16 januari 2017 
3 min. leestijd

7 manieren om weer vooruit te kunnen

7 manieren om weer vooruit te kunnen
Ken je dat gevoel dat je echt niet stil kan zitten? Dat je eigenlijk altijd wel ergens mee bezig bent? Iets dat in je hoofd zit om te doen moet zo snel mogelijk gebeurd zijn en je voelt je schuldig en lui wanneer je even een dagje niets doet. En dat terwijl het juist zo belangrijk is om even niet aan die to-do list denken. Ik denk dat veel vrouwen zichzelf hier wel in kunnen herkennen. Je bent constant bezig en wanneer je even niet achter je laptop zit en tv aan het kijken bent voel je je al schuldig. Wanneer je baas vraagt of je nog eventjes iets wilt doen zeg je gewoon ‘ja’ en die to-do list wordt steeds groter. Je denkt overal de controle over te hebben terwijl je eigenlijk langzaamaan de touwtjes uit handen verliest. Je to-do list wordt te groot en onhaalbaar. Op zulke momenten is het juist belangrijk om ‘nee’ te zeggen en even een stapje terug te doen.

1. Waarom doe je dit?

Voordat je weer een nieuw project, een nieuwe taak of een nieuwe verantwoordelijkheid aanneemt, vraag jezelf dan af: ‘Waarom zou ik dit doen?’. Blijf jezelf dit afvragen totdat je het antwoord gevonden hebt dat voldoening geeft. De reden waarom je iets doet moet goed en juist voelen. Als het antwoord is dat je dit voor iemand anders doet of omdat je jezelf anders schuldig voelt, denk je dat dit dan goed genoeg is? Probably not.

2. Maak een ‘gouden uur’ regel

We hebben allemaal een ‘gouden uur’. Dit is het moment op de dag waarop je het productiefst bent. Voor mij is dit bijvoorbeeld in de ochtend. Ik kan me het beste concentreren wanneer ik een goede nachtrust gehad heb en de rest van de wereld nog slaapt. Misschien verklaar je me voor gek, maar zo begon ik bijvoorbeeld altijd met leren om 4 uur 's ochtends. Wanneer je werk hebt dat veel concentratie vergt, plan dit dan in tijdens je ‘golden hour’. Het ondernemen van actie moet consequent zijn, dit is een belangrijke factor wanneer je succesvol wilt zijn.

3. 'Het is toch niet haalbaar'

Mensen denken vaak dat iets niet haalbaar is, puur omdat het moeilijk zou kunnen zijn en hard werk vergt. Onthoud wel dat je iets voor jezelf doet. Als je iets wilt bereiken doe je dit omdat het goed is voor jou en omdat je het leuk vindt om dit te doen. Ergens hard voor werken kan je energie geven, zeker wanneer je je doelen behaalt.

4. Stop met altijd 'ja' zeggen

Ja zeggen is makkelijker om te doen, maar dit kost je ook meer tijd. Tijd die je eigenlijk niet hebt. Hoe vaker jij ‘ja’ zegt, des te eerder mensen weer iets aan jou zullen vragen. Want dan denken ze: ‘Zij doet dat toch wel’. Het is oké om nee te zeggen en eens voor jezelf te kiezen. Vind je iets niet leuk of heb je er simpelweg geen tijd voor, kies dan voor jezelf! Jij gaat voor, echt.

5. Heb plezier in wat je doet

Heb je ook wel eens gemerkt dat wanneer je in die positieve, vrolijke en chille vibe zit, de creatieve ideeën opeens uit de lucht komen vallen? Of dat je opeens het licht ziet in die ene situatie die eerst zo onmogelijk leek? Stressvolle gedachten kunnen je mindset blokkeren. Wanneer je stress loslaat zul je merken dat je veel makkelijker met die ene vervelende collega of moeilijke situatie om kan gaan.

6. Zorg voor vrije tijd

Het is belangrijk om zo nu en dan vrij te nemen of te genieten van je vrije tijd, dit helpt! Het is goed om jezelf weer even op te laden, zodat je weer met genoeg energie verder kunt gaan met waar je mee bezig was. Het is belangrijk om eventjes een stapje terug te doen en tot rust te komen zodat je weer duidelijk voor ogen hebt wat je doelen zijn en waar je mee bezig bent. Het kan zo simpel zijn als een zondagmiddag wandeling, rustig thee drinken, meditatie of wat dan ook werkt voor jou.

7. Zoek de inspiratie op

Wanneer je al het bovenstaande samenneemt zul je merken dat je veel meer inspiratie krijgt. Vraag jezelf dus af waarom je de dingen doet die je doet, zeg vaker 'nee', stel jezelf open voor meer plezier. De beste ideeën komen wanneer je even een stapje terug doet. Vaak komen de beste ideeën als je onder de douche staat, aan het koken bent of de hond uitlaat. Maak gebruik van deze momenten: ze zijn heel kostbaar.
Reactie plaatsen