31 oktober 2016 
3 min. leestijd

Deze 6 dingen hoef je op je 30e nog niet voor elkaar te hebben

Deze 6 dingen hoef je op je 30e nog niet voor elkaar te hebben
Oh, shit. Rewind. Je bent zojuist de 30 gepasseerd en opeens bedenk je je hoe weinig je eigenlijk met je leven hebt gedaan. Je wordt nog steeds naast je kat wakker, je ontbijt bestaat uit het zoveelste (mislukte) spiegeleitje en je leeft nog steeds in dat dorp waar iedereen ondertussen je grootste geheimen weet. Paniek! Maar dit betekent niet dat je leven per se over is, het tegenovergestelde zelfs. Relax, want deze 6 punten hoef je echt nog niet voor elkaar te hebben.

1. Waar je de rest van je leven wilt wonen

Misschien zei je vroeger dat je echt nooit uit je oude, vertrouwde dorpje zou verhuizen of bedacht je je op je 16e dat je het liefst direct naar Australië of Thailand zou willen emigreren. Terwijl we (op)groeien veranderen onze wensen en verlangens ook. Dus als je nu twijfelt tussen bepaalde plaatsen of helemaal geen idee hebt waar je je thuis zou voelen, ga er dan op uit. Ontdek. Dit kan gelden voor steden, landen, maar ook gewoon voor huizen. Misschien zit je nu in een groot huis terwijl je eigenlijk liever klein woont in een appartementje. Is het eigenlijk niet leuker om juist niet te weten waar je over 5, 10 of 20 jaar woont?

2. De chefkok des huizes zijn

We zijn niet allemaal culinaire koks die even een fancy gerecht in elkaar weten te flansen alsof het niets is. Was het maar zo! Je hoeft de schijn niet op te houden dat je eigenlijk vooral leeft van gebakken eitjes (waarvan de dooier niet eens altijd heel blijft) en simpele rijst- of pastagerechten. Als dat voor jou werkt, waarom zou je dan de moeite doen om een viergangen diner in elkaar te zetten? Daarnaast heb je nog genoeg tijd om je messen te slijpen en die echte kook skills onder de knie te krijgen. Geloof me, komt wel goed.

3. Reizen

Wie droomt er niet van? Een keer in het vliegtuig stappen naar een onbekende bestemming, verre landen verkennen en zoveel mogelijk cultuur snuiven en ervaringen opdoen. Reizen biedt ons zoveel mogelijkheden en hoewel veel mensen ervan dromen om de reiziger die binnenin hen zit eruit te halen zijn er nog maar weinig die het daadwerkelijk doen. Betekent dit dan dat je het niet gemaakt hebt op je 30e, als je welgeteld één keer in Frankrijk bent geweest en een voet in Duitsland hebt gezet? Nee! Je wordt misschien blootgesteld aan nieuwe culturen, verschillende soorten mensen en uitzichten waar je u tegen zegt, maar denk aan de kansen die je mist om je carrière op te bouwen. Van vliegtuig naar vliegtuig hoppen lijkt misschien leuk, maar als je geen zin hebt in de stressvolle, haastige situaties die reizen met zich meebrengen dan is dat ook helemaal oké.

4. De carrière van je dromen hebben

Om even in te haken op punt 1: het is ook niet erg om op je 30e nog niet bezig te zijn met je ultieme droombaan. We weten allemaal dat je hard moet werken voor hetgeen je wilt bereiken en de meesten van ons beginnen ook gewoon onderaan de ladder. Betekent nou ook weer niet dat je genoegen moet nemen met het eeuwig werken als vakkenvuller, maar je snapt de strekking. En geloof ons, you'll figure it out.

5. Weten wat je überhaupt met je leven wil

Ook weer een punt waar velen over stressen: het lijkt nogal aangedikt te worden dat je op je 30e alles voor elkaar moet hebben en je leven uitgestippeld hoort te zijn. Truth is dat we eigenlijk allemaal maar een beetje aanklooien, helemaal als twintiger. Het is de tijd om te ontdekken wie je bent en wat je wilt. De één weet dat op haar 21e al, de ander is nog steeds aan het rondsnuffelen op haar 33e. Is ook prima. Je hebt één leven waar je zoveel mogelijk uit wilt halen, dus verspil je tijd niet met stressen over zaken die je toch niet in de hand hebt.

6. Je zielsverwant

Ik weet zelf nooit zo goed of ik nou een beetje misselijk word van dit woord of het juist heel lief vind. Feit is wel dat velen van ons dromen van huisje-boompje-beestje (of niet - dat kan ook!) en daarin maakt een lieve vriend of vriendin het plaatje vaak wel compleet. Maar wat nou als je de liefde van je leven nog niet bent tegengekomen? Misschien wil je graag naast je soulmate wakker worden elke dag, maar bedenk je eens hoe lekker het is om nog diagonaal in je bed te kunnen liggen! Niemand die last heeft van je wintervachtje en de koekjestrommel is niet op magische wijze de volgende dag al leeg. Heeft zo z'n voor- en nadelen dus. giphy
Reactie plaatsen