05 september 2018 
3 min. leestijd

Factcheck: Dit wil je weten! Is vis eten echt zo gezond?

Factcheck: Dit wil je weten! Is vis eten echt zo gezond?
Vis eten, de één vindt het heerlijk, de ander verschrikkelijk. Toch wordt altijd gezegd dat het gezond is en dat je het minstens 1 keer per week moet doen. Als iemand die níet van vis houdt, maar wel graag gezond leeft heeft Rutger uitgezocht waarom vis eten nou zo belangrijk is. En of je niet gewoon een supplementje kunt nemen...

Vi(e)s eten

Als kind vond ik het vreselijk als mijn ouders na de zaterdagse boodschappen weer eens thuiskwamen met een rauwe haring van de visboer. Het hele huis meurde meteen als een Scheveningse viskraam en na het visje te hebben opgepeuzeld konden ze je van je graatje laten gaan door alleen maar in je gezicht te ademen. Ik eet niet graag vis. Daarom zul je begrijpen dat ik gemengde gevoelens krijg van de boodschap dat vis eten gezond is. Het zou goed zijn voor je hart en vaten, en ook nog eens tegen allerlei andere kwalen helpen. Sushi en visolie gaan tegenwoordig als warme broodjes haring over de toonbank. Voor mijn eigen gemoedsrust (en die van jullie) wil ik dus heel graag weten: hoe belangrijk is het om vis te eten of capsules te nemen?

Omega-wie?

Als het op gezondheid en voeding aankomt lijkt iedereen zijn eigen waarheid te hebben. Als vismijdend persoon zou ik dus het liefst gewoon de mening van een goeroe herhalen die roept dat vis eten nergens goed voor is. Jammer voor mij, maar vis eten is net de uitzondering op de regel. Hierover roept iedereen ineens als een overdreven blij gospelkoor “Praise the lord, want hij heeft ons vis gegeven, Hallelujah!”. Iets specifieker; 1 à 2 keer per week een vet visje eten verkleint je kans op die ellendige hart- en vaatziekten. Het goede effect lijkt vooral te komen door het Omega-3 vetzuur, een onverzadigd vet. Iedereen weet dat je vet gebruikt als brandstof (en als lekker isolatielaagje in de winter), maar niet dat vetten ook gebruikt worden als bouwstenen voor je lichaam. Je lijf bestaat namelijk uit triljoenen cellen (lees: zoveel als alle mensen op een miljoen aardbollen), die allemaal een huidje hebben die van vetten gemaakt is, en omgebouwde vetmoleculen gebruiken om elkaar signalen te sturen. Omega-3 is zo’n vetzuur dat gebruikt wordt voor het gezond houden van je hart, vaatstelsel en hersenen. Daarbij is Omega-3 ook één van de weinige vetzuren die je niet zelf kunt maken, een essentieel vet. “Vette” vis bevat de meeste Omega-3, en daarom wordt aangeraden om vooral die regelmatig te eten. Deze Bourgondiërs onder de vissen zijn makreel, haring, heilbot, bokking, sardines, Atlantische zalm en een aantal andere soorten. De meeste van deze visjes zijn trouwens nog steeds veel magerder dan een gemiddeld stuk vlees, en zouden als mens gewoon een keiharde sixpack rocken.

Een bittere pil/capsule

Blijkbaar heb ik dus de keuze om wekelijks tegen heug en meug een visje naar binnen werken of mijn kans op een beroerte verhogen, mooi klote. Visolie slikken dan maar? Daarvan is bewezen dat het goed is voor mensen die al een extra kans hebben op hart- en vaatproblemen. Dat ben ik gelukkig niet. Voor mensen die gezond zijn is het minder duidelijk. Er zijn veel aanwijzingen dat omega 3 supplementen ook dan goed zijn, maar de onderzoeksresultaten zijn minder overtuigend. Dat is natuurlijk ook niet heel vreemd als je bedenkt dat de kans op een hartaanval bij fitgirls (en andere gezonde mensen) toch al niet zo groot is. Toch adviseert het Voedingscentrum gewoon om zo’n capsuletje te nemen als je niet van vis houdt. Er zijn zoveel aanwijzingen dat ze goed voor je zijn dat het waarschijnlijk de moeite waard is. Als je wel vis lust kun je het beste wekelijks een stukje vis eten, dat is nog beter voor je omdat in vis nog meer gezonds zit dan alleen Omega-3.

Meer vis in de zee

Voor míjn gezondheid is het dus het beste om vis te eten en anders zo’n capsule te slikken. Maar hoe zit het met de gezondheid van de oceaan? Het is inmiddels geen geheim meer dat er steeds minder vis in de oceaan zwemt omdat we ze er massaal uitvissen. Voor elke kilo van je favo visje wordt een paar kilo minder populaire vis gevangen die dood wordt teruggegooid of voor een paar cent verkocht als bijvangst. Omdat ik van de oceaan wil blijven genieten en toch aan mijn Omega-3 vetjes wil komen heb ik eigenlijk nog maar een paar keuzes. Duurzaam gevangen vis eten, duurzame visolie slikken, of nog beter, algenolie kiezen. Algenolie levert ook je Omega-3 vetten maar is puur plantaardig en dus de meest duurzame en diervriendelijke keuze. (duurzame vis of visolie herken je aan een erkend keurmerk als MSC of ASC)

Decisions, decisions, decisions

Na al mijn onderzoek heb ik toch besloten te leren vis eten, maar alleen duurzame. Het zal wat moeite kosten, maar dan kan ik uiteindelijk genieten van een lekkere maaltijd terwijl ik ook gezond bezig ben! Als dat faalt ga ik in ieder geval over op algenoliecapsules. Wat doen jullie? Over de schrijver Rutger Top Rutger werkt sinds zijn studie gezondheidswetenschappen in de internationale gezondheidszorg en ontwikkelingssamenwerking en is geïnteresseerd in hoe mensen gezond en gelukkig kunnen leven. Samen met een bevriende arts schrijft hij het blog www.overtafel.nl met de overtuiging dat een gezond en goed leven heel eenvoudig is. Daarnaast is Rutger een actieve sporter en doet aan boulderen, surfen en andere buitensporten. En kun je hem vinden op Instagram @overtafel
Reactie plaatsen