17 november 2017 
2 min. leestijd

De ultieme tips voor mealpreppen voor beginners

De ultieme tips voor mealpreppen voor beginners
Een gezond en verantwoordelijk leven gaat niet altijd over rozen. Naast je drukke leven wil je ook nog sporten en voedzaam eten. Dat laatste vormt vaker een probleem. Elke dag bedenken wat je 's avonds weer gaat eten en wat je morgen als lunch meeneemt. Dit kan stressvol worden en je kunt je motivatie erdoor kwijtraken. Gelukkig is hier een oplossing voor: mealpreppen! Maar hoe werkt dit precies en hoe begin je? Wat is de beste manier om te mealpreppen? Mealpreppen, het woord zegt het eigenlijk al. Je bereidt maaltijden voor zodat je eten klaar hebt voor meerdere dagen. Dit is ideaal voor mensen die alleen wonen, of het simpelweg te druk hebben om 's avonds nog een culinaire maaltijd voor te bereiden. Mealpreppen kun je voor alle dagdelen toepassen. Je kunt dus zowel ontbijt, lunch als avondeten voorbereiden. Zo kun je net iets langer in bed blijven liggen en hoef je alleen maar een bakje mee te nemen naar je werk of school. Klinkt geweldig toch? Het kan in het begin lastig en confusing zijn, maar met deze tips kom je er zeker uit!

Waar moet je beginnen?

Begin niet met mealpreppen zonder plan, ook al lijkt het een goed idee. Je komt thuis en je bent gegarandeerd iets vergeten uit de supermarkt. Ga er even goed voor zitten, voordat je naar de supermarkt gaat. Maak een overzichtelijke planning van de hele week. Wanneer eet je 's avonds thuis en wanneer komt er iemand anders eten? Misschien ga je wel een dag bij een vriendin eten. Houd met alles rekening, zo krijg je voor jezelf ook een goed beeld van de week. Je kunt hierop je maaltijden aanpassen en ervoor zorgen dat je niet teveel maakt. Kijk goed voor welke drukke ochtenden je alvast iets kunt voorbereiden. Overnight oats zijn bijvoorbeeld ideaal, want je kunt ze eventueel zelfs meenemen. Kijk goed in de koelkast welke producten je nog hebt en maak een duidelijk boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je met veel meer thuiskomt. Met een lijstje voorkom je ook dat je tijdens het preppen bijvoorbeeld de eieren vergeet.

Wat je nodig hebt

Bij mealpreppen komen veel materialen kijken. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan voordat je begint. Het handigste is om van tevoren af te wegen hoeveel je per product nodig hebt. Wij hebben vaak een paar bakjes op het aanrecht staan met paprika, komkommer, tomaat en dergelijke. Zo werk je schoon en gebruik je alle ruimte die je hebt, zonder dat er overal verpakkingen staan. Deze materialen heb je sowieso nodig:
  • Bewaardoosjes in verschillende maten; glas voor thuis en plastic om mee te nemen
  • Ovenplaten + aluminiumfolie en bakpapier
  • Scherpe messen en snijplanken
  • Verschillende maten pannen
  • Blender, mixer met garde of keukenmachine
  • Keukenweegschaal

Wat kan je vooraf maken en wat niet?

Er zijn veel dingen die je vooraf kunt maken. Maak gerechten die je volledig kunt voorbereiden en alleen maar hoeft op te warmen. Wel zijn er die gerechten hun smaak verliezen als je ze (lang) bewaart. Deze gerechten kun je beter pas klaarmaken als je ze daadwerkelijk gaat eten. Denk hierbij aan avocado's, die erg snel bruin worden. Je kunt in dit geval natuurlijk wel de avocado en een mesje meenemen om het ter plekke in de salade te doen. Hetzelfde geldt voor smoothies, sapjes en dergelijke. Deze blijven niet lang vers. Je kunt smoothies wel op een andere manier bereiden. Gebruik een plastic zakje met een goede sluiting en doe hier het fruit en de groente in die je in jouw smoothie wilt verwerken. Door dit in te vriezen hoef je 's ochtends alleen nog de inhoud in de blende te gooien. Easy peasy. Eieren zijn juist ideaal om te mealpreppen omdat ze vrij lang goed blijven en je ze zo mee kunt nemen. Gewoon los, op een maïswafel of door je salade: eieren komen altijd wel van pas. Om slim te mealpreppen, begin je met de langste gerechten. Als je iets maakt dat bijvoorbeeld lang moet sudderen, begin daar dan mee. In de tussentijd kun je veel andere gerechten maken, zoals salades. Dit scheelt je een hoop tijd. Heb je iets op het vuur staan dat een tijdje rustig moet bakken of koken? Snijd in de tussentijd dan zoveel mogelijk andere dingen. De gouden tip: Neem er een middag de tijd voor, nodig een vriendin uit en ga samen lekker koken. Mealpreppen kan namelijk hartstikke leuk en gezellig zijn.
Reactie plaatsen