30 november 2017 
2 min. leestijd

Deze kleuren hebben veel effect op jouw eetlust

Deze kleuren hebben veel effect op jouw eetlust
Roze ananas, een zwart hamburgerbroodje of paarse bloemkool. Klinkt allemaal misschien een beetje gek. Komt dat omdat we gewend zijn aan de 'normale' kleuren van voedsel, of beïnvloedt de kleur van ons eten onbewust onze eetlust? Hoewel deze kleuren misschien een beetje gek klinken, wordt er tegenwoordig steeds meer geëxperimenteerd met andere kleuren eten. Hierdoor wordt een maaltijd niet alleen een feestje voor je buik, maar ook een feestje voor je ogen. Wat doen deze kleuren eigenlijk met je? Krijg je minder of juist meer trek? Volgens voedingsdeskundige Rene Ficek heeft kleur daadwerkelijk effect.

Waar moet je aan denken?

De kleur van je eten en zelfs de kleur van je serviesgoed hebben effect op je eetlust, maar dit verschilt wel per kleur. Dus heb je binnenkort een date, etentje met vrienden of kook je gewoon voor jezelf? Dan zijn dit zeker punten waar je op kunt letten wat betreft de kleur van het eten.

Meer eetlust

Je krijgt meer zin in eten van de kleuren rood en geel. Denk maar eens aan een stukje rode paprika, een tomaat of een handjevol aardbeien. Hier wil je meteen je tanden inzetten, right? Dit schijnt zo te zijn omdat je meer trek krijgt van rood eten. Naast het opwekken van je eetlust heeft rood eten een positief effect op je bloed en hart. Als ik geel zie, word ik meteen vrolijk. Vaak wordt deze kleur dan ook geassocieerd met energie en geeft het een gevoel van opwinding en geluk. Dan is het ook zeker niet gek dat je hierdoor meer zin krijgt in je eten. Door het eten van geel voedsel blijft je bloeddruk op peil en zorgt het ervoor dat de weerstand van je huid vooruit gaat.

Minder eetlust

Zoals hierboven vermeld is, werkt rood voedsel opwekkend voor je eetlust. Het serveren van je eten op een rood bord werkt echter juist weer averechts. Dat is best gek eigenlijk. Een andere kleur waar mensen over het algemeen niet zo heel enthousiast van worden is groen. De reden hiervoor is dat groene groentes en kruiden over het algemeen een bittere of zure smaak hebben. Wel wordt de kleur groen vaak geassocieerd met gezond. Daarom hoor je mensen vaak zeggen “Ik pak die groene smoothie wel” of “Ik neem wel snel een salade, want dan doe ik toch gezond”. Blauw is over het algemeen een kleur die kalmerend werkt voor mensen. Daarnaast staat de kleur voor vertrouwen en sympathie. Ook tjdens het eten werkt de kleur blauw kalmerend, wat ervoor zorgt dat je minder eet. Binnenin je lichaam heeft het vooral effect op je geheugen en stoelgang. Beide positief dus. ;)

Gemixte maaltijden

Hoe zit het dan als je kleuren met elkaar mixt? Dit zorgt er niet alleen voor dat je een hele kleurrijke maaltijd hebt, maar hierdoor eet je ook meer dan wanneer je slechts één kleur gebruikt tijdens het koken. Laten we eerlijk zijn: hoe vaak kook je eigenlijk met één kleur? Welke kleur gebruik jij het meest in de keuken?
ann
Door

ann

op 22 Feb 2018

hoi hoi, ik ben erg benieuwd naar de onderbouwing van dit artikel. Waar hebben jullie deze informatie vandaan? Ik ben zelf bezig met een onderzoek naar nudging en wil me verdiepen in het effect van kleuren op eetgedrag.. maar kan alleen maar artikelen vinden die elkaar tegen spreken. Hebben jullie tips? liefs!

Reactie plaatsen