Even uit je gym flow: hoe snel raak je uit vorm?

We hebben het allemaal weleens. Ongeacht hoe toegewijd je bent aan de gym, je kunt je er niet toe zetten om aanstalten te maken om richting de gym te gaan. Je skipt die ene workout en nog één, en nog één… Je hebt het te druk op werk, een intense periode van je studie of je gaat even op vakantie. Het kunnen verschillende redenen zijn en voor je het weet raak je uit je flow en lichtelijk out of shape.

Uitstellen

Met deze struggle deal ik zelf de laatste maanden en het sporten schiet er vaak bij in. Je kan het je wellicht bijna niet voorstellen, bij iemand die in een gym werkt, maar zelfs ik kan het de laatste tijd niet opbrengen. Het is natuurlijk niet erg om je workouts hier en daar links te laten liggen wanneer je niet kan of simpelweg geen zin hebt om te sporten. Je lichaam heeft tenslotte ook rust nodig. Maar wanneer je jouw gym dates weken blijft uitstellen doet dit wel wat met je lichaam.

Hoe snel raak je uit vorm?

Je hebt hard gewerkt om jezelf in shape te krijgen én te houden, door middel van HIIT workouts, hardloopsessies of je persoonlijke doelen binnen het fitnessen te behalen. Hoe snel je out of shape raakt, ligt aan meer aspecten dan alleen de periode op zichzelf die je niet sport. Over het algemeen geldt: hoe fitter je bent, hoe langer het duurt voordat je echt uit vorm raakt. Je lichaam houdt in dit opzicht niet van teveel verandering en probeert continue homeostase te bereiken. Dit betekent simpel gezegd dat het probeert om alle functies in het lichaam (zuurgraad, temperatuur, bloeddruk, ademhaling, etcetera) in evenwicht te houden. Dus hoe langer je consistent sport, hoe langer het duurt voordat je lichaam zegt: ‘Girltime’s up! Start maar opnieuw, die spiermassa ben je kwijt’. Hoewel uit een studie van Journal of Applied Physiology (1) blijkt dat na 14 dagen niet actief te zijn invloed kan hebben op je cardiovasculaire fitheid, vetvrije spiermassa en insulinesensitiviteit, kan het daarentegen twee maanden (of zelfs) langer duren voordat je echt een groot verlies ziet in de spiermassa.

Pak je rust

Voordat je nu halsoverkop naar de gym rent, wil ik nogmaals aangeven dat het van tijd tot tijd juist goed is om je workout zo nu en dan lekker te laten voor wat het is. Als je hard traint, kun je uit rust of een korte break ook je voordeel halen. Met genoeg rust tussen de workouts verbetert het uiteindelijk je kracht, de ontwikkeling van je spiermassa en je fitheid overall. Ook je mentale fitheid zal door wat rust te nemen verbeteren. Mijn koppie en mijn lichaam gaven aan dat ik even rustig aan moest doen en hier heb ik naar geluisterd. Ik heb genoten van de tijd voor mezelf om bij te komen (lees: #pizzaislife) en mijn energie geprobeerd goed te verdelen. Soms is een stapje terug nemen nodig om er vervolgens weer twee in de goede richting te kunnen zetten!

Back on track

Mijn workout kriebels zijn weer terug en het liefst knal ik weer voor de volle honderd procent die ik gewend ben. Ik weet nu wel voor mezelf dat dit niet altijd goed uitpakt. Te enthousiast, te snel geblesseerd en terug bij af. Daarom heb ik mezelf voorgenomen om mijn workouts weer rustig op te bouwen en weer te beginnen met bijvoorbeeld een yogales en andere low intensity workouts. Het kan frustrerend zijn om te starten met workouts waarbij je niet op je maximale vermogen kunt presteren, maar het voorkomt dus wel zaken zoals blessures. Het laatste wat je wilt, is dat je er weer uit ligt voor een langere tijd. No worries, you got this. 

Liefs,

Referentie:
  • (1) Journal of Applied Physiology  - http://jap.physiology.org/content/108/5/1034