29 maart 2018 
5 min. leestijd

Deze supplementen gebruiken wij dagelijks, en wij zijn fan!

Deze supplementen gebruiken wij dagelijks, en wij zijn fan!
Wij zijn een groot voorstander van het gebruik van supplementen. Uiteraard is onze visie dat iedereen moet doen wat voor haar/hem werkt, maar omdat we er veel vraag naar kregen hebben we dit artikel toch geschreven. And there we said it: we love our supps! Maar waarom gebruiken we deze supplementen en waar zijn ze goed voor en is het überhaupt wel nodig als je toch al gezond eet? Omdat ik geen expert ben heb ik dit artikel laten goedkeuren door Jorden Bres, de expert van FITGIRLS op het gebied van training en voeding. Jorden is Strength & Conditioning Coach bij het NOC*NSF en heeft vele topsporters, zoals Epke Zonderland, getraind. Ook heb ik alles na laten lezen door de experts van Flinndal Sport, het supplementen merk waar wij onze suppletie van gebruiken. Supplementen heb ik mijn hele leven af en aan geslikt. Nooit heb ik consequent voor een langere periode supplementen gebruikt. Simpelweg omdat ik het vaak vergat en vaak ook omdat ik dacht dat ik wel gezond genoeg at. En inderdaad, als je helemaal keurig eet volgens de schijf van vijf dan zou je in principe geen supplementen hoeven nemen, maar dit is bijna niet te doen voor de gemiddelde persoon. Ik ken zelf in elk geval maar weinig mensen die elke dag exact volgens de schijf van vijf eten. Daarbij is suppletie een toevoeging op je gezonde voedingspatroon. Je neemt het dus niet in plaats van iets, maar als extra. Zeker voor bepaalde groepen zoals fanatieke sporters, ouderen en zwangeren is dit belangrijk.

Welke supplementen

Maar welke supplementen heb je dan nodig en welke gebruik je dan? Er is zoveel op de markt en elke lijf is anders. Op aanraden van Jorden zijn wij begonnen met een multivitamine, vitamine D, omega 3, magnesium, probiotica en curcumine. Dat lijkt best veel, en dat is het ook wel ;-) maar we gebruiken dit natuurlijk niet zomaar. Hieronder zal ik de supplementen verder toelichten.

Multivitamine

Het is belangrijk om gevarieerd te eten, met voldoende groente, fruit, koolhydraten en weinig verzadigd vet. Dit weet iedereen eigenlijk wel, maar wanneer je niet alles in de juiste porties binnen krijgt of bijvoorbeeld in drukke stressvolle periodes, of bij het volgen van een dieet dan weet je met een multivitamine als aanvulling zeker dat je elke dag de vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je helpen gezond en fit te blijven. Met bijvoorbeeld vitamine C, A en ijzer ter ondersteuning van het immuunsysteem en B-vitaminen (zoals B1, B2, B3, B5, B6 en B11) die bijdragen aan de energiehuishouding in je lijf. De multivitamine die wij gebruiken ondersteunt je weerstand en energieniveau zodat je fit blijft.

Vitamine D

Vitamine D maakt het lichaam zelf aan door contact met zonlicht. Helaas schijnt in Nederland de zon niet zoveel, dus het grootste deel van de Nederlanders heeft een tekort aan vitamine D. Hiervoor slikken wij de Vitamine D Forte van Flinndal Sport, deze bevat 20 mcg van het goed opneembare cholecalciferol (D3) per capsule. Dit komt overeen met 400% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Vitamine D is helpt je spieren sterk en soepel te houden. Maar het heeft daarnaast nog meer eigenschappen: het zorgt mede voor een goede weerstand, draagt bij aan het proces van celvernieuwing en verhoogt de calciumopname in de botten. Een multifunctionele vitamine dus.

Probiotica

Probiotica zijn (levende) melkzuurbacteriën die levend (via de capsule) in de darmen terecht moeten komen. Dat klinkt een beetje creepy he?! In het spijsverteringskanaal wordt voedsel afgebroken tot afzonderlijke vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit gebeurt onder andere door de spijsverteringsenzymen in ons speeksel, maagsap, gal en sap van de alvleesklier. Ook de bacteriën in de darmen, de zogenaamde darmflora, spelen een belangrijke rol bij het verteringsproces en de opname van voedingsstoffen. Het houd daarbij je huid en haar gezond en je immuunsysteem en energieniveau op pijl. Het is daarom van groot belang om deze darmflora zo gezond mogelijk te houden. Een slechte darmflora kan zelfs leiden tot chronische vermoeidheid, hoofdpijn, een prikkelbare darm, voedsel allergieën en huidproblemen.

