19 april 2018 
1 min. leestijd

Deze 7 blauwe zone gewoontes zorgen ervoor dat je langer leeft

Deze 7 blauwe zone gewoontes zorgen ervoor dat je langer leeft
Weet je dat er slechts een paar elementen van belang zijn voor een lang, gelukkig en gezond leven? En dat jij hier zelf invloed hebt? Dan Buettner (The Blue Zones Solution) deed, samen met National Geographic, onderzoek naar de (zogenaamde) blauwe zones. De mensen in deze landen: Sardinië, Costa Rica (Nicoya), Okinawa in Japan, Loma Linda in Californië en Ikaria (Griekenland), worden gemiddeld 90 of zelfs 100. De grootste verklaring: de keuzes die zij maken met hun levensstijl.

Weten hoe jij zo’n levensstijl kan aanleren. Lees dan onderstaande tips:

Zeg je abonnement bij de sportschool op: say what?! Ja, je leest het goed: geen squats of lange hardloopsessies. De sleutel voor een lang, gelukkig en gezond leven: beweeg natuurlijk. Wandel, tuinier en doe huishoudelijke klussen (gewoon handmatig, dus zonder mixers en afwasmachines).

1. Weet wat je doel is in het leven

Het kan je levensverwachting met zeven jaar verlengen. Japanners noemen het “Ikigai”, In Costa Rica: “plan de vida”: de reden waarvoor je uit bed komt ’s morgens.

2. Happy hours en dutjes overdag

De mensen in de blauwe zones hebben dagelijks routinematig rustmomenten ingepland. Dit zorgt voor minder stress. Zo hebben ze in Sardinië dagelijks happy hours en doen ze in Costa Rica middagdutjes (laat ik nu net een meester zijn in overdag dutjes doen :-)).

3. 80% regel

Gebruik een klein bordje, schep op in de keuken, (de pannen laat je daar en zet je niet op tafel) en eet tot je 80% vol zit.

4. Eet vooral plantaardige voeding

(lang leve de veganistische trend :-)), vooral bonen, zoals tuinbonen en linzen. Vlees wordt een paar keer per maand gegeten en in kleine porties onderverdeeld.

5. Wine is fine

Als je het maar beperkt tot 2 glazen per dag en in gezelschap drinkt.

6. Be your own guru

Mensen die een geloofsovertuigingen hebben leven gemiddeld veertien jaar langer. Het belangrijkste: vind een gemeenschap met gelijkgestemden.

7. Vrienden & familie boven alles

Investeer in de mensen die het meest belangrijk voor je zijn: je partner, je kinderen, je beste vrienden. Dus geen koffies / meet-ups met vaag bekenden: je inner cirkel that’s what counts! Pas jij deze elementen al toe aan je leven? Of zijn er aspecten die je wilt veranderen? Let me know! Liefs Sarah
Reactie plaatsen