05 september 2018 
1 min. leestijd

Doorbreek je patronen. Minder slaap, minder eten en meer energie door Yoga

Doorbreek je patronen. Minder slaap, minder eten en meer energie door Yoga
Ken je dat? Dat je een lesje Yoga inplant voor meer rust en ontspanning, maar na afloop toch wel heel graag het gevoel wil hebben dat je wat hebt gedaan (fysiek - in de zin van sport: strakker en sterker worden). Ik wel in ieder geval. Sterker, een aantal jaren geleden had ik niet eens de rust om een lesje Yoga te volgen. Ik vond het veel te zweverig: belandde bij de eerste les natuurlijk meteen in een sessie gericht op de ademhaling - geheel met wierrook en al. Ik vond het maar niks. Laat mij maar lekker knallen met gewichten en HIIT, dacht en deed ik toen. En nu jaren later, start ik de dag met Yoga, nog voor alle drukte begint. En nog voordat ik ‘AAN’ ga als moeder, want eerlijk is eerlijk: rustig de dag beginnen als moeder is er niet echt bij. “Ik heb honger”. “Ik wil spelen” “Mam, ik wil televisie kijken”. “Wil je mijn billen afvegen?” … Natuurlijk, je krijgt er ook heel veel voor terug (maar écht!). Deze zomer ben ik zelfs naar India afgereisd voor een Yoga teacher training in Mysore. Geheel met koude douche als start van de dag (die om 5.15 begon). De lessen waren heel inspirerend, bijzonder en tegelijkertijd confronterend.

Een verveelde mind

De eerste les begon met een meditatie van 6.00 tot 7.15. Zittend in een ‘comfortabele lotus houding’. “Comfortabel?! Hoe dan?!” (dacht ik). “Mijn heupen doen pijn, mijn knie steekt verder van de grond dan bij de grond en moest ik nu eerder wat verder naar voren of naar achteren leunen voor die rechte rug, die zo belangrijk was voor de energiestroom in mijn lichaam?” Meteen kwam ik mezelf tegen. Of eigenlijk mijn mind, die graag dingen wil doen en snel verveeld is (zo leerde ik later).

Minder slaap en meer energie door Yoga

De Yoga Gita, ‘Yoga as it is’, leerde mij dat Yoga meer is dan een fysieke workout of een manier om tot rust te komen. De yogalessen waren eerder een levensles over mij als persoon: over mijn conditionering, mijn grenzen, patronen en gewoonten. Bijvoorbeeld door in een houding toch mijn been wat hoger willen brengen, terwijl elke houding stabiel & comfortabel hoort te zijn (je zou er 1,5 uur in moeten kunnen staan, zonder moeite). Hierin herkende ik mijn patroon: altijd presteren / doelen stellen & bereiken. Terwijl het ook zo belangrijk is om mijn grenzen te herkennen en te waarderen. Tegelijkertijd merkte ik dat de levensstijl, de oefeningen en meditatie zorgden voor meer rust in lichaam en gedachten. Minder slaap, minder eten (twee maaltijden per dag: 1 om 11 uur en 1 om 18 uur (was voldoende, terwijl Hangry, voor mijn reis naar India mijn tweede naam was…) en toch meer energie, focus, rust, liefde en vrijheid :-). Oftewel meer tijd om te leven! Wie wil dat nu niet? Ik weet in ieder geval: ik wil hier meer over weten en leren. Meer weten over deze vorm van yoga: www.yogagita.org.
Reactie plaatsen