09 januari 2018 
2 min. leestijd

Eet als een atleet: praktische verdieping voor iedere sporter op elk niveau

Eet als een atleet: praktische verdieping voor iedere sporter op elk niveau
Noem een populair dieet- of receptenboek en ik heb hem in mijn boekenkast staan. De meeste daarvan heb ik uitgeprobeerd en ik durf mezelf inmiddels een ‘ervaringsdeskundige’ te noemen als het gaat om voeding. Vorige week verscheen het boek ‘Eet als een atleet’, geschreven door drie knappe sportdiëtisten (Saraï Pannekoek, Vera Wisse en Titia van der Stelt). Het boek is mooi vormgegeven en leest super makkelijk weg. Binnen een paar uur had ik het uit, en was ik verrassend gemotiveerd om weer eens even de puntjes op de i te zetten wat betreft mijn voeding.

Basisvoeding eerst

Het boek promoot een goede basisvoeding om zodoende de fitheid en prestatie van elke sporter, ongeacht niveau, te verbeteren. Hierbij hanteren ze de sportvoedingspiramide die bestaat uit drie lagen: basisvoeding, voeding specifiek voor sporters en tot slot supplementen. Het is belangrijk om eerst de basisvoeding op orde te hebben voordat je begint aan sportspecifieke voeding en supplementen. Dan kun je namelijk de meeste winst behalen.

Persoonlijke toepassing

Voor mij persoonlijk is het een uitdaging om gedurende de dag (ontbijt en lunch) genoeg te eten. Als ik dat niet doe, ga ik aan het einde van de dag en 's avonds namelijk compenseren door minder gezonde dingen te snacken. Alcohol blijft ook een valkuil. Ik hou erg van een wijntje, vooral bij het eten. Het boek is heel duidelijk wat betreft alcohol; af en toe kan echt geen kwaad, maar het kent veel nadelige effecten. Het zorgt ervoor dat je nieren meer vocht uitscheiden waardoor het lastiger wordt om vochtverlies aan te vullen, het vermindert je reactietijd en je balans. Daarnaast zorgt het ervoor dat de aanmaak van nieuwe spiereiwitten langzamer gaat, je spijsvertering vertraagt en je hormonen uit balans raken (onder andere testosteron). Dit staat nog los van het feit dat je minder goed slaapt en een hoger risico hebt op hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker. Pfffff…. Geen goed bericht. Hoe lekker ik wijn dus ook vind, de kurk kan beter wat vaker op de fles blijven. Ik neem me daarom voor om maximaal twee dagen per week, twee glazen wijn te drinken. De andere vijf dagen van de week niet. Eens kijken of dat lukt!

Macro’s

Als ik de overige theorie van het boek toepas op hoe ik zelf in de praktijk eet, valt het mij op dat ik wel wat meer koolhydraten en eiwitten mag nemen. Vooral koolhydraten wil ik nog wel eens een poosje skippen, omdat ik denk dat ze teveel suikers bevatten. Dat blijkt helemaal niet zo verstandig. Koolhydraten geven energie. Dat is belangrijk om te herstellen en optimaal te kunnen trainen en presteren, maar ook om een negatieve impact op je hormoonbalans en immuunsysteem te voorkomen. Die loopneus en dat slechte humeur kunnen best wel eens komen doordat je te weinig boterhammen eet! Niet alleen zitten er in die boterhammen koolhydraten, maar daar stoppen bakkers ook jodium in. Daarnaast smeer je op je brood vaak een laagje boter, wat weer vitamine D bevat. Allebei goed voor je!

Pluspunten

Zoals ik al zei: ik was aangenaam verrast over dit boek! Nog wat opvallende pluspunten:
 • Verschillende profielen, afhankelijk van hoe lang, vaak en intensief je sport
 • Overzicht met wat supplementen doen en of ze veilig zijn
 • Heerlijke recepten die niet al te ingewikkeld zijn
 • Ook voor vegetariërs en veganisten
 • Tips voor wanneer je traint in hitte en kou
 • Strategie voor cutten, bulken en opbouwen van voldoende vochtvoorraad
 • Persoonsgebonden uitleg hoeveel vet, koolhydraten en eiwitten je nodig hebt
 • Duurzaam; veel groenten en niet te veel rood vlees
 • Feiten en fabels
 • Tips voor herstelvoeding en zelf te maken sportdranken
 • Voedingstips voor op reis en tijdens een blessure
 • Uitleg hoe jij je darmen kunt voorbereiden/trainen
Kortom: dit boek is een praktische verdieping voor iedere sporter op elk niveau. Het vertaalt de wetenschap naar de dagelijkse praktijk. Wat mij betreft een must-read voor elke fitte vrouw die optimale voedingskeuzes wil maken!
Reactie plaatsen