24 december 2021 
3 min. leestijd

Digital detox: vier jij kerst met je telefoon of met je familie?

Digital detox: vier jij kerst met je telefoon of met je familie?

Laten we even eerlijk zijn, wanneer was de laatste keer dat jij je telefoon niet bij je had? De smartphone is tegenwoordig niet meer te missen. Ons hele leven zit in dat kleine apparaat; vrienden, familie, agenda, nieuws, you name it. Vooral rond deze tijd van het jaar gebruiken we onze telefoon maar al te veel. Van het voorbereiden van de feestdagen en het zoeken naar kerstrecepten tot het vinden van de perfecte new years outfit.

De drang om alles te delen is begrijpelijk, je hebt zowat de hele wereld in je broekzak zitten. Als je erover nadenkt, is het toch best zorgwekkend hoeveel de online wereld eigenlijk onze echte wereld overneemt. We kunnen zo weer meegenieten van iedereens kerstavond, omdat alles toch online gezet moet worden. Misschien moeten we eens aan een digital detox, om deze kerst écht met onze families door te brengen.

Wat is digital detoxing eigenlijk?

Bij digtal detoxing neem je voor een bepaalde tijd afstand van de digitale wereld. Dit houdt in: geen telefoon, geen iPad, geen laptop, nada. Dit kun je zelf doen, maar tegenwoordig bestaan er ook programma’s en trainingen waarbij je hulp aangeboden krijgt. Daardoor heb je een grotere kans om te slagen. De bedoeling van een detox is om los te komen van bepaalde verslavingen en om er minder afhankelijk van te worden. Mensen zijn zo gebonden aan hun mobiele telefoons en andere apparaten, dat het veel aandacht en tijd in beslag neemt. Daarnaast zijn er nog vele andere voordelen van een digital detox.

Verbetering van gezondheid

Volgens onderzoek is connectie en communicatie met anderen erg belangrijk voor de mens. Zodra er afstand wordt genomen van de digitale wereld, wordt er plek gemaakt voor meer real life communicatie met anderen, geen appjes dus. Uit het onderzoek kwam naar voren dat connectie met andere mensen kan zorgen voor allerlei gezondheidsvoordelen, zoals een boost van het immuunsysteem, stressvermindering en vermindering van depressie. Wanneer je samen bent met anderen, voelt het ook een stuk fijner als hun focus op jou ligt en ze niet op hun telefoon zitten. Een digital detox zal niet alleen jezelf goed doen, maar ook de mensen in jouw omgeving. Vraag voor Kerstmis eens een digital detox van je vrienden en kijk hoeveel gezelliger de avond verloopt.

Meer ideeën en productiviteit

Als je minder vaak met je neus in je telefoon zit, heb je meer tijd om eens goed om je heen te kijken. In je eigen omgeving valt meer te zien dan je denkt. Observeer eens het gedrag van mensen en luister naar anderen. Informatie met volle aandacht opnemen kan erg interessant en bruikbaar zijn. Zo kun je verbanden leggen, die kunnen leiden tot betere ideeën en oplossingen. Deze ideeën kunnen dan ook beter worden uitgewerkt en uitgevoerd, doordat je meer tijd en inspiratie opdoet tijdens de detox. Daarnaast is de productiviteit ook een stuk hoger als er geen trillende telefoontjes in de buurt liggen. Je kunt je volle aandacht voor iets gebruiken. Van een digital detox kun je dus ook nog eens betere resultaten krijgen. Wie wilt dat nou niet?

Minder stress

Je zou denken dat jouw handige gadgets het leven wat makkelijker maken. Ze kunnen je echter ook alleen maar meer stress opleveren. De druk om altijd bereikbaar te zijn, blijkt steeds vaker een probleem te zijn voor veel mensen. Door de vele manieren waarop iedereen tegenwoordig bereikbaar is, ontstaat er veel druk om altijd van alles op de hoogte te zijn. Je kunt daardoor al gauw last krijgen van FOMO, oftewel Fear Of Missing Out.

Daarnaast is er ook altijd de druk om jezelf zo goed mogelijk te presenteren op internet, voornamelijk op social media. Het delen van je leven vinden we tegenwoordig steeds normaler. Wat je op Facebook of Instagram plaatst, schetst vaak ook een beeld van jou. Je wilt zo goed mogelijk overkomen bij anderen en die druk kan voor veel stress zorgen. Door een digital detox zul je merken dat het eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is wat mensen online over je denken. Wat wel belangrijk is, is hoe je je feestdagen hebt doorbracht. Een groot deel van je stresshormonen zullen verdwijnen en de feestdagen worden daardoor nog fijner. Ben jij al overtuigd? Wij wel! Natuurlijk wil je al deze heerlijke voordelen niet alleen tijdens de feestdagen ervaren, maar er altijd van kunnen genieten. Leg al die piepende apparaten vaker een tijdje weg en ervaar nog meer voordelen. Christmas like never before!

Bron: Acton, A. (2017). Why you need a digital detox. Van https://www.forbes.com/sites/annabelacton/2017/10/19/why-you-need-a-digital-detox/#82e018c7b7c9            

Reactie plaatsen