De negatieve invloed van 'Fitspiration'

Na een hectische week word ik op een ochtend moe wakker met een ontzettend vol en verstopt hoofd. Een loopneus en flinke hoofdpijn bovenop de stressgedachten over mijn scriptie maken dat mijn hoofd nog voller aanvoelt dan voorheen. Ondanks mijn belabberde gesteldheid besluit ik toch naar de sportschool te fietsen. Een geplande workout zie ik, net als iedere andere afspraak, als een belofte en beloftes kom ik altijd na, ook als ze met mezelf zijn. Bovendien helpt sporten me om mijn hoofd leeg te maken, iets wat ik nu wel kan gebruiken. De workout is ontzettend zwaar. Leg day is sowieso altijd pittig, maar vandaag is het echt afzien. Mijn hoofd loopt letterlijk leeg, maar dan in fysieke zin. Om de set moet ik mijn neus snuiten en alle gewichten voelen dubbel zo zwaar. Ik doe wat ik kan, maar ik voel me krachteloos en kan me lang niet zo inzetten als normaal. Met tegenzin verlaag ik mijn gewichten en besluit in plaats van vier sets, drie sets te doen. Op die manier sleep ik me door mijn training heen. Desalniettemin ben ik blij en trots dat ik heb doorgezet en de workout heb kunnen voltooien. Als ik de sportschool uitloop, voel ik me zowaar iets minder moe. Onderweg, in de trein scrol ik door mijn Facebook tijdlijn en zie ik de volgende afbeelding voorbij komen....

Alhoewel ik normaal gedachteloos langs dit soort fitspiration scroll, steekt het nu toch een beetje. Ondanks mijn eerder tevreden gevoel, begin ik te twijfelen. Heb ik écht wel alles gegeven? Misschien had ik toch wat harder kunnen trainen… Ik voel me nu immers zo veel beter. Bah, wat ben ik eigenlijk een aansteller! Kom op, wie laat zich nu tegenhouden door een verkoudheid. Huh, hoe kan dat nu? Ik verliet de sportschool met zo’n trots gevoel maar inmiddels baal ik toch een beetje van mezelf.

De donkere kant van Fitspiration

Fitspiration, of het nu om grappig bedoelde memes, motivational quotes of foto’s van super afgetrainde chicks gaat, is bedoelt als inspiratiebron, maar zijn deze foto’s wel altijd zo motiverend? Dit soort afbeeldingen kunnen een negatieve invloed hebben op mensen die, net als ik, perfectionistisch, streverig en extreem streng voor zichzelf zijn.
Voor degenen voor wie het nooit goed genoeg is, kan Fitspiration misschien zelfs gevaarlijk zijn. -Don’t wish for it, work for it!- Oftewel; kom op, nog even doorzetten anders krijg je dat mooie lichaam nooit. Je gaat over je grenzen heen, ook al ben je lichamelijk gesloopt of geestelijk uitgeput, omdat je streeft naar een ideaal plaatje. Je wil laten zien dat jij dat doorzettingsvermogen en die discipline bezit: -Never give up, strive for the best.-
Je gelooft dat er daadwerkelijk mensen zijn die veertig uur per week werken, daarnaast zeven dagen per week kunnen sporten, elke dag clean eten en ook nog eens tijd en energie vinden om aanwezig te zijn op elke feestje en een druk sociaal leven hebben. De super healthy, geprepte bakjes van deze fitfluencers zorgen ervoor dat jij je schuldig voelt over die ene keer dat je een broodje gezond haalde bij de AH to Go omdat je je lunch in alle haast was vergeten. De talloze gymselfies van slanke, welgevormde fitness modellen herinneren jou er op een slinkse manier aan dat wat jij in de spiegel ziet er lang (nog) niet zo 'perfect' uitziet.

Reality check

Wake up! De foto's die voorbij komen op Instagram of andere social media zijn niet de realiteit. Aan die ene perfecte selfie zijn minstens vijftig pogingen en poses voorafgegaan. Die blokjesbuik ziet er zonder die perfecte belichting en filter heus niet zo ripped uit. -#wokeuplikethis- Yeah right! Al die mealprepfoto’s, gymselfies en partypics zijn slechts een weergave van hoe anderen willen dat jij hen ziet. Een online personaliteit is onderdeel van een virtuele, gemaakte realiteit. ''Een beeld zegt meer dan duizend woorden'', luidt het spreekwoord. Voor #fitspiration foto's op Instagram gaat dit niet op. De foto's zijn slechts oppervlakkige, bewerkte opnames van de beste momenten van iemands dag of week. Natuurlijk, er wordt geprobeerd een statement te maken; 'kijk eens hoe gezond ik ben, hoe fit ik er uit zie...' , maar in weze zijn deze foto's niets meer dan een sociale vorm van zelfpromotie. Eigenlijk zeggen deze afbeeldingen helemaal niets over de werkelijkheid; niets over hoe het er in het hier en nu aan toe gaat.
In de realiteit haasten we ons naar de sportschool waar we precies een uur de tijd hebben om onze training te volbrengen. Tijd voor selfies? Echt niet... In werkelijkheid moeten we overwerken en komen we pas thuis als de gym allang gesloten is. In het echte leven scrollen we verwoed door de website van Thuisbezorgd.nl, op zoek naar iets wat ook maar enigszins gezond is, omdat er geen tijd was om te koken. Het klinkt misschien overdreven, maar iedereen is wel eens in zo'n soort situatie terecht gekomen, alleen deelt haast niemand dit soort momenten op social media. Daarom heb ik meer respect voor de moeder die altijd klaar staat voor haar gezin, parttime werkt, maar toch vier uur in de week in de sportschool staat te zweten of voor die dame met overgewicht die buiten de spotlights hard werkt aan een gezond lichaam, dan dat ik bewondering heb voor dat fitnessmodel dat proteïne poeder verkoopt op Instagram en dagelijks in de gym staat om foto’s van haar perfecte squatbillen te posten op Instagram.

Anyone can work hard. The best have the discipline to recover!

Terwijl ik opsta en uit de trein stap, besluit ik al die negatieve gedachten achter me te laten. Mezelf over mijn grenzen pushen terwijl ik half ziek was, had weinig zin gehad. Dit had zowel mijn geest als lichaam weinig goeds gedaan. In het ergste geval was ik nog zieker geworden en had ik me nog slechter over mezelf gevoeld. Eigenlijk moet ik juist trots zijn dat ik over mijn vermoeidheid en tegenzin heen ben gestapt. Ik had het ook bij voorbaat al kunnen opgeven door in bed te blijven liggen. Neem al die fitspiration alsjeblieft met een korreltje zout en laat je niet beïnvloeden door dit soort vertekende beelden. Laat je niet gek maken en zorg goed voor je lichaam. We zijn geen robots met een eindeloze batterij en het leven bestaat nu eenmaal uit meer dan alleen trainen. Go hard or go home? Ik dacht het niet. Hard werken betekent niet dat je jezelf dag in dag uit stuk moet trainen. Natuurlijk is het goed om hard te werken en je grenzen op te zoeken, maar rust en herstel zijn net zo belangrijk. Work hard, Nap hard! Écht fit ben je pas als je die balans hebt gevonden.