Drie Heerlijke Herfstrecepten
We kunnen er niet meer omheen, we zitten middenin de herfst. Niet echt mijn favoriete seizoen qua weer, maar met de seizoensgroenten en -fruit zit het in de herfst gelukkig wel goed. Omdat ik graag kook met producten van het seizoen, deel ik in dit blog een paar van mijn favorieten herfstrecepten.
Herfstgroenten en -fruit
Groeten en fruit leveren belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Door veel (verschillende) groenten en fruit te eten, verhoog je je weerstand en dat komt zeker in de herfst en winter extra goed van pas. Veel mensen denken dat groente duur zijn maar seizoensgroente is dat vaak niet! In de herfst zijn koolraap, rode kool, paksoi, pastinaak, pompoen, rode biet, rode kool, wortelen, courgette, paddenstoelen, aubergines en uien volop verkrijgbaar tegen een scherpe prijs. Qua fruit zijn mandarijnen, peren, appels, pruimen en vijgen een goede keuze. Met deze groenten en fruit kun je de meest heerlijke gerechten maken, zoals:Salade met peer en Roquefort
Ik eet bijna dagelijks een salade, het hele jaar door. Deze salade heb ik vorig jaar van de site francescakookt.nl geplukt. Deze ‘herfstige’ salade bevat gekarameliseerde pecannoten. Voor een ‘lichtere’ versie kun je die natuurlijk achterwegen laten. Voor 2 personen als lunch of voor 4 personen als voorgerecht:- 1 klontje boter
- 2 el rietsuiker
- handvol pecannoten
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 tl rietsuiker
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el mosterd
- 4 el olijfolie extra vergine
- zeezout
- gemalen zwarte peper
- 1/2 krop sla (romaine of eikenblad bijvoorbeeld)
- 2 peren (rijp)
- 100 gram Roquefort
Uiensoep met port, gruyere en verse kruiden
Dit recept heb ik jaren geleden uit JAN magazine gehaald en zet ik nog regelmatig op tafel. Tip: zorg dat je waterproof mascara of geen make-up draagt want van het snijden van de uien kunnen je ogen flink gaan tranen! Voor- of bijgerecht voor 4 personen:- 100 gram boter
- 4 grote uien in dunnen ringen
- 2 el Port
- 2 el balsamicoazijn
- 1 liter kippen- of groentebouillon
- 50 gr ontbijtspek (laat ik er meestal uit)
- 1 laurierblad, paar takjes peterselie, paar takjes tijm samengebonden
- 8 sneetjes stokbrood
- 150 gr Gruyere, geraspt
Pompoenchili met zwarte bonen
De held van de herst is toch wel de pompoen. Gegrild door een salade, als soep of verwerkt in dit overheerlijke eenspansgerecht! Wist je dat je een pompoen niet perse hoeft te schillen? Even afspoelen is voldoende. Dit is een gerecht uit de AH Allerhande. In plaats van één eetlepel kruidenmix al-andalus, gebruik ik liever twee tenen verse knoflook, een grote ui en een beetje zeezout. Voor vier personen:- 1 pompoen
- 1 jalapeñopeper
- 2 el zonnebloemolie
- 300 g rundergehakt
- 400 g tomatenblokjes
- 800 g zwarte bonen
- 15 g koriander of peterselie (wat je lekker vindt)
Andere herstachtige suggesties
Ook lekker is een apfelstrudel met appels en pruimen, ratatouille met eendenborst, friet van knolselderij of courgette, kipburger en bietenchips uit de oven. Even Google-en en je vindt ongetwijfeld een lekker recept!Wat is jouw favoriete herfstgerecht?