24 april 2017 
2 min. leestijd

Een burn-out is eenzamer dan je denkt

Een burn-out is eenzamer dan je denkt
Wat ze je niet vertellen over een burn-out is de impact die het heeft op je zelfbeeld en je sociale leven. Je bent overwerkt, overprikkeld en moe, dus is het zaak om te bekijken hoe je dat gaat aanpakken. Dat is grofweg het advies waarmee ik de huisarts verliet toen ik aangaf dat het echt niet goed met me ging. Ik had niet kunnen voorzien hoe eenzaam en heftig het proces zou zijn wat erna kwam.

Eenzaam in een burn-out

Hoeveel lieve en zorgzame mensen je ook om je heen hebt, het proces ga je alleen door en dat is eenzaam. Het zit in jouw hoofd en het gaat om jouw leven. Ik heb de mazzel gehad dat mijn familie en enkele goede vrienden mij langdurig hebben willen bijstaan, maar veel mensen konden dit niet aan. Sommige vrienden ben ik kwijtgeraakt in de periode dat ik niet in staat was om contact te onderhouden. Het is moeilijk uit te leggen dat je aan de buitenkant niks ziet, maar toch was ik echt zo ziek dat ik niks kon. De oorverdovende stilte van sommige mensen is moeilijk en ik leerde hoe eenzaamheid kan voelen. Wat is dat een rotgevoel! Gelukkig ben ik ondertussen in staat om weer deel te nemen aan het sociale leven, maar ik zal die zwarte periode nooit vergeten. Het heeft me harder gemaakt en het is een zware les geweest. Toch heeft het ook de broodnodige ruimte gecreëerd om mijn tijd te besteden zoals ik dat wil, zonder talloze verplichtingen en afspraken.

Depressie tijdens burn-out

Een burn-out kan voor je gevoel eindeloos duren. Bij mij kwam er maar geen licht aan het einde van de tunnel, ik had niks om me aan vast te klampen en ik vond het enorm eenzaam. Bepaalde periodes vond ik het mentaal zo zwaar dat ik achteraf gezien tegen een depressie aan zat te hikken. Elke keer had ik mijn hoop gevestigd op een hulpverlener die mij verder zou kunnen helpen, en elke keer behaalde ik minimaal resultaat. Tot ik de juiste mensen om mij heen had verzameld was het een afwisseling van teleurstelling en pijn, het had niet heel veel langer moeten duren en ik was echt in een depressie terecht gekomen. De eenzaamheid, de pijn en de eindeloosheid van de burn-out maakten me radeloos. Mijn advies is om hier heel alert op te zijn en te zorgen dat je weet bij welke instantie je terecht kan mocht je ook een depressie ontwikkelen. Een burn-out is al heftig genoeg om mee te dealen zonder dat je ook nog depressief bent!

Zelfbeeld totaal op zijn kop

Tijdens de beginperiode heb ik verschillende hulpverleners gezien, bij deze mensen heb ik mijn zelfbeeld en idee van zelfvertrouwen opnieuw moeten bekijken. Mijn zelfbeeld, een optimistische en zelfverzekerde jonge vrouw met talent en doorzettingsvermogen, moest ik herzien naar een onzekere en obsessief werkende vrouw die bang was om eenzaam te zijn. Een hele andere versie van wie ik ooit had gedacht te zijn. Het ergste was nog dat ik vooral mezelf voor de gek heb gehouden. Heel mijn zelfbeeld staat op zijn kop en het is tijd om opnieuw uit te vinden wie ik ben en wat mij onderscheid van anderen. Afscheid nemen van wie ik dacht te zijn blijkt veel moeilijker en pijnlijker dan ik had gehoopt en ik merk dat sommige gewoontes maar langzaam slijten. Gek genoeg zijn andere dingen juist heel erg veranderd, soms zoek ik de eenzaamheid juist op om even bij te komen en tijd voor mezelf te hebben.

Lessen van een burn-out

Een burn-out is een loodzware periode waarin je jezelf volledig opnieuw moet opbouwen en de verwachtingen die je van jezelf had de deur uit kunnen. Eerst zal je er doorheen moeten (zoals ik al eerder beschreef) en dat is zwaar en eenzaam. Er is geen short-cut of kort stappenplan om ervoor te zorgen dat je er snel weer bovenop bent. Ik heb waardevolle lessen geleerd van mijn burn-out die ik anders nooit serieus genoeg had genomen om er wat mee te doen. Wat dat betreft is het een cadeautje in een hele moeilijke verpakking, want ik heb op de moeilijke manier moeten leren om beter voor mezelf te zorgen (in dit blog meer concrete tips bij burn-out). Dicht bij mezelf blijven en doen wat goed voelt zijn, hoe vaag het ook klinkt, de meest concrete dingen die ik heb kunnen doen om deze moeilijke periode achter me te laten.
Reactie plaatsen