03 juni 2016 
2 min. leestijd

Dik en toch gezond

Dik en toch gezond

We weten dat het niet goed is, maar mensen beoordelen, en worden vaak beoordeeld op basis van hun gewicht. Als iemand ‘dun’ is, komen daar bepaalde vooroordelen bij en wanneer iemand ‘dik’ is, is dat net zo.

Vooroordelen

Wanneer iemand ‘te dik’ is, wordt al snel gedacht dat deze persoon lui, laks, gemakzuchtig, dom, ongezond en onverzorgd is. De vooroordelen voor mensen die ‘te dun’ zijn, zijn een stuk positiever. Dun zijn wordt vaak in verband gebracht met positieve karaktereigenschappen zoals actief, druk, ondernemend, sportief en gezond. Kloppen deze vooroordelen wel? Zoals bij alle vooroordelen is het antwoord: Nee, ze kloppen niet.

Dik en toch gezond

Er is natuurlijk een groot verschil tussen wat voller zijn en obesitas hebben. Uit een onderzoek blijkt dat mensen met een BMI van boven de 40 zodanig vergrote gezondheidsrisico’s hebben en beperkt worden door hun gewicht, dat het niet meer alleen om het uiterlijk gaat. In dit geval is het inderdaad niet gezond om 'dik' te zijn, maar mensen met ietwat overgewicht, met een BMI van in de 30, bleken gezonder en fitter te kunnen zijn dan mensen met een ‘gezond’ BMI van bijvoorbeeld 22. Het vooroordeel dat iedere vorm van overgewicht per definitie ongezond is, wordt hiermee ontkracht. Ook blijken mensen met obesitas vaak helemaal niet lui en laks te zijn. Integendeel, ze leggen de lat vaak erg hoog en streven naar een perfect, onhaalbaar doel. Hierdoor ontstaat er een gevoel van falen en frustratie dat ervoor zorgt dat er te veel gegeten wordt. Deze mensen hebben vaak moeite met het vinden van de juiste balans in hun eetpatroon.

Conclusie

Kortom, vooroordelen kloppen niet! Mensen met morbide obesitas (met een BMI boven de 40) worden door hun gewicht en lichaam beperkt en hebben hogere gezondheidsrisico’s. Dit is niet gezond. Mensen met obesitas zijn echter niet lui en laks, maar vaak juist het tegenovergestelde. Ook kunnen mensen met licht overgewicht (met een BMI rond de 30) gezonder en fitter zijn dan mensen met een ‘gezond’ BMI. Net zoals het vooroordeel dat alle mensen die te dun zijn anorexia hebben niet klopt, hebben niet alle dikke mensen gezondheidsbelemmerende obesitas. Of je nu dik of dun bent; hoe 'gezond' je bent is een optelsom van meerdere factoren; waar het gewicht er slechts één van is. Iemand zijn persoonlijkheid en gezondheid beoordelen op basis van hoe dun of hoe dik iemand is, is dus geen goed idee. Een bepaald gewicht kan gezond zijn voor de ene persoon, maar een ander beperken. Geen persoon is nu eenmaal hetzelfde en je hebt ook te maken met andere factoren dan eten en bewegen, zoals bijvoorbeeld genen en bouw.

Fck perfect

De vooroordelen voor ‘dikke’ en ‘dunne’ mensen kunnen ervoor zorgen dat we eeuwig met onszelf in strijd blijven. We proberen naar een ideaal gewicht/lichaam te streven, dat misschien gewoon niet bij ons past en helemaal niet zo ideaal en gezond is voor ons. Ik preek hier niet voor de handdoek in de ring gooien en stoppen met streven naar een gezonder leven. Ik preek wel tegen het eeuwig in strijd blijven met jezelf en de focus op het uiterlijk. Kwel jezelf niet langer! Het perfecte gewicht of de perfecte maat bestaat niet. Vertrouw erop dat jij met voldoende bewegen en gezond en gebalanceerd eten ook gezond kan zijn, ongeacht het nummer op de weegschaal of je broekmaat.

REFERENTIES

Imke Gooskens van de Nederlandse Obesitas Kliniek via bedrock.nl/2016/05/28/wat-te-dik-worden-genoemd-met-je-kan-doen-en-hoe-onze-maatschappij/
Reactie plaatsen