06 juni 2016 
3 min. leestijd

FCK Perfect. Ik kies voor mezelf!

FCK Perfect. Ik kies voor mezelf!
Degene die mijn vorige blog hebben gelezen, weten dat ik niets liever wilde dan perfect zijn, alles goed doen en in ieders ogen altijd leuk, sterk en aardig zijn. Helaas liep het in de praktijk anders... maar hoe pak je alles weer op als je dat besef hebt gehad? Ik ben niet iemand die gaat zitten kniezen op de bank. Voor heel even, kan ik een dramaqueen zijn, maar daarna focus ik mij weer op verbetering. Zo had ik ontzettend lieve vrienden die naar me luisterden en advies gaven, ik las het boek De moed van imperfectie en besloot overal een stapje terug te nemen. Ik was zo snel over mij grens gegaan dat ik er niet net overheen lag, nee hoor Charlie lag een kilometer verderop hijgend op de grond. Terug naar de basis Char, want als je zo doorgaat krijg je een burn-out zei mijn mama. Ik dacht alleen maar; serieus? Is dit geen burn-out?

'Ik dacht alleen maar; serieus? Is dit geen burn-out?'

Ik voelde me leeg, down en meerdere mensen zeiden dat ik mat was geworden. Nu lach ik erom dat ik dacht dat ik een burn-out had. maar die middag zat ik als een hoopje ellende op de bank en was ik in paniek. Ik maakte me zorgen of ik mijzelf nog wel terug zou vinden, want ik voelde het niet meer! Sophie, een goede vriendin die psycholoog is, schoot mij te hulp. Ik kon uren met haar appen over alle paniek die door mij heen ging, zo ontzettend fijn.

Back2Basic

Ik voelde me begrepen en kreeg weer hoop, zoals ik al zei: "ik ben meer van de actie en snel weer de oude worden." Ik besloot terug te gaan naar de basis. Ik kocht een notitieboekje en begon met schrijven: wie ben ik, wat wil ik en hoe ga ik dat aanpakken. Wat heb ik nu nodig, waar voel ik mij goed bij? Deze vakken verdeelde ik in drie categorieën: A, B en C. A is de categorie met dingen die ik echt moet, zoals werken en studeren. B bevat de dingen die fijn zouden zijn als dat ook kan en in C staan de dingen die ik graag wil, maar ook op langere termijn kunnen worden gedaan. Ik sport nu drie à vier keer per week, in plaats van zes keer, wat ik immers alleen maar deed omdat ik dacht dat mensen dat van mij verwachtten. Ik ga niet meer alle uitnodigingen af die ik krijg voor mijn blog, ik vraag mij bij elke uitnodiging af: wat heb ik hieraan? Vind ik dit leuk? Charlie fitgirls

"Ik ben Charlotte mijn droom was een eigen website om anderen te inspireren en te laten zien dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn."

Mindfulness

Ik downloadde de app Mindfulness en doe elke dag ontspanningsoefeningen. Dit was zo niks voor mij, dacht ik in het begin. Ik ben meer van de haast, stress en het doorgassen. Hoe confronterend was dit? Ik kon niet eens drie minuten een ontspanningsoefening doen zonder aan iets anders te denken of er gewoon mee te stoppen om weer wat te gaan doen. Ik hield echter stug vol en besloot samen met een vriendin één keer per week te gaan wandelen en dat werkt fantastisch. Genieten van de omgeving en ondertussen lekker kletsen samen. Ik vergeet alles en kom volledig ontspannen thuis. Ik had nooit geweten dat dit voor mij zou werken. Zo zie je maar; sta overal voor open want zo vind je wat bij jou past. weiland fitgirls

Stap over je angsten heen!

Dit jaar wil ik niets liever dan mijn studie tot voedingsdeskundige afronden. Op deze manier in al deze drukte, gaat dat niet lukken. Als je het liefst je studie wil afronden, wat heb je dan nodig om dit te bereiken? Meer rust en meer tijd! Daar begon het dus; ik nam het besluit om parttime te gaan werken. Daar ging ik dan met klotsende oksels naar mijn baas, nerveus omdat ik open kaart wilde spelen over mijn gevoelens. Nu zullen ze weten dat ik niet zo sterk ben... misschien ben ik wel zwak? Verschrikkelijk, die gedachtes door mijn hoofd, maar ik bleef gefocust. doen Char doen! Nu twee weken later ben ik opgelucht en trots. Trots dat ik deze stap heb durven zetten en vooral trots dat ik voor mezelf heb gekozen.

'Weet je hoe lekker het is om niet perfect te zijn?'

Hoe kies ik voor mezelf?

Ik probeer niet meer bezig te zijn met de negatieve gedachtes van anderen. Ik kijk wat ik belangrijk vind en daar doe ik wat mee. Dus hoe ga ik met alles om? Mezelf vooral vragen stellen als ik onzeker ben en als het om anderen gaat. Ook open kaart spelen, vind ik nu heel belangrijk. Daarnaast probeer ik dingen altijd positief te benaderen. Mijn onzekerheden delen met iemand is niet zwak, je grens aangeven is niet falen, het is moedig. Moedig dat je voor jezelf opkomt! Weet je hoe lekker het is om niet perfect te zijn? Alsof er een rugzak met bakstenen van mijn rug is afgevallen. Zoveel meer ruimte in mijn hoofd voor wat ik wil en dat maakt mij gelukkig! Fck perfect en kies voor jezelf! Ben ik er nu…? Absoluut niet, ik merk dat mijn batterij nog snel leeg is, maar ik maak elke dag stappen. Stappen en keuzes die ik maak voor mijzelf en dat voelt damn good!
Johanna van Steenoven
Door

Johanna van Steenoven

op 07 Jun 2016

Wat fijn om dit te lezen. Jammer dat je dit zo hebt moeten meemaken en ervaren. Knap dat je er nu zo in staat en voor jezelf kiest. Ik zit in een wat soortgelijke positie en vind het nog wel moeilijk om voor mezelf te kiezen en mijn grenzen aan te geven. Dit artikel motiveert mij. Bedankt!

Sabine
Door

Sabine

op 08 Jun 2016

Ik vind jou echt een stoer wijf Charlie!! Je inspireert mij enorm... Vooral omdat in wat jij schrijft ik mijzelf volledig herken. Waarschijnlijk hoor je dat maar al te vaak ... Maar ach...t is waar! Ik doe niet aan voorbeelden, iedereen is uniek (en nooit helemaal degene van t beeld jij in je hoofd hebt, beter gezegd; perfectie bestaat niet)! Maar als ik er eentje had dan kwam jij zeker heeeel dicht in de buurt! Zijn wat jij schrijft; dat wil ik zijn...

Suzan
Door

Suzan

op 10 Jun 2016

Hai Charlie! Wat en mooi geschreven en moedig stuk! Mag ik vragen welke mindfulness app je gebruikt? Ik ben ook zon " vliegende kip" en wil ook zoiets proberen ook al denk ik dat het niets voor me is hahahaha. Alvast bedankt! Groetjes Suzan

Reactie plaatsen