoen en een hert kun je er ook voor kiezen om één ding te bereiden in plaats van drie. Maak het dit jaar wat makkelijker voor jezelf door je te focussen op het bereiden van één maaltijd. Probeer een keer niet iedereen tevreden te houden, maar probeer jezelf tevreden te maken.

4. Binnen zitten

Wij zouden ook gestrest worden van de hele dag binnenzitten. Ga eens lekker naar buiten! De dagen zijn korter en donkerder dus blijf niet te lang binnen zitten. Neem lekker een pauze tijdens de kerstvoorbereidingen en ga bijvoorbeeld een rondje buiten lopen of doe een killer workout at home. Doe wat jij leuk vindt, en neem een momentje voor jezelf. Take your time. Dus ladies, ga deze keer niet als een kip zonder kop door de feestdagen maar geniet. Fijne feestdagen!
Reactie plaatsen