30 maart 2016 
5 min. leestijd

De negatieve invloed van 'Fitspiration'

De negatieve invloed van 'Fitspiration'
Na een hectische week word ik op een ochtend moe wakker met een ontzettend vol en verstopt hoofd. Een loopneus en flinke hoofdpijn bovenop de stressgedachten over mijn scriptie maken dat mijn hoofd nog voller aanvoelt dan voorheen. Ondanks mijn belabberde gesteldheid besluit ik toch naar de sportschool te fietsen. Een geplande workout zie ik, net als iedere andere afspraak, als een belofte en beloftes kom ik altijd na, ook als ze met mezelf zijn. Bovendien helpt sporten me om mijn hoofd leeg te maken, iets wat ik nu wel kan gebruiken. De workout is ontzettend zwaar. Leg day is sowieso altijd pittig, maar vandaag is het echt afzien. Mijn hoofd loopt letterlijk leeg, maar dan in fysieke zin. Om de set moet ik mijn neus snuiten en alle gewichten voelen dubbel zo zwaar. Ik doe wat ik kan, maar ik voel me krachteloos en kan me lang niet zo inzetten als normaal. Met tegenzin verlaag ik mijn gewichten en besluit in plaats van vier sets, drie sets te doen. Op die manier sleep ik me door mijn training heen. Desalniettemin ben ik blij en trots dat ik heb doorgezet en de workout heb kunnen voltooien. Als ik de sportschool uitloop, voel ik me zowaar iets minder moe. Onderweg, in de trein scrol ik door mijn Facebook tijdlijn en zie ik de volgende afbeelding voorbij komen.... fg4ac Alhoewel ik normaal gedachteloos langs dit soort fitspiration scroll, steekt het nu toch een beetje. Ondanks mijn eerder tevreden gevoel, begin ik te twijfelen. Heb ik écht wel alles gegeven? Misschien had ik toch wat harder kunnen trainen… Ik voel me nu immers zo veel beter. Bah, wat ben ik eigenlijk een aansteller! Kom op, wie laat zich nu tegenhouden door een verkoudheid. Huh, hoe kan dat nu? Ik verliet de sportschool met zo’n trots gevoel maar inmiddels baal ik toch een beetje van mezelf.

De donkere kant van Fitspiration

Fitspiration, of het nu om grappig bedoelde memes, motivational quotes of foto’s van super afgetrainde chicks gaat, is bedoelt als inspiratiebron, maar zijn deze foto’s wel altijd zo motiverend? Dit soort afbeeldingen kunnen een negatieve invloed hebben op mensen die, net als ik, perfectionistisch, streverig en extreem streng voor zichzelf zijn. fg1ac Voor degenen voor wie het nooit goed genoeg is, kan Fitspiration misschien zelfs gevaarlijk zijn. -Don’t wish for it, work for it!- Oftewel; kom op, nog even doorzetten anders krijg je dat mooie lichaam nooit. Je gaat over je grenzen heen, ook al ben je lichamelijk gesloopt of geestelijk uitgeput, omdat je streeft naar een ideaal plaatje. Je wil laten zien dat jij dat doorzettingsvermogen en die discipline bezit: -Never give up, strive for the best.- fg5cm Je gelooft dat er daadwerkelijk mensen zijn die veertig uur per week werken, daarnaast zeven dagen per week kunnen sporten, elke dag clean eten en ook nog eens tijd en energie vinden om aanwezig te zijn op elke feestje en een druk sociaal leven hebben. De super healthy, geprepte bakjes van deze fitfluencers zorgen ervoor dat jij je schuldig voelt over die ene keer dat je een broodje gezond haalde bij de AH to Go omdat je je lunch in alle haast was vergeten. De talloze gymselfies van slanke, welgevormde fitness modellen herinneren jou er op een slinkse manier aan dat wat jij in de spiegel ziet er lang (nog) niet zo 'perfect' uitziet. go-hard-or-go-home