Curcumine

Curcumine, beter bekend als kurkuma is een plantaardige stof die de gewrichten soepel helpt te houden, en bovenal ontstekingsremmend werkt. Daarnaast is curcumine ook een antioxidant, die de lichaamscellen beschermt tegen invloeden van buitenaf. Doordat de curcumine vloeibaar is, is het 185 keer beter opneembaar. Ik vind zelf kurkuma heel vies smaken, dus dit is voor mij een ideale oplossing!  

Omega 3

Omega 3 komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals in vis en walnoten. Maar er zijn veel verschillende vormen omega 3. Zo zit er in een walnoot bijvoorbeeld ALA (alfa-linoleenzuur) en in visolie juist vooral EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). EPA en DHA zijn erg belangrijk voor je hart. DHA is ook een belangrijkste bouwsteen van de hersenen en is goed voor de hersenfunctie. DHA is ook goed voor je gezichtsvermogen en zit in een hoge concentratie in je netvlies. De Gezondheidsraad adviseert om één per week vis te eten en dan bij voorkeur vette vis. Want vooral vette vis bevat veel omega 3. Hiermee bedoelen we natuurlijk geen lekkerbekjes en kibbeling, maar zalm, makreel etc. Eet je geen of weinig vis dan is omega 3 dus zeker een aanrader! Maar ook als je wel één keer per week vis eet kun je jouw voeding aanvullen met omega 3. Bij een visoliesupplement is het belangrijk dat je kijkt naar het aantal milligrammen EPA en DHA per capsule en dat het vrij is van giftige stoffen. Er zijn ook supplementen met een hoog percentage omega 3 vetzuren waarvan maar een klein deel uit EPA en DHA bestaat. De omega 3 supplementen die wij gebruiken zijn van duurzame visvangst en bevat 730 mg omega 3 vetzuren, waarvan 380 mg EPA, 250 mg DHA en 100 mg overige omega 3 vetzuren.

Magnesium

Last, but certainly not least: magnesium. Misschien wel een van de belangrijkste supplementen om te gebruiken. Magnesium is een belangrijk mineraal dat een rol speelt in de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten om energie te verkrijgen. Dat is waarom magnesium het gebrek aan energie kan helpen verminderen en bijdraagt aan fitheid. Als je slecht slaapt of last hebt van vermoeidheid zou ik dit zeker eens proberen! Magnesium ondersteunt ook de aanmaak van cellen en weefsels en helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit. Ook magnesium heeft dus een belangrijke rol bij het behouden van soepele en sterke spieren.

Welk merk?

Wanneer je van plan bent om supplementen te gaan gebruiken dan is het heel erg belangrijk dat je gaat kijken naar wat er precies in zit en welke dosis je nodig hebt. Bij supplementen is het belangrijk dat je voor kwaliteit gaat, anders kan je de supplementen net zo goed niet gebruiken omdat het simpelweg weinig tot niets voor je doet. Goedkoop is meestal duurkoop en er zijn enorm veel soorten verkrijgbaar. Zelf gebruiken wij de producten van Flinndal Sport. Zij gebruiken alleen zuivere producten met een wetenschappelijk bewezen werking en hebben een klein assortiment met supplementen van de allerbeste kwaliteit zonder onnodige toevoegingen. Deze producten worden dus niet opgeleukt met kunstmatige kleur- en zoetstoffen. Gewoon zuivere producten met pure ingrediënten, die passen bij een gezonde leefstijl. Wij zijn fan, en bieden een groot aantal van deze producten vanaf nu ook aan in onze shop.    
Kelly
Door

Kelly

op 24 Apr 2018

Hoi Fitgirls, Ik heb een vraag.. Allereerst .. Wat een interessant stuk! Zelf slik ik al magnesium en multivitamine, maar ik ben er nu van overtuigd dat ik dat beter nog kan aan vullen met jullie lijstje, maar nemen jullie dan alle supplementen op 1 moment te gelijk? Zo ja, wanneer is het beste moment om dit te doen? Of vespreid je de supplement inname over de gehele dag? Ik ben benieuwd! Groetjes Kelly

Reactie plaatsen