10 april 2017 
2 min. leestijd

Dit hoort jouw dochter wanneer jij jezelf bekritiseert

Dit hoort jouw dochter wanneer jij jezelf bekritiseert
We hebben allemaal wel eens een onzekere dag waarop we het liefst een wijde broek aantrekken en binnen blijven. Wanneer je moeder bent, ben je een voorbeeld voor je kinderen. Het uiten van sommige opmerkingen over je eigen lichaam kan van grote invloed zijn op je kind. Waarom doen we dit en hoe kunnen we onze kinderen een positief zelfbeeld geven? In de ochtend kleden we ons aan en kijken we in de spiegel. Hoe vaak zeg je tegen jezelf dat je er goed uit ziet in hetgeen dat je aan hebt? Hoe vaak bestel je een ijsje zonder na te denken over de calorieën en hoe je het er later weer af gaat sporten? Laat mij raden: niet vaak genoeg. We praten veel te vaak over ons lichaam alsof het ongewilde gasten in ons huis zijn waar we liever niet mee te maken hebben. Ons lichaam voelt dan als een verzameling van teleurstellingen. Te dikke enkels, flubberige buik, dun haar en ga zo maar door. En als je denkt dat er niks mis is met het lachen om je heupen of grapjes maken over het eten van een chocoladereep heb je het mis. Je kinderen letten op wat jij zegt. Onderzoek heeft aangetoond aan dat dochters van vrouwen die zichzelf niet mooi vinden een grotere kans hebben op hetzelfde probleem. In de video wordt aan kinderen gevraagd wat zij hun moeder wel eens horen zeggen. Laten we deze opmerkingen omzetten in iets positiefs, voor onszelf en voor onze kinderen.

Allison Kimmey

Allison Kimmey is een goed voorbeeld van een vrouw die haar kind op een positieve manier wil laten zien dat ieder lichaam mooi is. Ze is 30 jaar en zat met haar dochtertje aan het zwembad toen haar dochter vroeg: ''Die lijnen op je buik, mama, waar komen die vandaan?'' Allison's reactie op deze vraag is echt inspirerend. Ze vertelde haar dochter dat de strepen op haar buik ook wel striae heten, maar dat zij het zelf liever 'glitter strepen' noemt. Ze vertelde haar dochter dat ze de strepen voor het eerst kreeg toen ze iets ouder was dan haar dochter nu is. Ze groeide snel en daardoor kreeg ze striae. Sommige strepen zijn gekomen tijdens de zwangerschap. Ze glimmen in het zonlicht. ''Zijn ze niet mooi?'' vraagt Allison aan haar dochter, waarop haar dochter vraagt wanneer zij deze strepen ook kan krijgen. Wanneer ze iets ouder is krijgt ze zelf ook glitter strepen, vertelt Allison.

Als social media influencer heeft Kimmey al veel mensen weten te bereiken en kunnen vertellen waarom het zo belangrijk is om positief te zijn over ons lichaam, vooral waar onze kinderen bij zijn. Ga je door met de schaamte voor je lichaam of kies je ervoor om je kinderen een nieuwe manier van liefde te leren? Allison kiest voor liefde. Haar verhaal is misschien kort, maar heeft een grote impact. Bijna iedereen kan zich vinden in haar verhaal, omdat bijna iedereen wel striae heeft.

Wat ik graag duidelijk wil maken met deze post is dat het enorm belangrijk is dat we een goed voorbeeld zijn voor onze kinderen. Social media geeft een ideaalbeeld waaraan we moeten voldoen, maar van wie moet dat nou precies? Waarom mogen we niet gewoon blij zijn met hoe we eruit zien? Ik hoop dat we daar vaker over nadenken voordat we iets negatiefs zeggen over onszelf.
Reactie plaatsen