12 december 2017 
2 min. leestijd

Deel 2: Meer groente en fruit eten? Zo doe je dat!

Deel 2: Meer groente en fruit eten? Zo doe je dat!
Hoewel groente bij veel mensen in het dagelijkse patroon horen, eten wij Nederlanders toch nog veel te weinig groente. In het eerste deel van het blog hebben we jullie een aantal tips gegeven over hoe je meer groente en fruit kunt toevoegen aan je voedingspatroon. De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks minimaal 200 gram groenten en 200 gram fruit te eten. Dat is bijna het dubbele van de huidige gemiddelde consumptie in Nederland. Veel mensen beseffen zich niet dat ze nog te weinig groente en fruit binnenkrijgen, maar het hoeft niet zo moeilijk te zijn! Deze tips kunnen je hiermee helpen.

1. Snack met groenten

Je kunt van tevoren plannen dat je iedere dag wat groente en fruit meeneemt voor tijdens de lunch of als snack tussendoor. Ik neem het liefst een zakje druiven, komkommer, wortels of snoeptomaatjes mee voor tussendoor. Zo heb je het sowieso bij de hand en kom je al sneller aan een goede hoeveelheid groente en fruit op een dag.

2. Groente kebab

Je kunt paprika, champignons, ui en allerlei andere soorten groente op een spies doen en deze grillen op de BBQ of in de oven. Het ziet er kleurrijk uit en smaakt heel lekker met wat kruiden erop!

3. Kies voor salade als bijgerecht

Bestel je in een restaurant graag hummus of aubergine dip, maar wil je een keer een gezondere optie als bijgerecht? Vraag dan eens om romaine sla in plaats van een pita. Dit is ook hartstikke lekker!

4. Gril je fruit

Gegrilde ananas, perziken, bananen en appels zijn heerlijk. Je kunt er wat kaneel op doen om het extra smaak te geven. Wikkel het in aluminiumfolie en leg het op de grill.

5. Rooster je groente

Je kunt eigenlijk ieder gerecht wel afmaken door wat extra groente toe te voegen. Bij het maken van lasagne kun je wat spinazie, wortels of pompoen toevoegen aan je maaltijd. Door je groente te roosteren geef je er een extra twist aan en dat maakt het weer een stuk lekkerder!

6. Maak een soep

Maak een grote pan zelfgemaakte groente- of bonensoep klaar op een vrije dag, zodat je deze de rest van de week als hoofdgerecht, lunch of tussendoortje kunt eten. Heb je teveel of ben je bang dat het niet meer lekker is na een paar dagen? Soep kun je ook prima invriezen. Schep het over in een paar bakjes met een stevig deksel en zet deze in de vriezer. Op de dag dat je het wilt eten laat je het ontdooien en vervolgens warm je het gewoon weer op in een pannetje.

7. Voeg altijd groente of fruit toe

Kom je echt niet aan je portie fruit of groente op een dag? Het is makkelijker dan het misschien lijkt: een boterham met pindakaas en jam kun je namelijk al afmaken met wat plakjes banaan. Een burger met flink wat sla en tomaat is ook zeker weten beter dan alleen een burger!

8. Vergeet geen sapjes

Het is makkelijk om versgeperste sapjes te kopen die volledig van groente gemaakt zijn. Kijk wel uit voor de gepasteuriseerde drankjes en de sapjes die vooral uit fruit bestaan. Dit zijn enorme suikerbommen en helemaal niet zo gezond als je zou denken. Mocht je nou zeker willen weten dat er geen toevoegingen in je sap zitten, dan kun je het zelf maken in de blender. Fruit kun je het beste niet als sap nemen, maar alleen in zijn geheel eten. Hierdoor heb je er minder van nodig, waardoor je minder suiker binnenkrijgt én je zit er veel voller door.
Reactie plaatsen