Een ijzersterke smoothie: de magische kracht van bosbessen
De dag goed beginnen met voldoende energie? Neem een smoothie! Weinig moeite en het enige hulpmiddel dat je nodig hebt is een blender. Vanmorgen heb ik een bosbessen, frambozen smoothie gemaakt. Mijn basis voor een gezonde smoothie is standaard yoghurt, boerenkool en een banaan. Dit keer heb ik daar bosbessen en frambozen bij gedaan en een half kopje water. Een uitgeperste sinaasappel in plaats van water kan natuurlijk ook.
Waarom is de bosbes zo geweldig?
Ik las een artikel van de Yale University over de bosbes en dat stemde mij helemaal vrolijk. We moeten meer van deze vrolijke besjes gaan eten. Ik denk niet dat iedereen zit te wachten op allerlei wetenschappelijke termen, maar in grote lijnen kwam het hier op neer. Door bosbessen te eten v ermindert je buikvet en verlagen je bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte. Hoe dan? Bosbessen hebben invloed op genen die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van vet en de opslag ervan. Vanzelfsprekend leidt dit ook tot minder risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.Collageen
Stel: je komt, na het afvallen, een beetje los in je vel te zitten. Ook dan heeft de bosbes hiervoor de oplossing. De stof die ervoor zorgt dat de bosbes er blauw uitziet (anthocyaan) stimuleert ook de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die je huid elastisch en dus jong houdt, waardoor de huid op bijvoorbeeld je buik sneller weer een gladde vorm kan aannemen. Uiteraard kan ook je gezicht hiervan aanzienlijk profiteren.Masker
Dit voordeel krijg je als je de bosbes eet, maar je kunt ze ook tot een masker verwerken met de volgende ingrediënten:- Een volle hand bosbessen
- Het sap van een citroen
- 2 soeplepels yoghurt