11 april 2017 
2 min. leestijd

Deel 1: Meer groente en fruit eten? Zo doe je dat!

Deel 1: Meer groente en fruit eten? Zo doe je dat!
Het maakt niet uit of je een dieet volgt en wat voor één dit dan mag zijn, want ook als je geen dieet volgt wordt jou aangeraden om een voldoende hoeveelheid aan groente en fruit te eten. Redelijk shocking is het dan eigenlijk ook dat de portie groenten van slechts een kwart (!) van de Nederlands voldoet aan de Algemene Dagelijkse Hoeveelheid. What?! Veel Nederlanders komen niet aan de aanbevolen hoeveelheid per dag en dit vormt een groot probleem voor onze gezondheid. Om chronische ziektes als obesitas, type 2 diabetes, hartziektes en dementie tegen te gaan moeten gezondheidsorganisaties mensen helpen en tips geven om genoeg groente en fruit binnen te krijgen. In Nederland haalt ongeveer een kwart van de bevolking de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Ouderen eten vaker bloemkool of een appel dan jongeren. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen bij het eten van voldoende groente en fruit. Iedere volwassene zou dagelijks 200 tot 250 gram groenten moeten eten om aan de norm te voldoen. Helaas is dat bij veel Nederlands dus nog lang niet het geval.

1. Maak een salade als avondmaaltijd

Een salade kan echt wel gezond én lekker zijn! Gebruik bijvoorbeeld donkergroene bladgroenten, groene sojabonen, kikkererwten, witte bonen en zaden. Je kunt verder nog allerlei ingrediënten toevoegen die je zelf graag eet of die bij jouw voedingsschema passen. Kijk vooral eens op onze recepten pagina als je inspiratie zoekt.

2. Voorraad bevroren groente en fruit

Diepvriesgroente en -fruit zijn echt de ideale oplossing voor mensen die niet zo goed overweg kunnen met verse ingrediënten. Natuurlijk is zo vers mogelijk lekkerder en gezonder, maar ook de diepvriesvarianten worden steeds beter. Doordat je het makkelijker kunt portioneren is het ideaal voor mensen die alleen wonen of koken. Bewaar het lekker makkelijk in je vriezer en gebruik het als bijgerecht, hoofdgerecht, in de wok of voor in een smoothie. Je hoeft niet altijd te gaan voor de supermarktvariant: je kunt ook groente of fruit op de markt kopen en zelf snijden en invriezen. Zo heb je altijd wat in huis!

3. Eet fruit als avondsnack

Kies er eens voor om druiven of bananen in te vriezen. Als ze ontdooid zijn kun je ze gewoon eten en pitloze, bevroren druiven zijn ideaal voor smoothies. Van bevroren bananen kun je weer prima een bak(je) ijs maken: je mixt ze met een klein beetje water of melk, mix het door elkaar in de keukenmachine en voilà: je hebt ijs! Je kunt ook wat fruit door een bakje yoghurt of kwark doen.

4. Eet aardappels

Hoewel aardappels gewoon groenten zijn, worden ze tegenwoordig niet altijd meer als gezond beschouwd. Toch hebben aardappels hele goede eigenschappen, kunnen ze bijdragen aan gewichtsverlies en hebben ze een positief effect op het lichaam. Een gebakken aardappel met bonen, salsa of groente is een simpel en lekker gerecht waarbij je alles toe kunt voegen.

5. Geniet van je ontbijt met een stuk fruit

Een bakje havermout of muesli kun je extra lekker maken door bessen, dadels, bananen of rozijnen toe te voegen. Het is wel belangrijk dat je niet te vaak gedroogd fruit eet, omdat deze hoog in suiker zijn. Wel eten kinderen gedroogd fruit vaak liever dan vers fruit. Het is in ieder geval een begin!

6. Koop een leuke fruitschaal

Een fruitschaal wil je natuurlijk niet leeg in de woonkamer hebben staan. Zorg dat je hem vult met kleurrijke groenten en fruit. Wanneer het er leuk uit ziet ben je sneller geneigd om een stuk vers fruit te pakken. Vul de fruitmand vaak bij met lekker vers fruit zodat je niet zonder fruit komt te zitten.

7. Maak lekkere smoothies met verborgen groente

De smoothie kan natuurlijk niet missen in dit rijtje. Met bessen, aardbeien of banaan heb je een goede basis voor de smoothie. Voeg een handje spinazie of boerenkool toe. Je proeft deze bijna niet terug, maar het is erg voedzaam en een goede toevoeging aan je dagelijkse inname.

8. Veggy wrap

Ben je op zoek naar een snelle maaltijd voor thuis of onderweg? Neem een volkoren tortilla of maak een ei wrap en beleg deze met wat hummus, groenten en salsa. Je kunt hier eindeloos mee afwisselen en het ziet er ook nog eens heel leuk uit! Door 5 of meer porties fruit of groente te eten per dag ben je er zeker van dat je minder kans hebt om ziek te worden of obesitas te krijgen. Good luck!
Reactie plaatsen