Veggie Friday: 'Een vega(n) kerst? Wat eet je dan?!'
Sommige mensen denken helaas nog steeds dat je als vegetariër of veganist maar een saaie, suffe Kerst hebt met droge blaadjes sla en wat oudbakken aardappeltjes. Stop daar maar mee :). Iedereen die mij kent weet namelijk dat ik A: veganist ben en B: van lekker eten hou. Veel. Eten. Toch kan ik me voorstellen dat beginnende vega’s, of misschien familie daarvan, best een beetje inspi kunnen gebruiken. Dus ik heb wat tips voor je op een rijtje gezet voor een heerlijke vega(n) Kerst! Als ik dan toch weer die vraag krijg wat ik als vegan dan eet tijdens Kerst is mijn antwoord altijd vrij gemakkelijk: teveel! Ook bij ons komt dat geijkte gourmetstel weer uit de schuur, alleen leggen wij er nét even wat andere dingen op (die minstens zo lekker zijn als vlees en vis!).
1. Groenten 2.0
Natuurlijk ligt er een shitload aan groenten op die grill, maar dan wel anders dan anders. Zo maak ik schalen met gekruide paprikareepjes, kastanjechampignons, cherrytomaatjes, aubergine, courgette, rode uienringen en voorgekookte pompoenblokjes, maar ook aardappelproducten als rösti en aardappelblokjes gaan allemaal in mijn pannetje. Of wat dacht je van gegrilde portobello of gekarameliseerde wortels? Hmmmmm...2. Burgersss!
Ja, hoor, ook wij eten mini-burgertjes en worstjes! Bijna alles is tegenwoordig vega te verkrijgen en daar hoef je niet eens moeilijk voor te doen; de Appie en de Jumbo liggen vol met heerlijke vega-vlees opties die naast dat ze lekker zijn, ook vaak de nodige vitaminen, mineralen en eiwitten bevatten. Uiteraard kun je zelf ook heerlijke tempeh bacon maken door reepjes tempeh een nacht te laten marineren in een mengsel van 5 el. tomatenketchup, 3 tl. ahornsiroop, 2 el. sesamolie, 5 el. sojasaus en 3 tl. sambal. Maak er een lekker soja-joghurt sausje bij met verse kruiden, munt en knoflook. En oh ja... zelfs mayo is vegan te koop. Kom maar door!3. Pancake party
Wat ook heerlijk is om erbij te maken is een pannenkoekenbeslag dat je in je grillpannetje kunt gooien. Super easy en succes verzekerd. Maak een mengsel van (spelt)meel, haver- of sojamelk, beetje bakpoeder, stukjes appel en tijm. Bakken maar! (Oh my, ik heb er zin in!)4. Notenkroketjes
Ja, ja, ook vega’s weten wat lekker frituren is. Deze notenkroketjes staan feestelijk op tafel en zijn werkelijk asociaal lekker. Zorg er wel voor dat de olie goed vers is, voor het mooiste resultaat. Nodig: 1 ui (gesnipperd), 1 teentje knoflook (gesnipperd), 30 gram plantaardige boter, 30 gram bloem, 2 dl groentebouillon, wat verse of gedroogde peterselie, 150 gram gemengde, fijngehakte noten (cashewnoten, hazelnoten, walnoten, amandelen) en wat paneermeel.- Fruit de ui en knoflook in de boter glazig. Voeg de bloem toe, laat goed doorwarmen.
- Voeg de groentebouillon al roerend in gedeeltes toe. Laat de saus doorkoken totdat er een gladde saus ontstaat.
- Voeg vervolgens de noten en de peterselie toe. Zet de ragout ongeveer 2 uur in de koelkast, zodat het stijf wordt. Verdeel de ragout vervolgens in 8 delen en maak er gladde kroketjes van.
- Rol de kroketten door het paneermeel en bak de kroketten in een frituurpan (180 graden) of wok ongeveer 4 minuten.
5. ‘En dan nog een toetje?’ Sowieso!
Er is altijd ruimte voor een toetje, right? Mijn favo is absoluut de vegan eggnog! Bestaat dat? Ja, dat bestaat. En het is ook nog eens easy as hell!- Week 1 cup rauwe cashews een nacht (of in ieder geval 4 uur) in water. Giet af en doe in een krachtige keukenmachine met 2 cups vers water. Blend tot het glad is.
- Voeg 400 ml volle kokosmelk (uit blik) toe, 1 el maple syrup, 6 tot 8 dadels, 2 tl nootmuskaatpoeder en ¼ tl zeezout. Blend een tijdje tot het volledig zacht en smooth is.
- Doe je eggnog in een mooi glas en zet een paar uur in de koeling.
- Ga los met je vegan eggnog!