08 maart 2016 
2 min. leestijd

Eten in je comfortzone: Hoe gezond zijn vastgeroeste eters?

Eten in je comfortzone: Hoe gezond zijn vastgeroeste eters?
Ken je dat; je ergert je aan iemand in je omgeving die niet lekker gezond met jou mee doet. -''Komtie weer thuis met een zak chips''- Wat ik ook vaak hoor is die vader of vriend die zegt dat je echt niet aan zijn stukje vlees mag komen. Immers, zonder vlees kan hij hetgeen hij eet geen avondmaaltijd noemen. Dat terwijl jij zo graag wil laten zien dat het allemaal nog leuker en gezonder kan en je stiekem ook gewoon wat gezonder wil eten.

Wie is hier nu vervelend? Wie is hier nu gezond bezig?

De obsessie met gezond eten is ook niet altijd even gezond. Om te weten te komen of jij gewoon enthousiast bent of echt doorslaat, kun je nagaan of jij je comfortabel zou voelen bij het eten van iets dat niet bepaald in jouw standaard voedingspatroon past. Oftewel, kan jij nog wel normaal met je partner of familie eten? Laat ik dit even uitleggen: Het is natuurlijk strontvervelend als mensen in je omgeving je tegenwerken in jouw verlangen om gezonder of duurzamer te eten -"Jij mag van mij best gezonder gaan leven, als je maar niet denkt dat ik geen chips meer ga eten."- En dan word je ook nog eens belemmert in het maken van nieuwe, gezonde recepten -"Ja dag, ik wil gewoon wat we altijd eten op woensdag; lekker wat aardappeltjes met een stukje vlees."- Je witte bonen hummus moet je maar alleen opeten, omdat je partner of ouders wel genoeg hebben aan een bammetje met kaas of boterhamworst.

Vastgeroeste eters

Waarom stribbelen die mensen om je heen zo tegen als er iets ongewoons op tafel staat? Dat is hun comfortzone! Vooral wanneer je niet zo'n foodie bent, wil je niet dat je opeens 24/7 met eten bezig moet zijn. Je blijft liever in je comfortzone zitten, zodat je je energie aan 'belangrijkere zaken' kan besteden. Tegelijkertijd houden we allemaal van lekker eten, dus om in de comfortzone te blijven, kiezen we voor eten dat we kennen en waarvan we zeker weten dat we het lekker vinden. Dit is ideaal als dit eetpatroon ook nog eens gezond is. Neem bijvoorbeeld mijn opa; gezonde man eet met mate, elke dag een handje nootjes, standaard een kopje soep en elke dag aardappelen, vlees en groenten. Gezond oud is hij zeker! Maar stel nou dat dit comfortzone-eetpatroon voornamelijk bestaat uit: witte bolletjes, de afhaalchinees, schnitzel en gevulde koeken. Dan moet er toch echt iets veranderen. Daar komt nog eens bij kijken dat uiteten gaan met die ''vastgeroeste eters'' (zo noem ik ze maar even voor het gemak) het er ook niet spannender op maken, want wat is in vredesnaam een 'Kikkererwten curry met kokos geserveerd met een salade van gepofte quinoa, oesterzwammen en soja-gemberdressing?' Als er geen traditionele varkenshaas, saté of biefstuk op de kaart staat, kun je er met iemand als mijn opa niet eten.

Stretch je comfort zone

Ja, ho even? En ik dan? Dit is dus echt niet chill; ik wil niet in zo'n standaard Grand café gaan eten met slechts één schaaltje doorgekookte groenten voor de hele tafel. Hoe krijg ik de ander toch zo ver om eens iets nieuws te proberen? Wie moet uit de comfortzone stappen? Mijn suggestie? Om-en-om. Verras de ander met lekkere gezonde traktaties. Het duurt even maar met kleine stapjes kunnen jullie beiden een ruimere comfortzone creëren. Healthy Life LAB Fitgirls

Eline en Lotta van Healthy Life LAB bloggen twee keer per maand over voeding, beweging en mindset. Ze bundelen hun krachten als diëtiste en fysiotherapeute om jou te helpen om je fit, mooi en gelukkig te voelen. It starts with being YOU!

Wil je meer weten over Healthy Life LAB? Check www.healthylifelab.nl en volg Eline en Lotta op Facebook en Instagram: @HealthyLifeLAB

Reactie plaatsen