07 december 2016 
2 min. leestijd

'Nog geen dertig, maar nu al dertigersdilemma'

'Nog geen dertig, maar nu al dertigersdilemma'
Ga ik naar dat feestje in de stad of blijf ik thuis op de bank een filmpje kijken? Ga ik toch naar die ene afspraak ondanks mijn hoofdpijn? Of stel ik dan anderen teleur en is het niet zonde van mijn geld? Koop ik een huis of ga ik toch nog op wereldreis? Carrière maken, sporten, sociale contacten onderhouden, familie bezoeken en je huishouden doen. De bekende dertigers dilemma’s steken bij mij al regelmatig de kop op. En dat terwijl ik nog maar 28 ben… De dolende dertiger zoals presentatrice Marlijn Weerdenburg het in haar programma noemt. En confronterend genoeg kan ik me in de levensfase waarin ik nu zit verdomd goed identificeren met deze persoonlijke zoektocht naar zingeving en de antwoorden op levensvragen. Jeetje, dat klinkt behoorlijk zweverig… Maar feit blijft dat 1 op de 7 mensen tegenwoordig te maken heeft met burn-out verschijnselen. We willen alle ballen hooghouden en dat houden we niet eeuwig vol. Het volproppen van onze tijd lijkt een hype te zijn geworden. En momenten waarop we de tijd hebben om alleen te zijn, zijn uniek. Een drukke levensstijl waarin we voor ons gevoel telkens tekort schieten. Niet alleen jaren lang hard werken of op je tenen lopen, maar ook stress en onzekerheid, kunnen ertoe leiden dat je opgebrand raakt (bron: Holistic).

Leef vanuit je passie

En wanneer dat moment komt waarop je energiepeil zodanig gekelderd is dat je lichaam aangeeft het rustiger aan te doen, zoals nu bij mij het geval is, is het nodig om rust te nemen. En dat is nu juist datgene wat ik altijd zo lastig vind. Dingen doen omdat ze goed zijn voor mij, omdat ik er energie van krijg. Meer leven vanuit mijn hart in plaats vanuit mijn hoofd en datgene doen waarvan dat innerlijke vlammetje gaat branden. Want zoals Tijn Touber een tijdje terug vertelde tijdens een workshop: ‘Wanneer je leeft vanuit je passie, kost het je geen moeite.’ Vraag jezelf af welke oude conditioneringen, oude systemen en gedachtepatronen je met je mee draagt die je niet (meer) helpen om volledig in je kracht te staan. “If you get tired, learn to rest, not to quit.” Soms is rust nemen het beste (en enige) medicijn. En wanneer je bij de rust en de stilte komt, komen de antwoorden vanzelf. Voor mij betekent dat yoga doen, boswandelingen maken en af en toe mijn telefoon uitzetten.

Batterij opladen

Een yogaweekend in Friesland was de eerste stap naar het opladen van mijn batterij. Soms kan het zo fijn zijn om even helemaal uit je ‘eigen’ omgeving te stappen. En in Bakkeveen, of all places, merkte ik opnieuw dat je helemaal niet het vliegtuig hoeft te nemen naar een verre bestemming om in een compleet andere wereld terecht te komen. Terwijl ik tussen de yogalessen door een wandeling maakte over de heide en door het bos, schapen in de verte zag grazen en de zon voelde branden op mijn gezicht, verwonderde ik me over hoe mooi ons eigen landje eigenlijk is. Het heeft me laten ervaren dat het ritme van de dag waarop ik begin met yoga, gezond eet en mijn rustmomenten pak, nu is wat ik nodig heb. Gewoon alleen datgene doen wat goed is voor mij.

Neem je tijd

En ik hoop dat ik je kan inspireren om af en toe hetzelfde te doen. Of je je nu opgebrand voelt of vol energie in het leven staat, iedereen heeft momenten van stilte nodig. Gun jezelf pauzes voordat het teveel wordt. Vraag jezelf af en toe eens af hoe het met je gaat. Denk na over de vraag wat druk veroorzaakt en wat je geluk brengt. Neem tijd om af en toe niets te doen om je energie op te kunnen laden, gewoon te dagdromen of te rommelen in huis. En misschien moeten we ons dan niet zo druk maken om wat anderen vinden en zo druk op zoek gaan naar alle antwoorden op levensvragen. Misschien zijn we allemaal precies waar we moeten zijn en komen de antwoorden vanzelf wanneer je het loslaat en geniet.
Middenin het dertigersdilemma – Club van relaxte moeders
Door

Middenin het dertigersdilemma – Club van relaxte moeders

op 22 Nov 2017

[…] geen dertig en nu al het dertigersdilemma,’ lees ik op mijn telefoonscherm. Nou zeg. Een artikel aan mij gewijd. Wat een eer. Ik onderdruk de neiging om mijn kop in het zand te steken en door te […]

Reactie plaatsen