We kunnen er niet meer omheen, we zitten middenin de herfst. Niet echt mijn favoriete seizoen qua weer, maar met de seizoensgroenten en -fruit zit het in de herfst gelukkig wel goed. Omdat ik graag kook met producten van het seizoen, deel ik in dit blog een paar van mijn favorieten herfstrecepten.Herfstgroenten en -fruit
Groeten en fruit leveren belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Door veel (verschillende) groenten en fruit te eten, verhoog je je weerstand en dat komt zeker in de herfst en winter extra goed van pas. Veel mensen denken dat groente duur zijn maar seizoensgroente is dat vaak niet! In de herfst zijn koolraap, rode kool, paksoi, pastinaak, pompoen, rode biet, rode kool, wortelen, courgette, paddenstoelen, aubergines en uien volop verkrijgbaar tegen een scherpe prijs. Qua fruit zijn mandarijnen, peren, appels, pruimen en vijgen een goede keuze. Met deze groenten en fruit kun je de meest heerlijke gerechten maken, zoals:
Salade met peer en Roquefort
Ik eet bijna dagelijks een salade, het hele jaar door. Deze salade heb ik vorig jaar van de site francescakookt.nl geplukt. Deze ‘herfstige’ salade bevat gekarameliseerde pecannoten. Voor een ‘lichtere’ versie kun je die natuurlijk achterwegen laten.
Voor 2 personen als lunch of voor 4 personen als voorgerecht:- 1 klontje boter
- 2 el rietsuiker
- handvol pecannoten
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 tl rietsuiker
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el mosterd
- 4 el olijfolie extra vergine
- zeezout
- gemalen zwarte peper
- 1/2 krop sla (romaine of eikenblad bijvoorbeeld)
- 2 peren (rijp)
- 100 gram Roquefort
Smelt de boter in een pannetje en roer hier de suiker doorheen, totdat deze is opgelost. Voeg de pecannoten toe, even omroeren zodat alle pecans een mooi laagje hebben en laat ze dan nog een minuutje in de pan terwijl je af en toe voorzichtig roert. Schep de pecans uit de pan op een bord en laat ze afkoelen. Hak de sjalot en knoflook helemaal fijn. Meng deze met de rietsuiker, rode wijnazijn en mosterd. Giet daarna langzaam de olijfolie erbij terwijl je blijft kloppen totdat je een homogene dressing hebt. Breng deze op smaak met peper en zout. Maak de sla schoon en scheur deze met je handen in stukken. Schil de peren en snijd deze in langwerpige plakjes. Leg de sla onderop een schaal of op bordjes. Verdeel hier de peer over en verkruimel de roquefort erover. Verdeel de dressing hierover (naar smaak) en strooi als laatste de gekarameliseerde pecans erover heen.
Uiensoep met port, gruyere en verse kruiden
Dit recept heb ik jaren geleden uit JAN magazine gehaald en zet ik nog regelmatig op tafel. Tip: zorg dat je waterproof mascara of geen make-up draagt want van het snijden van de uien kunnen je ogen flink gaan tranen!
Voor- of bijgerecht voor 4 personen:- 100 gram boter
- 4 grote uien in dunnen ringen
- 2 el Port
- 2 el balsamicoazijn
- 1 liter kippen- of groentebouillon
- 50 gr ontbijtspek (laat ik er meestal uit)
- 1 laurierblad, paar takjes peterselie, paar takjes tijm samengebonden
- 8 sneetjes stokbrood
- 150 gr Gruyere, geraspt
Smelt de boter in een grote soeppan en wacht tot deze echt bruin van kleur is. Bak hierin de uien flink bruin op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Dit duurt ongeveer een kwartier. Het is belangrijk dat de uien mooi bruin gebakken zijn; dat geeft de klassieke smaak van echte Franse uiensoep. Roer de port en de azijn door de uien en voeg de bouillon, de spek, en het bosje verse kruiden toe. Breng dit gedurende veertig minuten zachtjes borrelen. Als de soep klaar is, schep je ‘m in mooie vuurvaste kommen. Laat twee dunne sneetjes stokbrood op de soep drijven en bestrooi ruim met Gruyere. Plaats de soepkommen onder de gril tot de kaas vloeibaar is en er kleine donkerbruine schroeiplekken ontstaan. Klaar om direct te serveren!
Pompoenchili met zwarte bonen
De held van de herst is toch wel de pompoen. Gegrild door een salade, als soep of verwerkt in dit overheerlijke eenspansgerecht! Wist je dat je een pompoen niet perse hoeft te schillen? Even afspoelen is voldoende. Dit is een gerecht uit de AH Allerhande. In plaats van één eetlepel kruidenmix al-andalus, gebruik ik liever twee tenen verse knoflook, een grote ui en een beetje zeezout.
Voor vier personen:- 1 pompoen
- 1 jalapeñopeper
- 2 el zonnebloemolie
- 300 g rundergehakt
- 400 g tomatenblokjes
- 800 g zwarte bonen
- 15 g koriander of peterselie (wat je lekker vindt)
Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant. Snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van één centimeter. Snijd het steeltje van de peper. Halveer de peper in de lengte, verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de knoflook en ui (of al-andalus) en de helft van de peper één minuut op laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak één minuut op middelhoog vuur. Voeg de pompoen en tomatenblokjes toe en roer goed door. Leg de deksel op de pan en laat op laag vuur in twintig minuten gaar stoven. Schep regelmatig om. Voeg de laatste vijf minuten de zwarte bonen toe aan het pompoenmengsel en breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd ondertussen de koriander fijn. Verdeel de pompoenchili over vier borden of kommen en bestrooi met de koriander en de rest van de peper.
Andere herstachtige suggesties
Ook lekker is een apfelstrudel met appels en pruimen, ratatouille met eendenborst, friet van knolselderij of courgette, kipburger en bietenchips uit de oven. Even Google-en en je vindt ongetwijfeld een lekker recept!
Wat is jouw favoriete herfstgerecht?