Ondanks dat we ons bewust zijn van het feit dat onze gezondheid ons grootste goed is, zijn we er niet allemaal even zuinig op. Deels misschien omdat het maken van de juiste keuzes verrekte lastig kan zijn, deels uit onwetendheid, maar ik denk ook doordat onze gezondheid stapsgewijs achteruit gaat en we ons helemaal niet bewust zijn van de huidige situatie. Ben jij op de hoogte van alle voordelen of van de gevaren? Stapsgewijs achteruit
Veel mensen die ik begeleid, komen met dezelfde soort verhalen binnen. Bijvoorbeeld dat ze zichzelf zagen op een foto, schrokken en zichzelf eigenlijk niet herkenden. Dat is dan een moment van bewustwording waardoor ze actie ondernemen. Natuurlijk ben je niet binnen een aantal dagen zo veel aangekomen, maar zo wordt het vaak wel ervaren. Stapsgewijs neemt het gewicht toe, de conditie neemt af. Kleine lasten worden ervaren, maar doordat dit geleidelijk gaat, hebben we dit helemaal niet door. Pas wanneer mensen dit weten om te draaien, zien ze pas duidelijk de voordelen van een gezonde leefstijl in.
Veel inzichtelijk dankzij onderzoek
Natuurlijk kunnen de verhalen van je buurvrouw die vertelt dat zij zich zo veel fitter voelt voor jou motiverend zijn, maar wanneer je keiharde cijfers leest, kan dit al helemaal een goed en duidelijk beeld van de voordelen geven. Gezond leven houdt in dat alles in balans is. Je eet het grootste deel van de tijd gezond, je zorgt voor voldoende beweging, ervaart niet te veel chronische stress, krijgt voldoende nachtrust en je ben tevreden over het leven dat je leidt. Even wat voorbeelden van wat een gezonde levensstijl voor jouw gezondheid kan betekenen:
- Veel onderzoeken hebben sterke aanwijzingen gevonden dat het voldoende eten van groente en fruit het risico op een aantal kankersoorten verkleint. Daarnaast is er bewijs voor een beschermend effect van groente (en in mindere mate fruit) op hart- en vaatziekten, diabetes en andere ziekten.
- Wanneer mensen lichamelijk actief worden, kunnen we ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type II voorkomen.
- Voldoende lichaamsbeweging kan er voor zorgen dat o.a. mensen met een hoge bloeddruk of depressieve klachten minder, of soms helemaal geen medicatie nodig hebben.
- Lang aanhoudende stress kan leiden tot een hoge bloeddruk, ontstekingsreacties en een hoog cholesterol. Hierdoor beschadigt de vaatwand en versnel je het ontstaan van slagaderverkalking. Voldoende ontspanning en het aanpakken van chronische stress is dus essentieel voor een goede gezondheid.
Hoe verbeter je je gezondheid?
Je gezondheid verbeter je niet in drie weken, hier gaat meestal een langere periode overheen. Natuurlijk kun je er beter vandaag mee beginnen dan morgen. Maar hoe begin je dan? Ons advies is om kleine stapjes te nemen. Stel voor jezelf maanddoelen op waarin je kleine aanpassingen gaat maken, zoals meer groente en fruit eten, drie van de vijf keer met de fiets naar het werk in plaats van met de auto, een hobby zoeken die je mentale rust geeft, etc. Door deze aanpassingen te maken en te koppelen aan bestaande acties (zoals naar je werk gaan), is de kans van slagen groter. Ook bij Gezonder-Nederland krijgen we geregeld mensen binnen die een gezondheidsprobleem ervaren. Zoals Mieke: zij kreeg van haar huisarts het advies om af te vallen en om een ander eet- en beweegpatroon te creëren, want haar bloedsuikerspiegel zag er niet goed uit. Na slechts twaalf weken was haar gezondheid dusdanig verbeterd dat de huisarts liet weten dat het gevaar van Diabetes type II niet meer op de loer lag. Wil je ook gaan werken aan je gezondheid, maar je weet niet waar je moet beginnen?
Laat ons jou dan begeleiden naar een gezonder en een gelukkiger leven. Liefs, Yentl