18 september 2017 
2 min. leestijd

Een ijzersterke smoothie: de magische kracht van bosbessen

Een ijzersterke smoothie: de magische kracht van bosbessen
De dag goed beginnen met voldoende energie? Neem een smoothie! Weinig moeite en het enige hulpmiddel dat je nodig hebt is een blender. Vanmorgen heb ik een bosbessen, frambozen smoothie gemaakt. Mijn basis voor een gezonde smoothie is standaard yoghurt, boerenkool en een banaan. Dit keer heb ik daar bosbessen en frambozen bij gedaan en een half kopje water. Een uitgeperste sinaasappel in plaats van water kan natuurlijk ook.

Waarom is de bosbes zo geweldig?

Ik las een artikel van de Yale University over de bosbes en dat stemde mij helemaal vrolijk. We moeten meer van deze vrolijke besjes gaan eten. Ik denk niet dat iedereen zit te wachten op allerlei wetenschappelijke termen, maar in grote lijnen kwam het hier op neer. Door bosbessen te eten vermindert je buikvet en verlagen je bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte. Hoe dan? Bosbessen hebben invloed op genen die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van vet en de opslag ervan. Vanzelfsprekend leidt dit ook tot minder risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Collageen

Stel: je komt, na het afvallen, een beetje los in je vel te zitten. Ook dan heeft de bosbes hiervoor de oplossing. De stof die ervoor zorgt dat de bosbes er blauw uitziet (anthocyaan) stimuleert ook de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die je huid elastisch en dus jong houdt, waardoor de huid op bijvoorbeeld je buik sneller weer een gladde vorm kan aannemen. Uiteraard kan ook je gezicht hiervan aanzienlijk profiteren.

Masker

Dit voordeel krijg je als je de bosbes eet, maar je kunt ze ook tot een masker verwerken met de volgende ingrediënten:
  • Een volle hand bosbessen
  • Het sap van een citroen
  • 2 soeplepels yoghurt
Druk de bessen plat, mix het met de yoghurt en het citroensap en smeer dit op je gezicht. Laat het een kwartier tot een halfuurtje inwerken en spoel je gezicht schoon met lauwwarm water.

Een bron van antioxidanten

Bosbessen bevatten vele antioxidanten die het lichaam beschermen tegen diverse ouderdomsziekten. Zo zou het onder andere goed zijn voor ons korte termijngeheugen. Een handje bosbessen bij het ontbijt zorgt voor een scherpe geest aan het begin van de dag. Verder houdt de vitamine A in de bosbes de schildklierwerking in evenwicht, en zijn bosbessen goed voor onze spijsvertering. Het komt er eigenlijk op neer dat dit besje supergezond is. Natuurlijk is het leuk dat het ook nog eens weinig calorieën bevat, maar het allerbelangrijkste vind ik dat de bosbes heel lekker en multi inzetbaar is. Je kunt er eindeloos mee combineren en zijn een goede toevoeging aan vrijwel elke smoothie. De zomerse smoothies moeten misschien langzaamaan plaatsmaken voor de herfst- en winter smoothies, maar ook dan kun je met een gerust hart iets blenden. Peren, mango, boerenkool en sinaasappel samen maken al een goeie combinatie. Doe ook eens een handje of twee bosbessen in de yoghurt met ontbijtgranen of muesli, chia- of lijnzaad en een klein handje walnoten. Zo heb je in een handomdraai een heerlijk en voedzaam ontbijt. Onthoud wel dat suiker toevoegen aan je bosbessen(smoothie) dit de toverkracht van de bosbes teniet doet. Ze zijn van zichzelf al zoet genoeg, dus suiker is echt niet nodig. Eet ze dus gewoon puur natuur. Als je een tijdje mindert met suiker zul je na verloop van tijd ook merken dat producten waaraan suiker is toegevoegd een stuk zoeter smaken.
Reactie plaatsen