Redactie
06/16/2016
2 min
0

Van dieetkwelling naar zelfliefde

06/16/2016
2 min
0
De zomer komt eraan! Nog snel een paar kilo's eraf moet lukken toch? In de praktijk is het helaas vaak niet zo makkelijk. Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om een dieet vol te houden. Waarom laten wij ons verleiden door die wijn en bitterballen? Mariëlle van Compliment Voedingsadvies is hier in haar praktijk dagelijks mee bezig en geeft uitleg.

Vol goede moed

Onder het genot van een glas lauw water met citroen, eet je vlug je zelfgebakken ontbijtmuffin op. Ondertussen stop je alvast je wekpotje met je quinoa salade die je gisteravond nog hebt klaargemaakt. Zorgvuldig giet je je yoghurt-bramen smoothie met een lepeltje lijnzaad in een beker als je ontdekt dat je toch geen avocado's in huis hebt voor je geitenkaassalade van vanavond... Straks snel even halen dan maar, in één keer zodat je meteen de ingrediënten kan halen voor je roerei met tonijn voor morgenochtend en je gevulde paprika voor je lunch.

Ja hoor, 2 kilo eraf!

Ja, deze keer gaat het je echt lukken! De zomer komt eraan, het moet gewoon. En ja hoor, na één week je welverdiende resultaat: twee kilo eraf! Super gemotiveerd start je aan week twee als de zon doorbreekt en het terras lonkt. "Ach joh, je hebt vorige week zo goed je best gedaan, je kunt toch wel één glaasje gaan drinken". Voor je het weet, plof je neer op het terras met een glas Hugo in je hand en een ober die aan komt lopen met een kaasplankje en een portie bitterballen.

Je praat jezelf de grond in

"Zo, nu heb je dus je hele week verpest, alle moeite is voor niets geweest." "Trek die zak chips dan ook maar open, het heeft nu toch geen zin meer." "Die chocoladereep eet je ook maar op, je kunt er maar vanaf zijn." "Maandag begin je weer, maar dan wel extra streng!" "Ja maar, mijn lijf vraagt echt gewoon de hele dag om eten, daar kan ik niks aan doen." "Ik wil echt wel afvallen, maar het lukt vandaag gewoon niet." "Morgen weer een dag." "Ach weet je, ik koop gewoon een nieuw shirtje, dan voel ik me vast wel weer wat beter...." Ken je dat, van die gedachten; die zogenaamde "adviezen" die door je hoofd spoken? Telkens weer diezelfde afstraffende woorden? Luister maar eens bewust naar wat jij tegen jezelf zegt. Je bent bezig met het veroordelen van jezelf en je lichaam. Je legt jezelf allerlei (eet)regels op en straft jezelf af als je je hier niet aan hebt gehouden. Heb jij er wel eens bij stilgestaan dat jij zelf degene bent waartegen je het meeste praat? Je geeft jezelf "goedbedoelde" adviezen, die je helaas vaak niet zo veel verder helpen. Je praat jezelf de grond in of je wordt onzeker gemaakt door deze "innerlijke saboteurs".

Waarom lukt het dieet niet?

Laat dit nou precies de reden zijn, dat het zo moeilijk is om een dieet vol te houden. Ook al gaat het nog zo goed, er komt een moment dat je jouw gevoelens en gedachten niet meer kunt onderdrukken. Dat kan zijn bij zonnige momentjes, maar nog vaker bij wolkenvelden. Jouw saboteurs zijn namelijk helemaal niet zo blij met veranderingen en willen het liefst dat alles blijft zoals het is.

''Je bent bezig met het veroordelen van jezelf en je lichaam.''

"Neem toch lekker een ijsje!"

Ook als je veel bent afgevallen en de saboterende gedachten spelen weer op, kan het behoorlijk moeilijk zijn om je nieuwe gewicht te behouden. Je kunt terugvallen in oude patronen, doordat je denkt: neem toch lekker een ijsje! Pas als je weet waar deze saboterende gedachten vandaan komen en weet waarom je iets denkt of doet, kun je de gevolgen gaan bestrijden. Dit is niet altijd even makkelijk, maar soms wel nodig om een evenwichtige relatie met eten te krijgen.

Ontdekken waar je werkelijk naar verlangt

Door te leren luisteren naar je werkelijke behoeften en verlangens, leer je om je gevoelens toe te laten. Ook al zijn deze misschien niet altijd even prettig, ook zij verdienen aandacht van jou. Dan kun jij jezelf accepteren zoals je werkelijk bent, met alles wat daarbij hoort. Als je ontdekt waar jij werkelijk naar op zoek bent en je hart geeft waar het om vraagt, houdt het zoeken buiten jezelf vanzelf op!
Reacties
Categorieën