12 december 2016 
2 min. leestijd

Eenzaam met de feestdagen: hoe 'gezellig' is Kerst?

Eenzaam met de feestdagen: hoe 'gezellig' is Kerst?
Nog voordat Sinterklaas uit ons land vertrokken was, zag ik in onze straat al plenty mensen druk slepen met hun kerstversieringen. Ook in etalages, winkels en op TV is het een vrolijke boel; iedereen probeert elkaar aan te steken met de ‘gezelligheidskoorts’. En ja, eerlijk is eerlijk, persoonlijk vind ik het ook wel leuk staan. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat mensen weleens doodmoe worden van al die 'gezelligheid'. Door alle overweldigende blijheid vergeten veel mensen namelijk dat die warmte en fijne get togethers met vrienden en familie niet opgaan voor iedereen. Je hoort er weinig mensen echt over praten, maar elk jaar zijn er weer ontzettend veel Nederlanders eenzaam met de feestdagen. Zoveel zelfs, dat de gemeente Amsterdam twee weken terug beloofde maatregelen te treffen om dit tegen te gaan.

Niet alleen oudjes

En nee, het zijn echt niet alleen de oudjes die alleen zitten. Ook singles, daklozen en jongeren voelen zich vaak lonely. Ja, zelfs die collega waarvan jij het niet verwacht kan zich eenzaam voelen. Vaak is eenzaamheid namelijk al een issue in hun leven zónder dat het Kerst is. Kun je je indenken hoe het dan voelt als ze de TV aanzetten en er de hele decembermaand non-stop reclames voorbij schuiven met lachende smoelwerken en heerlijk eten? Juist. Ook al ben ik zelf niet eenzaam; ik begrijp dat dit zwaar klote moet zijn.

Heppie de peppie

Bij wijze van steuntje in de rug, deelden we eerder ook al een artikel voor mensen die alleen zijn met Kerst. Maar soms is het geen kwestie van even 5 tips geven en weer doorgaan met die banaan. Soms ben je gewoon echt boos, verdrietig en bang om wéér alleen te zijn op die twee afschuwelijke dagen. En weet je? Dat is oké. Als iedereen heppie de peppie is in december en jij echt helemaal niemand hebt is het ook volkomen logisch dat je je zo voelt. Het is alleen zo shit dat deze gedachten vaak het gevoel van eenzaamheid alleen maar versterken...

Out in the open

Het is überhaupt vreemd dat eenzaamheid nog een taboe is, maar wanneer wordt dit patroon nu eindelijk eens doorbroken? Ik denk dat het in de eerste plaats heel belangrijk is wat we met die loneliness doen. Ben je zelf eenzaam? Dan is het out in the open gooien bijvoorbeeld al een goede eerste stap; vaak weten mensen in je omgeving niet eens dat je je zo voelt. Zeker niet als je al een tijdje de schijn hebt opgehouden! Daarnaast denk ik dat mensen zoals ik, die niet eenzaam zijn, best eens wat vaker die blije kerstbril af mogen zetten. Kijk eens écht om je heen. Op het web vind je inmiddels ook zat tips hoe je als buitenstaander kunt merken of iemand zich alleen voelt.

Je bent niet alleen

En is er echt niemand die tijd vrij heeft met de feestdagen, dan zit er niets anders op dan je eigen Santa te zijn. Die twee dagen zijn er nu eenmaal en komen elk jaar weer terug, hoe je het ook wendt of keert. Misschien helpt het als je bedenkt dat je in ieder geval niet de enige bent die zich eenzaam voelt. Overal in Nederland zijn mensen die ook alleen zijn met Kerst. Wellicht een schrale troost, but you’re not alone. Kom daarom van die bank af en ga erop uit! Tegenwoordig is er overal met Kerst wel iets leuks te doen. En dan hebben we het uiteraard niet over een barstensvolle meubelboulevard waar niemand vrolijk van wordt... Zoek online eens naar een toffe pubquiz in de buurt, een etentje in een sociaal centrum of ga gewoon naar een leuke buurtborrel. Of wat dacht je van een gezellige singles night? Wie weet loop je daar een ontzettende leukerd tegen het lijf die, voordat hij de deur uitging, zich net zo eenzaam voelde als jij. We wensen je een mooie, liefdevolle Kerst en een gelukkig nieuwjaar!
Reactie plaatsen