15 december 2017 
3 min. leestijd

Digital detox: vier jij Kerst met je telefoon of met je familie?

Laten we even eerlijk zijn, wanneer is de laatste keer dat je je telefoon niet bij je had? De smartphone is tegenwoordig niet meer te missen. Ons hele leven zit in dat kleine apparaat; vrienden, familie, agenda, nieuws, you name it. Vooral rond deze tijd van het jaar zijn we druk bezig met het voorbereiden van de feestdagen, van het zoeken naar kerstrecepten tot de perfecte new years outfit vinden. De drang om alles te delen is begrijpelijk, je hebt zowat de hele wereld in je broekzak zitten. Als je erover na denkt is het toch best zorgwekkend hoeveel de onlinewereld onze echte wereld overneemt. We kunnen zo weer mee genieten van iedereen's kerstavond, omdat alles toch online gezet moet worden. Misschien moeten we eens aan een digital detox en Kerst echt met onze families doorbrengen in plaats van met een schermpje..

Wat is digital detoxing eigenlijk?

Bij digtal detoxing neem je voor een bepaalde tijd afstand van de digitale wereld. Dit houdt in: geen telefoon, geen iPad, geen laptop, nada. Dit kun je zelf doen maar tegenwoordig bestaan er ook programma’s en trainingen waarbij je hulp aangeboden krijgt en zo een grotere kans hebt om te slagen. De bedoeling van een detox is om los te komen van de aardse verslavingen, en dat men minder afhankelijk wordt hiervan. Mensen zijn zo gebonden aan hun mobiele telefoons en andere apparaten, dat het veel aandacht en tijd in beslag neemt. Daarnaast zijn er nog vele andere voordelen van een digital detox.

Verbetering van gezondheid

Volgens onderzoek is connectie en communicatie met anderen erg belangrijk voor de mens. Zodra er afstand wordt genomen van de digitale wereld, wordt er plek gemaakt voor meer real-life-communicatie met anderen, geen appjes dus. Uit het onderzoek kwam naar voren dat connectie met andere mensen kan zorgen voor allerlei gezondheidsvoordelen zoals een boost aan het immuunsysteem, stressvermindering en vermindering van depressie. Ook in gezelschap met anderen voelt het fijner als de focus van de ander bij jou ligt en niet bij hun telefoon. Een digital detox zal niet alleen jezelf goed doen, maar ook de mensen in jouw omgeving. Vraag voor Kerst eens een digital detox van je vrienden en kijk hoeveel gezelliger de avond dan verloopt.

Meer ideeën en productiviteit

Als je minder vaak met je neus in je telefoon zit, ontstaat er meer mogelijkheid om eens goed om je heen te kijken. In je eigen omgeving valt meer te zien dan je denkt. Observeer maar eens het gedrag van mensen, luister naar anderen en informatie met volle aandacht innemen kan erg interessant en bruikbaar zijn. Op die manier kunnen er opvallende verbanden gelegd worden, die kunnen leiden tot betere ideeën en oplossingen. Deze ideeën kunnen dan ook beter uitgewerkt en uitgevoerd worden, doordat je meer tijd en inspiratie opdoet tijdens de detox. Daarnaast is de productiviteit ook een stuk hoger als er geen trillende telefoontjes in de buurt liggen. Er kan volle aandacht worden besteed aan een handeling. Van een digital detox kun je dus ook nog eens betere resultaten krijgen. Wie wilt dat nou niet?

Minder stress

Je zou denken dat jouw handige gadgets het leven wat makkelijker maken, echter blijkt dat ze eigenlijk alleen maar meer stress opleveren. De druk om altijd bereikbaar te zijn, blijkt steeds vaker een probleem te zijn voor mensen. Door de vele manieren waarop iedereen tegenwoordig bereikbaar is, ontstaat er veel druk om altijd op de hoogte te zijn. Daarnaast staat er ook veel informatie op het internet, dat men al snel de druk voelt dat ze wat missen, ook wel FOMO, Fear Of Missing Out, genoemd. Daarnaast is er ook de druk om jezelf zo goed mogelijk te presenteren op internet, voornamelijk op social media. Het delen van je leven is tegenwoordig steeds normaler. Wat iemand op Facebook of Instagram plaatst is erg belangrijk voor vele, omdat het een beeld van jou geeft. Iedereen wilt natuurlijk een zo leuk en goed mogelijk beeld hebben bij anderen, deze druk kan voor veel stress zorgen. Door een digital detox zul je merken dat het eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is wat mensen over je denken online, aan het einde van de dag is het belangrijk hoe leuk jouw feestdagen zijn geweest voor jou samen met je geliefden. Een groot deel van jouw stresshormonen zullen verdwijnen en de feestdagen zullen daar nog vrolijker door verlopen. Ben jij al overtuigd? Wij wel! Natuurlijk wil je al deze heerlijke voordelen niet alleen tijdens de feestdagen ervaren, maar altijd er van kunnen genieten. Wees eens zelfstandig, leg al die piepende apparaten vaker een tijdje weg en ervaar ook al deze voordelen. Christmas like never before! Bron: Acton, A.(2017). Why you need a digital detox. Van https://www.forbes.com/sites/annabelacton/2017/10/19/why-you-need-a-digital-detox/#82e018c7b7c9          
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down