Reality check

Wake up! De foto's die voorbij komen op Instagram of andere social media zijn niet de realiteit. Aan die ene perfecte selfie zijn minstens vijftig pogingen en poses voorafgegaan. Die blokjesbuik ziet er zonder die perfecte belichting en filter heus niet zo ripped uit. -#wokeuplikethis- Yeah right! Al die mealprepfoto’s, gymselfies en partypics zijn slechts een weergave van hoe anderen willen dat jij hen ziet. Een online personaliteit is onderdeel van een virtuele, gemaakte realiteit. ''Een beeld zegt meer dan duizend woorden'', luidt het spreekwoord. Voor #fitspiration foto's op Instagram gaat dit niet op. De foto's zijn slechts oppervlakkige, bewerkte opnames van de beste momenten van iemands dag of week. Natuurlijk, er wordt geprobeerd een statement te maken; 'kijk eens hoe gezond ik ben, hoe fit ik er uit zie...' , maar in weze zijn deze foto's niets meer dan een sociale vorm van zelfpromotie. Eigenlijk zeggen deze afbeeldingen helemaal niets over de werkelijkheid; niets over hoe het er in het hier en nu aan toe gaat. fitnessmodel In de realiteit haasten we ons naar de sportschool waar we precies een uur de tijd hebben om onze training te volbrengen. Tijd voor selfies? Echt niet... In werkelijkheid moeten we overwerken en komen we pas thuis als de gym allang gesloten is. In het echte leven scrollen we verwoed door de website van Thuisbezorgd.nl, op zoek naar iets wat ook maar enigszins gezond is, omdat er geen tijd was om te koken. Het klinkt misschien overdreven, maar iedereen is wel eens in zo'n soort situatie terecht gekomen, alleen deelt haast niemand dit soort momenten op social media. Daarom heb ik meer respect voor de moeder die altijd klaar staat voor haar gezin, parttime werkt, maar toch vier uur in de week in de sportschool staat te zweten of voor die dame met overgewicht die buiten de spotlights hard werkt aan een gezond lichaam, dan dat ik bewondering heb voor dat fitnessmodel dat proteïne poeder verkoopt op Instagram en dagelijks in de gym staat om foto’s van haar perfecte squatbillen te posten op Instagram.

Anyone can work hard. The best have the discipline to recover!

Terwijl ik opsta en uit de trein stap, besluit ik al die negatieve gedachten achter me te laten. Mezelf over mijn grenzen pushen terwijl ik half ziek was, had weinig zin gehad. Dit had zowel mijn geest als lichaam weinig goeds gedaan. In het ergste geval was ik nog zieker geworden en had ik me nog slechter over mezelf gevoeld. Eigenlijk moet ik juist trots zijn dat ik over mijn vermoeidheid en tegenzin heen ben gestapt. Ik had het ook bij voorbaat al kunnen opgeven door in bed te blijven liggen. Neem al die fitspiration alsjeblieft met een korreltje zout en laat je niet beïnvloeden door dit soort vertekende beelden. Laat je niet gek maken en zorg goed voor je lichaam. We zijn geen robots met een eindeloze batterij en het leven bestaat nu eenmaal uit meer dan alleen trainen. Go hard or go home? Ik dacht het niet. Hard werken betekent niet dat je jezelf dag in dag uit stuk moet trainen. Natuurlijk is het goed om hard te werken en je grenzen op te zoeken, maar rust en herstel zijn net zo belangrijk. Work hard, Nap hard! Écht fit ben je pas als je die balans hebt gevonden.
Anne
Door

