30 mei 2016 
2 min. leestijd

Één dag in je ideale lichaam #Video 23

Één dag in je ideale lichaam #Video 23
Hoe zou het zijn als je zou kunnen zien hoe het ideaalbeeld dat jij in je hoofd hebt als je naar jouw lichaam kijkt, eruit zou zien? De vrouwen in dit filmpje kregen de kans om dit uit te proberen. Voor een dag liepen ze rond met hun favoriete lichaamsdelen. Dit bracht hen tot wel een heel bijzonder inzicht. Wat als het ideale lichaam waar je naar streeft helemaal niet zo perfect is? De vrouwen in het filmpje kwamen hier op een grappige manier achter. Door middel van kleur-lenzen en borst en bil,- padding werden hun lichaamsdelen zo gevormd en veranderd dat het er precies zo uitzag als hoe ze het altijd al hadden willen hebben. Vervolgens volgden ze hun normale dagelijkse routine om te beleven hoe het voelde om het lichaam te hebben wat ze altijd al wilden. Het mooie van dit body positivity project is dat er eerst werd gevraagd naar waar deze vrouwen precies onzeker over waren. De één wenste dat ze rondere billen had, de ander wilde graag vollere borsten en weer een ander had altijd al blauwe ogen willen hebben. Ze kwamen er stuk voor stuk achter dat ze zich veel comfortabeler voelden met hun eigen lichaam. Aan het eind van de video spreken ze uit dat ze hun eigen uiterlijk veel meer waarderen: ''You are you and you should be proud of it!''  

Perfectie is een ilusie

Ik denk dat we allemaal ideaalplaatjes in ons hoofd hebben. Of het nu gaat om het 'perfecte' lichaam, de 'perfecte' relatie, de 'perfecte' baan of wat voor situatie dan ook. Als het ons niet lukt om aan dit ideaalbeeld te voldoen, raken we gefrustreerd, worden we boos op ons zelf, de ander of gewoon op het leven zelf. De oplossing voor dit probleem is, naar mijn mening, realiseren dat perfectie niet bestaat. Niet alleen omdat 'imperfectie' ook zijn aantrekkelijke kanten heeft; 'imperfection is perfection', maar ook omdat perfectie een illusie is. Het onbereikbare is aantrekkelijk, juist omdat je diep vanbinnen weet dat je het nooit zal hebben.
"Het onbereikbare is aantrekkelijk, juist omdat je diep vanbinnen weet dat je het nooit zal hebben."

De aantrekkingskracht van het onbereikbare

In het echte leven gaan eye-openers zoals in de video moeizamer, we leren dit soort levenslessen we door onze ervaring. Ik heb vaak gewenst dat ik een blokjesbuik had. Het sixpack was het ideaal waarvan ik dacht het nooit zou kunnen bereiken... Toen ik met veel moeite uiteindelijke dat gewilde 4-pack had, keek ik in de spiegel en was ik nog steeds niet blij met wat ik zag. Zoals één van de vrouwen in de video het zegt: ''I think it's totaly normal to want what you can't have... But when you get it, you dont feel like your true self.'' Ik kwam er achter dat ik die keiharde buikspieren helemaal niet zo bij mijn figuur vond passen. Daarnaast had ik nu wel weer iets anders waar ik ontevreden over was. Van mijn borsten en billen was bijvoorbeeld vrij weinig over. Hierdoor kwam ik tot de realisatie dat zolang ik die kritische blik niet zou laten varen, ik nooit in staat zou kunnen zijn mijzelf volledig te accepteren.

Referenties

Buzzfeed.com
Reactie plaatsen