Anne

op 30 Mar 2016

Oh wauw! Dit is echt een prachtig goed geschreven artikel! Het is ongelooflijk waar wat je zegt hoor! En als niet-perfecte-sporter kan ik me heel goed vinden hierin, het lucht me zelfs op! De mooie maar harde waarheid! Al moet ik toch bekennen dat ik stiekem jaloers ben en ook een beetje zal blijven op die "perfecte" girls! Kan goed zijn dat ze 10 minuten heeft moeten zoeken naar de juiste selfie, ze heeft dan toch de moeite gedaan om zo'n mooie billen te krijgen. Waarschijnlijk even veel dan die lieve mama die naar het opvoeden van haar kind op de eerste plaats zet. En als wij zelf dan in de spotlights staan, willen we dat allemaal wel goed doen, geloof ik! Ookal lijkt hun lijf wél perfect en dan van ons niet altijd zo, zij dealen zeker ook met een heleboel onzekerheden zoals wij! Dat wou ik even kwijt ;-) Neem alles met een korrel zout is het beste advies ter wereld!! :-) Echt mooi geschreven, Maaike! Liefs

Maaike
Door

Maaike

op 30 Mar 2016

Dank je Anne =D! Ik ben het helemaal met je eens! Natuurlijk werken deze fitchicks net zo goed hard voor hun lichaam, maar ik vraag me soms af waarom zoveel vrouwen het nodig hebben om zich zo 'ten toon te stellen' op Instagram. En inderdaad, we struggelen allemaal met onzekerheden; dat ene fitnessmodel op Instagram kijkt waarschijnlijk op dezelfde manier naar andere 'perfecte' vrouwen. Daarom is het zo belangrijk dat we dit soort media beelden kritisch blijven beoordelen en dat we ons hier niet (negatief) door laten beïnvloeden, of bevestiging zoeken via social media.

Lauren
Door

Lauren

op 30 Mar 2016

Heel mooi en goed geschreven! Maaike, je hebt helemaal gelijk! Zolang je ook maar werkt aan je lichaam, geest of aan jezelf dan ben je al goed bezig. Je lijf kan helemaal perfect zijn maar als je niet gelukig bent dan heeft het alsnog geen zin. Ik heb hetzelfde als jij. Ik wil ook elke dag trainen en mijn best doen en natuurlijk zijn er altijd wel eens momenten dat er andere dingen op de planning staan en dan moet ik het niet zo voelen alsof ik heb 'gefaald' wanneer ik een dag niet heb getraind. Ik heb weer andere dingen gedaan dus wat we dan ook doen, het is altijd wel goed :) Er is meer in het leven dan alleen maar trainen

Maaike
Door

Maaike

op 30 Mar 2016

Dank je wel Lauren! Heel herkenbaar wat je zegt. Soms wil je te veel en dan is het juist zo belangrijk dat je de discipline kunt opbrengen een stapje terug te nemen. Daar heb je uiteindelijk zelf het meeste baat bij :).

Yentl
Door

Yentl

op 01 Apr 2016

Heel mooi geschreven! Ik heb over dit onderwerp ook nog een halve blog 'klaar' staan wachten totdat ik echt eerlijk durf te zijn en weer wat inspiratie heb. Ik, als leefstijladviseur heb de 'taak' om een voorbeeld functie te zijn. En in deze fitte tijd, nu elke girl in de sportschool staat, is de drang om die functie te vervullen des te groter geworden. Ik kan mij nu over een heerlijk rood wijntje ZO slecht voelen! Vooral als ik de quotes de six packs's om mijn oren heb heen vliegen. Hoe belachelijk ook, in zwakkere momenten, ga je gewoon aan jezelf twijfelen. Fijn om te weten dat ik toch niet de enige ben! Liefs een mede perfectionist!

Maaike
Door

Maaike

op 01 Apr 2016

Hi Yentl. Bedankt voor je reactie. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt, helemaal als er (voor je gevoel) tientallen mensen 'meekijken' is de druk extra groot. Laat je niet gek maken en geniet lekker van je wijntje vanavond. Dat doe ik ook :). Fijn weekend!

Milou
Door

Milou

op 09 Apr 2016

Zo herkenbaar! Zo fijn om te lezen! Heel prettig geschreven, en je hebt he-le-maal gelijk.

Reactie plaatsen